Ezt bánják meg a nők leginkább 80 éves korukra

2024. április 30.
A Harvard Egyetem kutatói végeztek követéses vizsgálatot a nők boldogságával kapcsolatban. Vajon melyek azok a múltbeli dolgok, amikre megbánással emlékeznek vissza a nők idős korukban?
Nők megbánás
  • Újabb érdekességek derültek ki a nők boldogságával kapcsolatban a Harvard Egyetem Pozitív Pszichológia Intézetének legújabb vizsgálatából.
  • Mi a megbánás tudományos szempontból?
  • Mit bánnak a nők leginkább, ha idős korukban visszatekintenek az életükre?

A megbánás olyan természetes része az életnek, mint a levegővétel, legyünk fiatalok vagy idősek. Nincs kora, neme vagy nemzetisége. Bizonyos esetekben a megbánás tanít minket meg arra, hogy ne essünk kétszer egymás után ugyanabba a hibába. De mit bánnak a nők az életükből leggyakrabban, mikor idős korukban végigtekintenek a mögöttük álló éveken?

Mi a megbánás?

A Harvard Egyetem Pozitív Pszichológia Intézetének szakértői szerint „a megbánás definíciója a pszichológiában magában foglalja azt az érzelmi tapasztalást, ami annak tudatosulásához társul, hogy hibát követtünk el, majd ezt követi a késztetés a hiba kijavítására”. A megbánás tehát egy értelmi és érzelmi folyamat. Beletartozik a lelki munka, ami a feldolgozással jár, valamint a tettek és döntések. 

Mit bánnak az emberek idős korukra?

A visszatekintés és lelki munka különösen fontos, amikor már idősebbek vagyunk és átgondoljuk az életünket, a mögöttünk álló évek élményeit. „Bárcsak ne dolgoztam volna annyit” vagy „bárcsak több időt töltöttem volna a családommal és barátaimmal, azokkal az emberekkel, akik fontosak nekem” – ez a két leggyakrabban előforduló dolog, amit a nők akkor említettek a Harvard Egyetem kutatóinak, amikor arról kérdezték őket, mit bántak meg az életükből legjobban idős korukra. 

Dr. Robert Waldinger, a Harvard Orvostudományi Egyetemének pszichiátriaprofesszora, a kutatás vezetője is elmondta, hogy „az emberek leginkább azt bánják idős korukban, hogy fiatalon annyit aggódtak a munka miatt és nem értékelték kellően a családjukkal, barátaikkal töltött időt, holott ez az, ami igazán boldoggá teszi az embert”. 

Mit bánnak a nők idős korukra?

Ha kifejezetten azt nézzük, a nők mit bánnak meg idős korukra, kicsit más eredményt kapunk.

Bárcsak ne aggódtam volna annyit azon, mit gondolnak mások.

Ez az, amit a nők többsége megbán, mire eléri a 80-as éveit. Egy olyan társadalomban és kultúrában, ahol az emberek többsége ítélkezik és saját magát is lájkokban méri a közösségi oldalakon, emellett a nőket mind a kinézetük, mind a viselkedésük miatt hatalmas nyomás alá helyezi, teljesen érthető a professzor szerint, hogy „a szabadság nem általánosan jelen lévő érzés a nők életében”. 

Dr. Waldinger szerint az is árulkodó a nők megbánásával és boldogságával kapcsolatban, hogy a kutatásban senki sem említette életük fő műveként idős korában azokat a dolgokat, amik a társadalom szemében érdemnek számítanak a 21. században: „sok pénzt kerestem”, „díjat nyertem” vagy „híres lettem”. 

Ehelyett amikor a nőket arról kérdezték, mi volt a legjobb dolog az életükben, amire a legbüszkébbek, azt említették, hogy „csodás gyerekeket neveltek”, „jó barátok voltak” vagy éppen „egy jó ügyért sokat tettek, amivel másoknak örömet szereztek és segítettek”. Ezekre emlékeznek úgy idős korukban az emberek, hogy megelégedéssel töltötte el őket.

Forrás: Marie Claire Spain, fotó: Getty Images, Unsplash