Szülés utáni első széklet: ez az, amiről senki sem beszél, pedig lenne miről

2023. október 05.
A szülés utáni dolgok közül rengeteg dologról kapnak információt, tanácsot az újdonsült anyukák. Egyvalamiről azonban senki sem beszél, pedig elég nehéz mérföldkő egy olyan fizikai megterhelés után, mint a szülés. Ez az első kakilás.
Szülés utáni első széklet
  • A szüléssel kapcsolatban leginkább magára a babára fókuszálnak, majd a gyermekágy kapcsán is rengeteg információt kapnak az újdonsült anyukák.
  • Az első kakilásról szülés után sosem esik szó, pedig nagyon kevesen vannak olyan szerencsések, akiknek sima ügy.
  • Miért más a szülés utáni első székelés, mint egyébként?

Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel szültünk, az első kakilás nagyobb eséllyel nem lesz fáklyásmenet, mint igen. Bár a legtöbb nőnek szorongással teli, kellemetlen, sőt, igen gyakran fájdalmas és nehéz élmény, mégsem beszélünk róla a szülés előtti felkészülés során, hogyan lehetne könnyebbé tenni az első kakilást

Miért más a szülés utáni első széklet?

Számos tényező befolyásolja, miért lehet a szülés utáni első látogatás a fürdőszobába más és sokkal kellemetlenebb. 

  1. Ha elhúzódott a vajúdás, már régóta nem volt bélmozgásunk, valószínűleg már napok óta nem ettünk rendesen.
  2. A szorulás lehet a fájdalomcsillapítók, hormoningadozások vagy egyáltalán a szülés utáni első kakilástól való félelem mellékhatása.
  3. Császármetszés, gátmetszés után a fájdalom miatt nem tudunk kakilni, ám ha tartogatjuk a székletet, még rosszabb lesz utána.
  4. Az aranyér szülés után szinte mindig kialakul, ami szintén fájdalmassá teheti a székelést.

Ez mind roppant kellemetlen, ám cseppet sem meglepő. „26 éve vagyok dúla, és legalább a pácienseim 90 százalékának nehézséget okoz a szülés utáni székelés” – jelentette ki Kali King dúla.

Hogyan lehet kevésbé kellemetlen az első kakilás szülés után?

A nők 90 százalékának nehézséget okoz a szülés utáni első székelés.

A nők 90 százalékának nehézséget okoz a szülés utáni első székelés

A székletlazítók vagy hashajtók, kúpok segíthetnek, hogy az első bélmozgások beinduljanak szülés után röviddel. „A cél az, hogy ne kelljen nyomni, amikor a székelési inger megérkezik – magyarázta Dr. Andrea Braden szülész-nőgyógyász. – Könnyen távozzon a széklet, anélkül, hogy erőltetni kellene, ami még több fájdalommal és a varratokra nehezedő nyomással járna, függetlenül attól, hol találhatók ezek a varratok, a gátban vagy az alhason.”

Nagyon fontos a folyadékfogyasztás a szorulás elkerüléséhez. Ha vízen kívül mást is innánk, a kókuszvíz, csirkehús alaplé vagy a sportolók által is fogyasztott elektrolitos italok lehetnek még hasznosak. A rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek szintén segíthetnek, hogy beinduljon a bélmozgás és a széklet könnyen távozzon az első alkalommal szülés után. Egy evőkanál olíva- vagy kókuszolaj is lehet természetes székletlazító.

Az aranyér külön ápolást igényel

Az aranyér kitágult visszér a végbéltájékon. Azért alakul ki, mert a méh növekedésével a területre nehezedő nyomás is fokozódik. Ám nemcsak a terhesség, hanem a hüvelyi szülés során is kialakulhat. Sőt, ha a várandósság alatt lett aranyerünk, az a szülés során tovább romolhat. Nagyon fájdalmas és viszkető érzéssel jár.

A statisztikák szerint a nők közel felénél alakul ki aranyér a várandósság és a szülés során. Ha a kitolási szakasz több mint 20 percig tartott, illetve szükség volt fogóra vagy vákuumra a baba világra segítéséhez, szinte biztos, hogy kialakul az aranyér. 

A jó hír, hogy az aranyér a legtöbb esetben magától visszahúzódik. Addig is sokat tehetünk, hogy enyhítsük az ezzel járó kellemetlen tüneteket és megkönnyítsük a szülés utáni első székelést.

  • a varázsmogyoró cseppek vagy az E-vitamin-olaj enyhítheti a panaszokat
  • a behűtött aloe vera a gyulladást enyhítheti
  • használjunk üléshez aranyérpárnát
  • székeléshez tegyünk a lábunk alá sámlit, hogy guggoló testhelyzethez hasonlítson a vécén ülés
  • az olajos fürdővíz enyhítheti a panaszokat
  • jegelés
  • helyileg alkalmazható kenőcsök gyorsíthatják a visszahúzódását

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash