Ez a 9 legjobb természetes hashajtó, ami azonnali megkönnyebbülést hoz

2023. november 19.
A széklettel kapcsolatos problémák még mindig tabutémák. Pedig a székrekedés az emberek jelentős részét érinti. Szerencsére a szorulást természetes módon, ételekkel is orvosolhatjuk.
Étel szorulás ellen
  • Egészen banális okai lehetnek a székrekedésnek, nem elegendő víz fogyasztásától a hormoningadozásokig.
  • Enyhébb esetben nem feltétlenül van szükség hashajtó vagy székletlazító gyógyszerre, akár a kamránkban is találhatunk olyan ételeket, amik azonnal megoldják a problémánkat.
  • Már az is remek hashajtó lehet, ha sétálunk egy jót.

A rossz közérzet, ami a székrekedéssel jár, valószínűleg mindenkinek ismerős. Szerencsére egy sor élelmiszer segíthet, ha szorulásunk van vagy krónikus székrekedéssel küzdünk. Ezek legtöbbje a rosthiányt orvosolja, így szünteti meg a szorulást. Mellé persze ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem!

1. A szilva remek hashajtó

Az egyik legismertebb és leghatásosabb szorulás elleni gyógyszer, amit nagyanyáink is azonnal javasoltak, a szilva. Természetes hashajtó hatását a benne található rengeteg rostnak és szorbitolnak köszönheti. Ez ugyanis serkenti a bélműködést.

2. Az aloe vera is jó szorulás ellen

Kevésbé ismert, mint a szilva, de az aloe vera nem csak gyulladás ellen segíthet, hanem a szoruláson is. A növény leve ugyanis természetes módon segíti a bélműködést. Sőt, tudományosan is bizonyították, hogy a krónikus szorulás ellen is beválik az aloe vera, köszönhetően az aloin nevű növényi hatóanyagnak.

3. Lándzsás útifű nem csak köhögésre jó

A Natural Standardben megjelent tanulmány szerint a lándzsás útifű azért lehet hatékony a szorulás ellen, mert vízmegtartó képességének köszönhetően lágyítja a székletet és serkenti a bélműködést.

4. Az alma a szorulást is távol tartja

Az alma segíthet a szorulás ellen, de csak ha a héját is elfogyasztjuk

Az alma segíthet a szorulás ellen, de csak ha a héját is elfogyasztjuk

Pektintartalma miatt lehet hatásos az alma a szorulás ellen. A gyümölcsben található nagy mennyiségű rost is székletlágyító, derült ki az Ohio Állami Egyetem Orvostudományi Karának vizsgálatából. Ám azt is jó, ha tudjuk, hogy a hashajtó hatás csak akkor érvényesül, ha megesszük az alma héját is!

5. A vöröshagyma hatásos hashajtó

Ha rendszeresen fogyasztunk hagymát, az segít a bélflóra és az alsó béltraktus egészségének megőrzésében, hozzájárul a megfelelő működéséhez. A máj, epehólyag, hasnyálmirigy és gyomor működését is serkenti a hagyma, ami szintén hozzájárul az egészséges széklethez.

6. A fokhagyma még a székrekedésre is jó

Már az ókorban tudták, hogy a fokhagymának gyógyító ereje van! Már egészen kis adag nagy mennyiségben tartalmaz allicin és szelénium nevű növényi hatóanyagokat, melyek aktiválják a máj enzimjeit és serkentik a méregtelenítést. A Pennsylvania Egyetem tudósai által végzett vizsgálatból kiderült, hogy a nyers fokhagyma fogyasztása gyógyítja a bélrendszer sérüléseit és hatásos székrekedés ellen. A kutatók szerint akkor a leghatásosabb, ha egészben nyeljük le, mint egy pirulát.

7. Sárgarépa, a rostbomba

Nem csak finom, de a Harvard Egyetem vizsgálatai szerint a székrekedés ellen is hatásos a nyers sárgarépa. 125 gramm sárgarépa nagyjából 2 gramm rostot tartalmaz, ami pont elegendő ahhoz, hogy a székletünk tökéletes állagú legyen.

8. Paradicsom, mint édes hashajtó

Mindegy, hogy főzve vagy nyersen, a paradicsom rosttartalma segít, hogy megoldódjanak a székletgondjaink. Arról nem is beszélve, hogy a gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagainak köszönhetően csökkenti az emésztőrendszeri betegségek kockázatát is.

9. Édeskömény székrekedésre

Az egyik legrégebb óta használt természetes hashajtó székrekedésre az édeskömény gyökér kivonata. Tea formájában fogyasztva lazítja a székletet és segíti a minél simább távozását. Viszont legyünk óvatosak, az édeskömény nem javasolt magas vérnyomásban szenvedőknek!

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash