Így tanulhatod meg a türelmet és kerülheted el, hogy tönkremenjenek az idegeid

2024. június 04.
Elengedhetetlen a mai világban az, hogy türelmesebbek legyünk önmagunkkal és másokkal szemben. A türelem segítségével nagymértékben csökkenthető a stressz, és általa rengeteget javíthatunk a kapcsolatainkon.
Így tanulhatod meg a türelmet és kerülheted el
  • A türelem az a képesség, aminek köszönhetően képes vagy higgadt maradni a nehézségekkel szemben.
  • Ez egy olyan készség, ami fejleszthető.
  • Mutatunk 5 módszert, ami segíthet türelmesebbé válni.

Szent Ágoston a türelmet „a bölcsesség társának” nevezte, ám a türelem nem csak erkölcsi erény. A türelem egy olyan adottság, amire napi szinten szükség van. Türelemre van szükség önmagunkkal, a környezetünkkel, valamint a nehéz, embert próbáló helyzetekkel szemben. A türelmes emberek lelkiismeretesebbek, barátságosabbak és nyitottabbak az új tapasztalatokra; és kevésbé valószínű, hogy tartósan szenvednek a rossz hangulattól vagy a szorongástól.

A törökországi Necmettin Erbakan Egyetem több mint 1000 felnőtt megkérdezésével készült kutatásból kiderül: a türelem magasabb szintű önegyüttérzéssel és önismerettel is társul.

A türelmetlenség viszont nemcsak az önuralom hiányával jár, hanem azzal, hogy képtelenné teszi az embert a stressz kezelésére. Kristen Hamilton pszichológus egy kutatás során azt találta, a kumulatív (halmozott) stressz és alkoholfogyasztás szorosan összefügg. A megnövekedett alkoholfogyasztás mellett ezek az emberek nem képesek felmérni döntéseinek következményeit a cselekvés előtt.

Sarah Schnitker pszichológus szerint, ha fáradtak, éhesek, túlfűtöttek, stresszesek vagyunk, illetve nem érezzük jól magunkat, olyankor nehezebb a türelem gyakorlása. Abban, hogy valaki mennyire türelmes, nagyon sokat jelent a gondolkodásmódja, ugyanakkor a türelem olyan viselkedés, ami tanulható. Schnitker kutatásai szerint nagyobb türelmet és kitartást mutattak azok, akik keményen dolgoznak személyes céljaik megvalósításán.

A türelem segít megőrizni a hidegvérünket egy vitás helyzetben, valamint elősegíti a másik fél megértését

A türelem segít megőrizni a hidegvérünket egy vitás helyzetben, valamint elősegíti a másik fél megértését

Mutatunk 5 módszert, ami segít türelmesebbé válni:

1. Tűzz ki magad elé kihívást jelentő személyes célokat

Dolgozz legalább az egyiken mindennap.

2. Gyakorolj türelmet erősítő magatartást

Schnitker és Thomas Felke arra kérték a kutatásukban a résztvevőket, hogy gyakorolják a nem domináns kezük használatát a mindennapi feladatokhoz, mint pl. a fogmosás. Már egy hét után sikerült jelentős önkontrollra szert tenniük.

3. Tanulj meg várni a nem alapvető vásárlások előtt

Azok, akik valami kívánatos dolog megszerzésére vártak, boldogabbak voltak, mint azok, akik egyből megvásárolták azt, amit megkívántak. Hiszen így nemcsak a vágyukat elégítették ki, hanem megjutalmazták magukat, amiért türelmesen kivártak.

4. Ügyelj arra, hogy tisztán gondolkodj

A türelem elsajátításához elengedhetetlen a minőségi alvás, a rendszeres és egészséges étkezés, valamint az, hogy lehetőség szerint kerüld a stresszes helyzeteket. Ha ezekre odafigyelsz, sokkal tisztábban fogsz tudni gondolkodni, mert nincs, ami leterheljen és elvonja a figyelmedet, az energiádat.

5. Légy nyitott az új élményekre

Az új élmények boldogabbá tehetik az embert, márpedig ha empátiával és megértéssel fordulsz a környezetedhez, nemcsak pozitív visszacsatolásban részesülhetsz, hanem új tapasztalatokkal is gazdagodhatsz.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images