Leander metszése: így hoz még több virágot a növény

2024. június 09.
Nem mindegy, mikor és hogyan metsszük a leandert ahhoz, hogy virágözönnel borítsa be a teraszunkat, kertünket egész nyáron. Mutatjuk, melyek a legfontosabb lépések a leander metszésénél!
Leander metszése
  • A leander rengeteg virággal hálálja meg, ha megfelelően és rendszeresen metsszük.
  • Hogyan és mikor kell metszenünk a leandert, hogy a legtöbb virágot hozza?
  • Még a metszés után is van teendőnk a leanderrel!

A leander (Nerium oleander) rendszeres metszést igényel, ha azt szeretnénk, hogy sok virágot hozzon. Nem az a növény a leander, aminél megspórolhatjuk a metszést, sőt, még ezután is igényel némi gondoskodást.

Nem túl bonyolult a leander metszése, viszont néhány dolgot fontos szem előtt tartanunk, mielőtt nekilátunk. Például azt, hogy a virágok, amik az idén nyílnak, még az előző év nyár végi bimbókból fejlődnek. Így ha ezeket nagyon visszametsszük ősszel, a következő évben kevesebb virágot hoz a leanderünk. 

Mikor metsszük a leandert?

Az év különböző időszakaiban metszhetjük a leandert, a kora tavaszi vagy késő őszi metszést javasolják a kertészek.

1. Ha tavasszal metsszük a leandert

A ritkítást és metszést érdemes tavasszal elvégeznünk a leanderünkön. Ha ilyenkorra időzítjük a metszést, a leander friss hajtásokkal indítja a nyarat. Azokat az ágakat vágjuk le, amik túl hosszúak, ilyenkor alakíthatjuk ki a növény formáját a metszéssel. 

Mivel a bimbók az ág végén vannak, így figyeljünk arra, hogy ne vágjunk le sok olyan gallyat, amin már meglévő hajtás van, mert így nem hoz annyi virágot nyáron a leanderünk. Ha rajta hagyjuk a termést is, ami az előző évi virágból fejlődött, ott a következő évben hoz új bimbót a leander.

2. Ha ősszel metsszük a leandert

A radikálisabb metszés ideje az ősz a leandernél, mielőtt teleltetnénk a növényt. Ez különösen akkor fontos, ha idősebb a leanderünk már. Ilyenkor vágjuk vissza akár negyven-ötven centiméteresre is az ágakat. Ez nagyon soknak tűnhet, de a leander tavasszal sokkal gyorsabban és erőteljesebben rügyezik és hoz új hajtásokat majd, ha így metsszük meg. 

Fontos azonban, hogy a leander gyökere egészséges legyen, csak akkor vágjunk vissza ilyen sokat a növényből. De ilyenkor szabadíthatjuk meg a leanderünket a vékony, gyenge ágaktól is. Ha beteg a leander, akkor is vissza kell metszenünk, ám ebben az esetben se legyünk túl radikálisak.

Így metsszük a leandert

A leander tavaszi és őszi metszésénél is érdemes betartani néhány szabályt a szakember szerint.

  1. Rendszeres tavaszi metszés:
  • Vágjuk le a túl hosszú vagy gyenge ágakat a fő hajtásokról
  • Ne metsszük le a leander ágvégi bimbóit vagy terméseit
  • Viseljünk kesztyűt, mert irritálhatja a kezet a kifolyó nedv
  • A nyár folyamán is lemetszhetjük a leanderről a nemkívánatos hajtásokat
  1. Radikálisabb őszi metszés
  • Vágjuk vissza a leander ágait 40-50 centiméterre, az öreg ágaknál használjunk fűrészt
  • A vékony ágakat egészen a tövéig lemetszhetjük
  • Csak az egészséges gyökerű leandert metsszük vissza erőteljesen, ha problémát találtunk, ültessük át a növényt új földbe
  • A beteg leandert csak a legszükségesebb mértékben vágjuk vissza

Forrás: Plantura Magazine, fotó: Unsplash