Ez az 5 legegészségesebb étel a világon a tudomány szerint

2024. június 12.
Egyre tudatosabbak vagyunk azzal kapcsolatban, mennyire táplálóak az ételeink. De vajon melyek azok az ennivalók, amik a legegészségesebbek a világon? Mutatjuk, mit mond a tudomány!
Egészséges étel
  • Egyszerű szabályok segíthetnek, hogy egészségesebben étkezhessünk.
  • Mely ételeket válasszuk, ha egészségesen akarunk élni?
  • A tudomány szerint ez az 5 legegészségesebb étel!

Korábban az egészségesen étkezni annyit jelentett, hogy kizárunk az étrendünkből bizonyos ételeket, tápanyagcsoportokat. Ma már tudjuk, hogy ez többet árt, mint használ. Sokkal fontosabb, hogy a jó dolgokat vezessük be az étrendünkbe és minél kevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert együnk, mivel utóbbiak azok, amik tudományosan bizonyítottan összefüggésbe hozhatók egy sor krónikus betegséggel és a korai halállal.

A fermentált ételek fogyasztásától a legalább 30 adag zöldség egy hétre ökölszabályig, számos olyan egyszerű irányelvet felállíthatunk, ami segít, hogy egészségesebben együnk. De ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen ételek azok, amik a legegészségesebbek a világon, akkor a The American Journal of Public Health című  tudományos szaklapban megjelent lista segíthet. 

Ez a világ 5 legegészségesebb étele a tudomány szerint

1. Kimchi

Korea nemzeti eledele a fermentált kimchi. Ma már egyre népszerűbb világszerte, ami jó hír, mert a fermentált élelmiszerek különösen egészségesek

  • Táplálják a bélflóránk jó baktériumait.
  • Rákmegelőző hatása van a fermentált ételeknek.
  • Antioxidáns tápanyagokat tartalmaznak.
  • A fermentált ételek segítik az egészséges testsúly megtartását.
  • Hozzájárulnak az egészséges vérnyomáshoz.

A szakértők azt javasolják, hogy napi hat adag fermentált ételt együnk. Ez azt jelenti, hogy szinte minden étkezéshez érdemes valamilyen formában beiktatnunk, hiszen ez a világ egyik legegészségesebb étele.

2. Lencse

Nem csak rendkívül tápláló, de alapvetően olcsó étel is a lencse. Egy friss tanulmány szerint ráadásul olyan gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a szervezetünkben fellángoló krónikus gyulladásos folyamatokkal szemben. Ezek számos egészségügyi problémát okozhatnak. 

A lencse azért is a világ egyik legegészségesebb étele, mert a benne található polifenolok (növényi hatóanyagok) a degeneratív elváltozásokkal járó betegségek ellen segíthetnek, míg a rosttartalma értékes fehérjeforrás, ami a vércukorszint egyensúlyban tartásában is hasznos.

3. Olívaolaj

A mediterrán étrend nem véletlenül az világ legegészségesebb étkezési formája. Nagy mennyiségben fogyasztanak ugyanis olívaolajat, akik így esznek, ami értékes antioxidáns és gyulladáscsökkentő étel. Természetesen az extra szűz olívaolaj az, ami különösen egészséges. A kutatások szerint ez a májbetegségek és demencia megelőzésében is hasznos. Érdemes minden reggel egy evőkanál olívaolajat elfogyasztanunk, ha ki akarjuk aknázni a jótékony hatásait.

4. Szójabab

A szója különböző formában – tofu, tempeh, edamam bab, miso – elengedhetetlen része a japán étrendnek. Nem csoda, hogy a világ egyik legegészségesebb étele, hiszen remek fehérje-, C-vitamin-, vas-, magnézium- és folsavforrás. Számos egészségünkre gyakorolt jótékony hatása van a szójababnak:

  • Segít a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok és a stroke megelőzésében.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Javítja a csontok egészségét.
  • A szójában található növényi ösztrogén a női hormonegyensúly megtartásához is hozzájárulhat.

5. Görög joghurt

Mindegy, hogy reggelire vagy csak délutáni finomságként fogyasztjuk, a görög joghurt így is, úgy is a világ egyik legegészségesebb étele. Tele van fehérjével, kalciummal, B12-vitaminnal és probiotikumokkal. Azért különösen egészséges, mert segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, javítja a csontok ellenálló képességét és táplálja a jó bélbaktériumokat. Ráadásul még olcsó is! 

Forrás: British Vogue, fotó: Unsplash, Getty Images