Szorulástól szenvedsz? Ezek az ételek felelhetnek érte!

2024. március 19.
Szorulás kínoz? Könnyen meglehet, hogy az étrended felel érte: orvosok és dietetikusok gyűjtötték össze azokat az ételeket, amik problémákat okozhatnak a mosdóban.
Étel szorulás ellen
  • A szorulás nagyon gyakori, ugyanakkor rendkívül kellemetlen panasz, ami rengeteg embert érint.
  • Tünetei közé tartozhat a fájdalmas vagy nehéz székelés, a puffadás vagy a hasi diszkomfort is.
  • A szakemberek szerint a szorulás mögött gyakran a nem megfelelő táplálkozás állhat – mutatjuk, milyen ételek állhatnak a probléma mögött.

A szorulás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, ami rengeteg embert érint – épp ezért nagyon sokan tapasztalatból tudják, mennyire kellemetlen tud lenni. A Johns Hopkins Medicine definíciója szerint a szorulás az az állapot, amikor „kis mennyiségű, kemény és száraz székletet ürítünk, kevesebb, mint heti három alkalommal”. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a székelés gyakorisága nagyon egyedi lehet: a normális tartomány napi három és heti három széklet között mozog, ezért fontos, hogy más tüneteket is számba vegyünk, amikor szorulásról vagy más emésztőrendszeri panaszokról van szó. Épp ezért figyeljünk rá oda, hogy mi számít a ránk jellemző normális mintázattól való eltérésnek.

De a szorulás nem csupán a bélmozgások gyakoriságát jelenti. A tünetei közé tartozhat még a fájdalmas vagy nehezített székelés, a puffadás, a hasi diszkomfort és a teltségérzet is, de sokan számolnak be arról is, hogy sosem érzik teljesen „kiürítve” beleiket. A szorulás többnyire rövid távú probléma, de létezik krónikus megjelenési formája is, amely már súlyosan ronthatja életminőségünket, sőt, hosszú távon, a megfelelő kezelés nélkül akár aranyérhez is vezethet. A probléma mögött számos ok állhat, de nagyon gyakran a nem megfelelő táplálkozás lehet a ludas. Dietetikusok és orvosok gyűjtötték össze, milyen ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szorulással küszködünk.

Ezeket az ételeket kerüld szorulás esetén

1. Finomított gabonák

Az olyan finomított gabonákat tartalmazó ételek, mint a fehér kenyér, a fehér tészta vagy rizs kevesebb rostot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák, így akár szorulást is okozhatnak. Ha szorulástól szenvedünk, jó ötlet lehet elkerülni a péksüteményeket, kekszeket és tésztaételeket is – vagy legalábbis teljes kiőrlésű vagy alternatív, rostban gazdagabb verziókra váltani.

2. Vörös húsok

A vörös húsok, például a marhahús vagy a disznóhús szintén nagyon kevés rostot tartalmaznak, ráadásul nagyon gyakran magas a zsír- és vastartalmuk, amik szintén hozzájárulhatnak a kellemetlen szoruláshoz. A túl sok fehérje fogyasztása ráadásul csökkenti a rostban jóval gazdagabb gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának esélyét, hiszen a fehérje nagyon jól eltelít és kisebb eséllyel nyúlunk más ételcsoportok után.

3. Alkohol

Azt már régóta tudjuk, hogy az alkohol rendkívül káros és nagyon sokféle módon árt szervezetünknek – nem is csoda, hogy a szorulás okozója is lehet. A túlzott alkoholfogyasztás különböző módon hat az emberekre: egyeseknél kifejezetten laza székletet okoz, míg másoknál szorulást eredményezhet. Még egy ok, amiért érdemes elkerülni!

4. Rántott ételek

Ne csodálkozzunk, ha a rántott húsok, és más rántott finomságok után nehezebb dolgunk van a vécén… A rántott, bő zsírban sütött ételek ugyanis nagyon gyakran okozhatnak szorulást a szervezetünkben. Ezeket az ételeket általában nehéz megemészteni, ráadásul a rosttartalmuk is igen alacsony. Összességében jobban járunk, ha ezeknek az ételeknek a mennyiségét is radikálisan csökkentjük az étrendünkben.

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images