Ezek lesznek 2023 legnagyobb tápanyag- és ételtrendjei a dietetikus szerint

2023. január 07.
Ha volt egy nagy tanulsága 2022-nek az ételekkel és evéssel kapcsolatban, az volt, hogy ne féljünk az ételtől, inkább élvezzük és azt együk, ami örömet szerez. 2022 volt az az év is, ami újradefiniálta, mit jelent az egészséges.
  • Az alternatív kávék – az atomo, a gombakávé és a cikória – egyre nagyobb teret hódítanak, így segítve a fenntartható kávézást.
  • A kedvenc kávézónk és éttermünk ételeit lemásoló receptekre 8000 százalékkal nőtt a keresések száma.
  • A ginzeng reneszánszát éli majd 2023-ban.

Miután végre felismerték, hogy nem működik mindenkinek ugyanaz az egészséggel kapcsolatban, 2023-ban a fenntarthatóság és az innovációk állnak majd a dietetikusok szerint a középpontban. Mutatjuk, milyen élelmiszerek és trendek lesznek a fókuszban!

A fenntarthatóság és innováció áll majd a 2023-as élelmiszer trendek középpontjában

A fenntarthatóság és innováció áll majd a 2023-as élelmiszertrendek középpontjában

1. Alternatív kávék

Jobban szeretjük a kávét, mint valaha. 2022-ben 36 százalékkal nőtt meg a világ kávéfogyasztása. Egyre szélesebb az alternatív kávék piaca is, ami a fenntarthatóság szempontjából nagyon fontos momentum. Ilyen például az atomo kávé, aminek pont olyan íze van, mint a kávénak, pont annyi koffein van benne, mint a kávéban, de tökéletesen kávébabmentes. 

Miért fontos ez? Mert a klímaváltozás és a növekvő kereslet egyre jobban kizsákmányolja a kávétermő vidékeket és az ott dolgozókat, így az alternatív kávék a fenntarthatóbb kávéfogyasztást segítik

A szakemberek szerint nagy lehetőség rejlik még a gombakávéban és a cikóriában is.

2. Újrafelhasznált élelmiszerek

Ha még egy kicsit a kávénál maradunk, beszélhetünk arról is, hogy milyen sok hulladék keletkezik az előállítása közben. De a cascara például, ami a kávépörkölés melléktermékeként megmaradó gyümölcshús, újrahasznosítható és fogyasztható gyógyteaként. Nagyon finom tamarind- és mazsolaaromájú főzetet készíthetünk belőle. (A cascaráról itt írtunk bővebben.)

De a különböző élelmiszerek gyártásakor megmaradó, ám még tökéletesen hasznosítható melléktermékeket nem csak a kávénál használják egyre gyakrabban tovább. Egyre több helyen jelennek meg a boltok polcain például az olyan zabkekszek, melyek a zabtej gyártásánál megmaradó zabpépből készülnek.

3. Lemásolt receptek

A Covid–19-járvány elején tömegek próbálkoztak a kedvenc éttermeik, kávézóik fogásainak otthoni elkészítésével. Érdekes módon ez az igény nem múlt el a járvánnyal együtt. A Pinterest adatai szerint például a Starbucks süteményeire 8000 (bizony, nyolcezer!) százalékkal többen keresnek még mindig, mint a járvány előtti évben. A Google trendjelentése szerint hasonló irány mutatkozik az internetes keresésekben is.

Ennek megvannak a maga előnyei is: rengeteget spórolhatunk, ha otthon készítjük el ezeket az ételeket. Ráadásul az egészségünk is hálás lesz, mivel valószínűleg jóval kevesebb cukrot vagy éppen sót használunk, mint az éttermek, kávézók cukrászai, szakácsai.

4. Tengeri növények

A dietetikus szerint a tengeri növények biztosan ott lesznek 2023 ételtrendjei között. Az alga és hínár nemcsak ízesítésként, de chips, tészta formájában is megjelenik majd az élelmiszerüzletek polcain. A hínár például hatalmas mennyiségű szén-dioxidot képes megkötni a légkörből, nincs szükség friss vízre a feldolgozásához vagy hozzáadott tápanyagokra – ez dupla haszon a környezettudatosság szempontjából. 

A Pinterest 2023-as trendjelentése szerint a milleniál és Z generációs fogyasztók kedvence lesz 2023-tól az alga. Az oldalon 245 százalékkal nőtt meg a keresés az ilyen alapanyagokból készült receptekre. 

A Google Trends szerint a sziksófű só lesz a nagy befutó 2023-ban. Ez egy relatíve új termék, a zöld só, melyet a növény dehidratálásával készítenek, és természetes sós ízt ad az ételeknek, viszont sokkal alacsonyabb a nátriumtartalma, mint a kősónak vagy tengeri sónak.

5. Koktél helyett mocktail

2023 az alkoholmentes italok éve lesz az előrejelzések szerint. Egyre többen mondanak nemet az alkoholra a fiatalabb generációból, ami meglátszik például a Pinterest keresésein is: 118 százalékkal nőtt meg a mocktailok keresése, és 365 százalékkal az alkoholmentes kifejezésre való keresés az oldalon az elmúlt év hasonló időszakához képest.

A spritz koktél is nagy sláger lesz 2023-ban, az Aperol-, Campari-, Contratto-, gin-, vodka-, limoncello- és mezcalalapú szénsavas italok lesznek a kedvencek.

6. Ginzeng

Reneszánszát éli 2023-ban a hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta ismert és használt ginzeng is. A népszerű táplálékkiegészítő bizonyítottan hatásos a vércukorszint szabályozására, gyulladások ellen. Ám nemcsak ezért szeretik, hanem élénkítő hatása miatt is. 

Nemcsak a hagyományos ginzeng, hanem különösen a koreai vörös ginzeng után nőtt meg az érdeklődés a keresők szerint az utóbbi időben.

7. Lila paradicsom

2022-ben az Amerikai Egyesült Államok élelmiszer-biztonsági hatósága engedélyezett egy új, genetikailag módosított paradicsomfajtát, melynek magasabb az antocianintartalma, amitől élénklila színe van a gyümölcsnek. 

Az antociánok olyan antioxidánsok, melyek segítenek megkötni a szabad gyököket. A szabad gyökök olyan káros molekulák, melyek károsítják a sejteket, gyulladást okoznak és egy sor betegség kialakulásának esélyét növelik. Ha magas antioxidáns-, különösen antocianin-tartalmú élelmiszereket fogyasztunk, azzal segítjük a szervezetünket, hogy megőrizze a szív egészségét és megelőzzük az olyan betegségek kialakulását, mint a diabétesz vagy rák. 

Az egészségtudatos emberek általában kerülik a génmódosított élelmiszerek fogyasztását, ám a lila paradicsomot pont az egészségtudatos embereknek fejlesztették ki. Beleharapnánk?

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!