Ettől az egyszerű gyakorlattól akár 1-3 centiméterrel magasabbak leszünk

2024. június 12.
Semmilyen eszköz nem kell hozzá és otthon is minden nap elvégezhetjük néhány perc alatt azt a mozdulatsort, amitől bármennyi idősek is vagyunk, akár 3 centiméterrel is magasabbak lehetünk. Mutatjuk, hogy csináljuk!
Nyújtógyakorlat, amitől magasabbak leszünk
  • Ahhoz, hogy a gyakorlattól valóban magasabbak legyünk, mindennap célszerű elvégeznünk.
  • Nem leszünk persze elsők a tornasorban ettől a gyakorlattól sem, de 1-3 centiméterrel magasabbak lehetünk.
  • A néhány centis növés nem valami csodának köszönhető, hanem egy hatékony nyújtógyakorlatnak.


Tudtuk, hogy a nyújtógyakorlatok nem csak azon segítenek, hogy kevésbé fájjon a hátunk, derekunk, de magasabbak is lehetünk tőlük? Persze nem kell azt gondolni, hogy valami csodás módon egyik napról a másikra 170 centis magassággal ébredünk. De a szakértő szerint akár 1-3 centiméterrel magasabbá válhatunk, ha rendszeresen gyakoroljuk ezeket a mozdulatokat.

Nevezhetjük tartásjavító gyakorlatnak is, a végeredmény magáért beszél. És bár 1-3 centiméter nem tűnik soknak, az eredmény azért is látványos, mert a nyitottabb, megnyújtott gerinc miatt sokkal határozottabb és karizmatikusabb benyomást kelthetünk, amikor belépünk valahova.

Miért fontos a nyújtógyakorlat és hogyan leszünk magasabbak tőle?

„A kor előrehaladtával az egész testszerkezetünk – a kötőszövetek, csontok, izmok – veszítenek a tartásukból és megyünk össze, ahogy öregszünk – magyarázta Mari Lakspere holisztikus tanácsadó, a nyújtógyakorlat kidolgozója. – Nevezhetjük ezt természetes magasságcsökkenésnek is, ahhoz képest, amekkorák mondjuk a húszas éveinkben voltunk.”

„De nem szükségszerű, hogy ez megtörténjen és elfogadjuk. Ez az egészségünk miatt is fontos, hiszen a gerincünk nem csak azt határozza meg, milyen magasak vagyunk, de azt is, képesek vagyunk-e ülni, állni, sétálni.”

Hogyan végezzük a nyújtógyakorlatot, amitől magasabbak leszünk?

Mari Lakspere szerint, ha mindennap elvégezzük néhány percig a nyújtógyakorlatot, amit javasol, akár 1-3 centiméterrel magasabbak lehetünk. Mit kell tennünk, hogy ez megtörténjen?

1. Egyszerre emelkedjünk lábujjhegyre, miközben a lapockákat közelítjük egymáshoz és nyitjuk a mellkast, amennyire csak lehetséges.

A nyújtógyakorlat első lépése, amitől magasabbak leszünk (Fotó: Mari Lakspere/Marie Claire Greece)

A nyújtógyakorlat első lépése, amitől magasabbak leszünk (Fotó: Mari Lakspere/Marie Claire Greece)

2. Képzeljük el magunkat, ahogy egyre magasabbak leszünk, mintha egy láthatatlan szál húzna minket felfelé a fejünk tetejénél fogva.

3. Maradjunk ebben a testhelyzetben 20 másodpercig, majd ereszkedjünk vissza, hajlítsuk a térdeket enyhén és hajtsuk kissé előre a fejünket. 

A második lépés a nyújtógyakorlatban a lazítás (Fotó: Mari Lakspere/Marie Claire Greece)

A második lépés a nyújtógyakorlatban a lazítás (Fotó: Mari Lakspere/Marie Claire Greece)

4. Ismételjük háromszor a gyakorlatot.

Már rögtön azután érezhetjük és láthatjuk a változást, magasabbnak tűnhetünk, hogy elvégeztük a nyújtógyakorlatot

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Getty Images, Mari Lakspere/Marie Claire Greece