Ha egészségesek akarunk maradni, ezt a 3 mozgásformát minden héten végeznünk kell

2024. május 17.
Egyik sem olyan mozgásforma, ami túlságosan megerőltető lenne, vagy ne lehetne beillesztenünk a hétköznapokba. Ugyanis ha egészségesek akarunk maradni, nem feltétlenül elég fittnek lennünk.
3 mozgásforma egészség
  • Számos orvosszakértő alátámasztotta, hogy van 3 olyan mozgásforma, amit minden héten végeznünk kell, hogy megőrizzük a jó fizikai kondiciónkat és hozzájáruljunk az egészségünkhöz.
  • A gyaloglás jó arra, hogy fittek maradjunk, de nem elég az egészséghez.
  • Milyen 3 mozgásformát kellene minden héten legalább egyszer végeznünk?

Egy 2023-as tanulmány szerint legalább napi 2300 lépést kell megtennünk, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegség okozta halál esélyét. Bár a gyaloglás roppant fontos és hasznos, számos fitneszszakértő szerint van még két másik olyan mozgásforma, amit minden héten legalább egyszer végeznünk kellene az egészségünkért.

3 mozgásforma, hogy formában maradjunk és egészségesen

Melissa Boyd személyi edző mondta el, miért nem elég önmagában a mindennapos gyaloglás ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ő azt mondta, hogy van három olyan mozgásforma, amit minden héten legalább egyszer végeznünk kellene ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk. (A legjobb persze az lenne, ha minden nap beiktatnánk ezeket a mozgásformákat a napirendünkbe.)

  1. Mozgásformák, melyekre szükségünk van minden nap: gyaloglás, nyújtás, hajlítás.
  2. Atletikus mozgásformák: ha hetente többször végezzük, javul az állóképességünk és általános fittségünk.
  3. Társas mozgásformák: szórakozásból végezzük a barátainkkal, közösségben.

„Fontos, hogy a mozgásról különböző kategóriákban gondolkozzunk, mivel az egész napos mozgáshiány vált az általánossá – jelentette ki Boyd. – Az életünk annyira mozgáshiányos, hogy már azért küzdenek a legtöbben, hogy ezt a hiányt valahogy lemozogják. De a testmozgás nem egyenlő az edzéssel.”

Dr. Carl Cirino sportorvos is osztja a személyi edző véleményét. „Az embereknek szüksége van arra, hogy dolgoztassák az izmaikat, nyújtsanak minél több irányba. A jóga és a pilates például két nagyon hatékony mozgásforma erre.”

Hogyan illesszük be a mozgást a mindennapokba?

Ideális esetben mindennap mozognánk, például nyújtanánk, gyalogolnánk. Emellett kardiomozgást végeznénk a szív- és érrendszerünk egészségéért, erősítenénk az izomtömeg növelésére. Végül a társas eseményeink jó része is aktív elfoglaltság lenne.

„Otthonról dolgozunk? Szerezzünk be egy futópadot, és a megbeszéléseink egy része alatt lassan sétáljunk – javasolta Dr. Cirino. – Minden egyes alkalommal, mikor kimegyünk a mosdóba, végezzünk húsz guggolást. Ha a gyakorlatokat valami hétköznapi, gyakran végzett tevékenységhez kötjük, a testmozgás sokkal hatékonyabban beépül a mindennapokba.”

A személyi edző is rámutatott, hogy ahhoz, hogy beiktassuk a testmozgást az életünkbe, nem feltétlenül kell felborítanunk azonnal az egész napirendünket. Sokkal hatékonyabb és tartósabb lehet, ha lassan kezdünk és apró lépésenként haladunk. „Általában ott bukik el az, hogy valaki az élete részévé tegye a testmozgást, hogy hirtelen akarja ezt meglépni, és elmarad a sikerélmény. Ha apránként haladunk, ahogy egyre erősebbek leszünk, úgy akarunk egyre többet mozogni. A mozgás mozgásra ösztökél.”

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images