Hatásos és egyszerű mozdulat a sarokfájás ellen

2024. február 08.
A sarokfájás nagyon gyakori probléma. Ennek egyik leggyakoribb kiváltó oka az úgynevezett talpi bőnye gyulladása. Azon túl, hogy a nagyon fájdalmas szakaszban muszáj gyógyszerrel enyhíteni a gyulladást, nagyon fontos a lábfej mozgatása a probléma elkerülésére. Mutatjuk, milyen egyszerű és bárki által elvégezhető mozdulattal segíthetünk, ha már mi is tapasztaltuk a sarok- és talpfájást.
Sarokfájás nyújtógyakorlat
  • A hatékony nyújtógyakorlat segíthet megelőzni a talpi bőnye gyulladását és a nagyon kellemetlen saroktáji fájdalmat a lábban.
  • A Plantar fascia a talpban található vastag kötőszövet, az úgynevezett talpi bőnye. Ennek gyulladását nevezik Plantar fasciitisnek is.
  • Mutatjuk, mi a leghatékonyabb nyújtógyakorlat a sarokfájás és talpi bőnye gyulladása ellen!

A talpi bőnye gyulladása nagyon fájdalmas ortopédiai probléma. Aki már megtapasztalta, bármit megtenne, hogy többször ne forduljon elő. A hatásos talpnyújtó gyakorlatok segíthetnek, hogy megelőzzük a sarok- és talpfájdalmat, amit a lábfejünk alján, a sarok és lábujjak között húzódó vastag kötőszövet, a talpi bőnye gyulladása okoz. 

Mi okozhatja a sarokfájást?

A saroktáji fájdalom leggyakoribb oka az úgynevezett talpi bőnye gyulladása. A Plantar fascia, az úgynevezett talpi bőnye a lábfej belső, alsó részén fut végig. A vastag kötőszövet gyulladását nevezik Plantar fasciitisnek, vagyis talpibőnye-gyulladásnak. A saroktáji fájdalmat számos tényező kiválthatja:

  • Kényelmetlen, nem megfelelő cipő viselése
  • Túl sok állás
  • Megerőltetés, sok futás

A talpi bőnye gyulladásának tünetei reggel vagy hosszú ülés, fekvés utáni felkeléskor a legerősebbek. 

Hogyan segíthetnek a nyújtógyakorlatok a sarokfájáson?

A nyújtógyakorlatok hatására a talpi szalag kellően rugalmas és hosszú marad, így nem feszül, nem keletkeznek rajta mikrosérülések, melyek a talpi bőnye gyulladásához és sarokfájdalomhoz vezetnek. Mutatjuk az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb talpnyújtó gyakorlatot, amit naponta végezve megelőzhetjük a talpi bőnye gyulladását.

  1. Toljunk két jógatéglát (ha ez nincs, egy vastag könyv vagy hasonló téglatest is megteszi) a falhoz, hogy stabil legyen és ne mozogjon. Ha van egy magasabb küszöb az otthonunkban, ott is végezhetjük a talpnyújtó gyakorlatot a talpi bőnye gyulladása ellen.
  2. Egy teniszlabdát vagy hasonló méretű labdát szorítsunk a két bokánk közé.
  3. A lábfejünk lábujjak felőli részével álljunk fel a téglákra.
  4. Belégzésre emeljük fel a sarkunkat lassan, majd kilégzésre ereszkedjünk vissza.
  5. Feszülést érezhetünk nemcsak a talpban, hanem a boka és vádli izmaiban is. Végezzük lassan a nyújtógyakorlatot, és érezzük, ahogy nyúlnak a szalagok a lábfejünkben.
  6. Csináljunk kétszer húsz sarokemelést mindennap, így hatásosan megelőzhetjük a sarokfájást.

Fotó: Unsplash