Ez az oka, ha szédülünk ébredés után – Mikor kell aggódnunk?

2024. június 24.
A reggel nem mindig könnyű. De éreztük már, hogy ez a felkelés nem azért furcsa, mert későn feküdtünk le és nem aludtunk eleget? Ha szédülésszerű érzést tapasztalunk ébredés után, az komolyabb bajt is jelezhet. A szakember elmondta, mikor kell orvoshoz fordulnunk.
Szédülés reggel ébredés után
  • Az egyensúlyvesztés, szédülés nagyon kellemetlen tünet, különösen, ha váratlanul érezzük, rögtön felkelés után.
  • Mi okozhatja, ha ébredés után szédülünk?
  • A szakember elmondta, mikor kell komolyabb problémára gyanakodnunk a szédülés miatt.

Gyakran előfordul az emberrel, hogy reggel még nem érzi azt, hogy biztos lábakon áll. De ha az ébredés utáni érzés több ennél, már inkább szédülés, mi okozhatja? És mikor kell komolyabb problémára gondolnunk?

5 ok, amiért reggel szédülhetünk ébredés után

1. Dehidratáltság

A szédülés leggyakoribb oka – különösen ébredés után – a dehidratáltság. „Éjszaka nem iszunk vizet, ezért előfordulhat, hogy az agyunk megfelelő működéséhez nincs elég folyadék a szervezetünkben – magyarázta Dr. Daniel Boyer belgyógyász. – Ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy szédülünk ébredéskor.”

Az ébredéskori szédülés különösen gyakori melegben, amikor fokozott folyadékbevitelre lehet szükség. De ha rendszeresen jelentkezik és szájszárazsággal jár együtt, érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, mert a magas vércukorszint jele is lehet.

2. Alvási apnoé

Az alvási apnoé egy olyan alvási rendellenesség, ami szabálytalan légzéssel jár. Emiatt reggel nem csak szédülést tapasztalhatunk ébredéskor, de fejfájást és napközbeni álmosságot is. Ha a párunk arra panaszkodik, hogy hangosan horkolunk alvás közben, nagy esély van rá, hogy ez okozza a szédülést is.

3. Alacsony vércukorszint

Az úgynevezett hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint is állhat az ébredés utáni szédülés hátterében. Ez nem csak diabéteszben szenvedőknél fordulhat elő, hanem bárkinél, aki mér régen evett. Ha reggeli után elmúlik a furcsa szédülés, nagy esély van rá, hogy ez okozta.

4. Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás, vagy a hirtelen változás a vérnyomásban gyakori oka a reggeli szédülésnek. Ha túl gyorsan állunk fel, hirtelen lezuhanhat a vérnyomásunk, néha ez nem csak szédüléssel, de ájulással is járhat. 

Ha tudjuk, hogy nálunk is előfordul ilyen, érdemes lassan ébredezni reggel és komótosan kelnünk, nem kipattannunk az ágyból, hogy megelőzzük a szédülést ébredés után.

5. Egy új gyógyszer

Több olyan gyógyszer is van, ami okozhat ébredés után szédülést:

  • Antidepresszánsok
  • Gyulladáscsökkentők
  • Altatók
  • Fogamzásgátlók

Amikor bármilyen új gyógyszert kezdünk szedni, fontos, hogy átbeszéljük az orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, milyen mellékhatásokra számíthatunk. Így talán kevésbé ér váratlanul a reggeli szédülés is.

Hogyan múlik el az ébredés utáni szédülés?

Nem a legjobb érzés úgy kezdeni a napot, hogy szédülünk. Szerencsére van egy sor olyan dolog, ami enyhítheti a kellemetlen tünetet. 

  1. Fogyasszunk elég vizet, akkor is, ha nem feltétlenül vagyunk szomjasak.
  2. Kerüljük az alkoholt és a koffeint. Utóbbi szűkíti az ereket, ami erősítheti a szédülést.
  3. Csökkentsük a stresszt és szorongást az életünkben, gyakran ez áll a reggeli szédülés hátterében.

Ha nem tudjuk meghatározni a szédülés okát, a panaszok rendszeresen jelentkeznek ébredés után, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy utána járjunk, mi okozhatja a panaszainkat.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash