Detektív vagy, ha kideríted, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát

2024. június 30.
Ismét kipróbálhatjuk, vagyunk-e olyan jó nyomozók, mint Sherlock Holmes. Neki valószínűleg néhány másodperc is elég lett volna, hogy rájöjjön, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát. Mennyi idő alatt jövünk rá mi a megoldásra?
  • A feladat az, hogy rájöjjünk, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát.
  • Egy aprócska dolog segíthet nyomra vezetni, ám csak a legjobb megfigyelők veszik észre.
  • A legjobbaknak 10 másodperc kell ahhoz, hogy rájöjjenek a megoldásra.

nyomozós fejtörők nagyon izgalmasak és remek kihívást jelentenek az agynak. Fejlesztik a logikát, megfigyelőképességet és kreatívabbá tesznek. Ezért érdemes kipróbálnunk magunkat ezzel a feladvánnyal is, ahol arra kell rájönnünk, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát.

Egy osztálytermet látunk, benne három gyereket és egy tanárt. A tanárt megtréfálta az egyik gyerek: beragasztózta a bögréjét, így az odaragadt a kezéhez.  De vajon melyik gyerek tréfálta meg a tanárát? Mi alapján tudjuk megoldani ezt a fejtörőt? 

Detektív vagy, ha kideríted, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát

Detektív vagy, ha kideríted, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát

Melyik gyerek tréfálta meg a tanárát?

Első ránézésre lehetetlen megmondani, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát. Mindhármójuk arca más-más érzelemről árulkodik.  Elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincsenek olyan árulkodó jelek, amik leleplezhetnék a megoldást. De ha jobban megnézzük a képet, feltűnhet egy apróság.

Nem könnyű rájönni a megoldásra. Amit jól mutat az is, hogy a legtöbb embernek akár fél percre is szüksége lehet, hogy kiderítse, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát. Ám ha 10 másodpercen belül sikerül rájönnünk, a rekorderek közé tartozunk mi is. Minél többet gyakorolsz hasonló feladványokkal, annál jobban ráhangolhatod az agyad ezeknek a rejtvényeknek a megoldására. 

Hogyan deríthetjük ki, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát?

Annyit segítünk, hogy a megoldás kiderítéséhez azt érdemes jobban szemügyre venni, melyik gyerek mivel foglalkozik éppen. Az egyik gyerek asztalán olyan nyomot vehetünk észre, amin sikeresen elindulhatunk.

Ha még nem sikerült ezután sem megtalálnunk a nyomozós fejtörő megoldását, néhány sorral lejjebb megmutatjuk, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát. Addig is tegyük próbára magunkat hasonló feladványokkal. Próbáljunk meg rájönni, hány embert látunk a képen. Vagy találjuk ki, melyik ajándéknak nem örül a születésnapos.

Megoldás: A jobb oldali gyerek volt az, aki éppen képeket ragaszt a füzetébe, így ő használja a ragasztót.

Detektív vagy, ha kideríted, melyik gyerek tréfálta meg a tanárát

Sikerült?

Forrás: Brightide