Így vágjuk fel a görödinnyét: 3 módszer, amit tökélyre fejleszthetünk

2024. július 07.
Az egyik legjobb dolog a nyárban kétségtelenül a görödinnye. Időnként jól jön, ha van néhány olyan módszer a tarsolyunkban, amivel gusztusos szeletekre vághatjuk a dinnyét mesteri módon. Mindjárt hármat is mutatunk!
Görögdinnye felszeletelése
  • Hogyan szeretjük enni legjobban a görögdinnyét: kockázva, szeletelve vagy kanalazzuk a héjából?
  • Szerencsére nagyon könnyű megtanulnunk, hogyan vághatjuk fel különböző módokon a dinnyét.
  • Megmutatjuk azt is a szeletelésen túl, hogyan válasszuk ki a legédesebb dinnyét!

Semmi szükség nincs az interneten látott mindenféle eszközre ahhoz, hogy felszeleteljük a görögdinnyét. Ha van egy jó késünk, máris gusztusos kockákat apríthatunk a dinnyénkből. Mutatjuk, melyik a három legjobb módszer a görögdinnye felvágására!

Hogyan válasszunk görögdinnyét?

Mielőtt felszeletelnénk a dinnyét, ki kell választanunk a legédesebbet a zöldségespultból. Az alábbi szempontokat fontos mindenképp figyelnünk, amikor a dinnyét válogatjuk.

1. Alak

Ahogy minden gyümölcsnél, a dinnyénél is vannak külső, jól látható jelei annak, ha a görögdinnye érett. Ezeket kell figyelnünk a dinnye külsején:

  • A kerekded, Föld formájú dinnyék édesebbek.
  • A hosszúkás dinnye általában vizesebb, kásásabb.

2. Héj

Azt kell figyelnünk a görögdinnye kiválasztásánál, mennyire fényes a héja. Minél fényesebb, annál éretlenebb a dinnye. Előfordul, hogy van egy olyan folt a dinnyén, ahol nincs mintázat és sárgás színe van. Az ilyen gyümölcs általában ízesebb, zamatosabb.

3. Hang

Sokan meg is kopogtatják a dinnyét válogatás közben. A visszhangos, öblös hang jót jelent. Viszont ügyeljünk a súlyra is. Az optimális eset az, ha a kopogtatásnál visszhangosan halljuk, viszont kellőképpen tömör, súlyos a dinnye.

Hogyan vágjuk fel a görögdinnyét?

Többféle módszert is mutatunk a görödinnye felvágására. Ezeket alkalmazhatjuk, amikor csak szeretnénk, szerencsére mindegyiket nagyon egyszerű tökélyre fejlesztenünk.

1. Így vágjuk szeletekre a dinnyét

A tökéletes szeletekhez először félbe kell vágnunk a görögdinnyét

A tökéletes szeletekhez először félbe kell vágnunk a görögdinnyét

Piknikhez, sütögetéshez a leggyakoribb módszer a görögdinnye aprításához a szeletekre vágás. Így a kisebb dinnyeháromszögeket akár kézzel is ehetjük. Ehhez az alábbi lépéseket kövessük:

  1. Vágjuk félbe a görögdinnyét hosszában.
  2. Fektessük le a sima felülettel a deszkára a dinnyét, és vágjunk belőle kétcentis szeleteket.
  3. Ha a félhold alakú szeletek még mindig túl nagyok, ezeket is félbevághatjuk, hogy könnyebb legyen enni a dinnyét.

2. Így vágjuk kockákra a dinnyét

@thekitchn

Cut a watermelon like a restaurant chef ☀️🍉 #watermelon #fruitcutting #watermelon🍉 #learneditontiktok

♬ Summer day – TimTaj

Ahogy a dinnyeszeletekhez, a kockákhoz is először félbe kell vágnunk a görögdinnyét és lefektetünk a sima felülettel a deszkára. Ezután azonban ahelyett, hogy aprítani kezdenénk, hámozzuk meg, hogy csak a piros rész maradjon. 

Amikor már nincs se zöld, se fehér héj a dinnyén, aprítsuk fel előbb függőlegesen, majd erre merőlegesen is, hogy formás kockákat kapjunk.

3. Így vágjuk csíkokra a görögdinnyét

@themindfulblonde

Watermelon sticks are the best way to eat and serve a 🍉 they also make the perfect toddler snack! #momsoftiktok #watermelonhack #momhack #kitchenhacks #healthyliving #dayinthelife #toddlersnacks

♬ Music For a Sushi Restaurant – Harry Styles

Akkor jöhet jól a csíkokra vágott dinnye, ha kisebb adagokat akarunk felszolgálni, mint egy popsicle-t. Ehhez is egy felezett görögdinnye a kiinduló lépés. Ha nem tökéletesen szimmetrikus a dinnyénk, vágjunk inkább a közepén, ne hosszában, különben a dinnyecsíkok túl hosszúak lesznek. 

Ezután fektessük le a dinnyét, és vágjunk vízszintes és függőleges szeleteket, hogy kialakuljanak a csíkok. Eltávolíthatjuk a héjat, és már mehet is a hűtőbe a dinnye!

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash