Ha ilyen hangot ad ki a lámpa, komoly bajt jelezhet!

2024. július 13.
Minden háztartási probléma frusztráló tud lenni, de némelyik akár veszélyes is lehet! Pontosan ilyen az is, ha azt hallod, hogy zümmög a lámpa. Ez olyan nagy bajt jelezhet, hogy megéri mielőbb villanyszerelőt hívni!
Ez az idegesítő hangocska az otthonodban, komoly bajt jelezhet!
  • Nyikorgó fa padlólap, laza ajtókilincs, csöpögő csap. Rettenetesen zavaró körülmények, amik akár hónapokon, éveken át is bosszanthatják az embert.
  • Azonban a zümmögő fény egyszerre lehet idegesítő és félelmetes is, hiszen ez azt jelenti: baj van az elektromos hálózattal.
  • Ha zümmögő zajt hallasz, érdemes mielőbb villanyszerelőt hívni!

Nemrégiben villanykörtét cseréltél és azóta zúg a lámpa? Vagy egyszer csak elkezdett minden ok nélkül zümmögni a fény? Eleinte talán legyinthetsz rá, főleg, ha hosszabb-rövidebb időre elmarad a furcsa zaj. Ám mégis érdemes foglalkozni vele és mielőbb villanyszerelőt hívni, még akkor is, ha elég magabiztosnak érzed magadat a ház körüli problémák orvoslásában.

Miért hallod a furcsa zajt a lámpánál?

Mallory Micetich otthonszakértő azt mondja, hogy a villanykörtéből kiszűrődő zümmögő zaj főleg elektromos problémákra utalhat. „Ez meglazult vezetékekre, túlterhelt áramkörre, hibás elektromos alkatrészre vagy a lámpatest és az izzó vagy a fényerő-szabályozó kapcsolója közötti eltérésre utalhat” – mondja. 

De nem kizárt, hogy a furcsa zaj a házadban, lakásodban teljesen normális: „Egyes esetekben a zümmögő zaj bizonyos elektromos eszközök, például fényerő-szabályozó kapcsolók vagy fénycsöves lámpatestek normál hangja lehet” – mondja Micetich. Ha a hang ebben az esetben megváltozik vagy hangosabbá válik, akkor valószínűleg az már említett elektromos problémák egyike lehet a ludas.

A zümmögő, furcsa zaj azonban legtöbbször annak a jele, hogy a villanykörte nem kompatibilis a lámpatesttel. Ilyen esetben célszerű elővenni a dobozát és elolvasni a villanykörte leírását.

Vedd komolyan, ha zümmögő, furcsa zajt hallasz a lámpánál, mert nagy bajt jelezhet.

Vedd komolyan, ha zümmögő, furcsa zajt hallasz a lámpánál, mert nagy bajt jelezhet

Előfordulhat, hogy az izzó nem kompatibilis a lámpatesttel

 „Minden lámpatest, kapcsoló és izzó más és más, ezért fontos, hogy ellenőrizd a mellékelt kézikönyvet, hogy megtudd, mivel kompatibilisek” – mondja Micetich. Az új LED-lámpák valószínűleg nem működnek a régebbi kapcsolókkal, amelyek gyakran a több áramot igénylő izzókat világították meg.

„Mivel az izzólámpák és a halogén izzók megszűnnek, ez azt jelentheti, hogy le kell cserélned a fényerő-szabályozó kapcsolóját, hogy kompatibilis legyen az új izzókkal” – teszi hozzá. Érdemes ehhez szakember segítségét kérni.

Ha arra kerül a sor, hogy korszerűsítened kell a lakásodat, nem árt tudnod, hogy a LED-lámpáknak rengeteg előnye van: energiát takarítanak meg, hosszabb élettartamúak, nem tartalmaznak higanyt, és erősebb anyagokból készülnek, mint az izzólámpák.

Hogyan tudhatod meg, hogy mi okozza a lakásban a furcsa zajt?

A következőt kell tenned, ha szeretnéd feltérképezni a zümmögő zaj forrását. Először is le kell kapcsolni az összes megszakítót. Ha már nem hallod a zümmögést, akkor az elektromos rendszer okozza a zajt. Ezután egyesével felkapcsolhatod az egyes megszakítókat, amíg ismét nem hallod a zajt, ami meghatározza, hogy melyik áramkör okozza a problémát. A túlterhelt áramkör tüzet vagy áramütést okozhat, ezért ajánlott kikapcsolni az áramkört, és villanyszerelőt hívni!

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images