Milyen sokáig marad jó a lefagyasztott csirke?

2024. július 18.
Ha berakjuk a fagyasztóba a friss csirkehúst, nagyon sokáig jó marad. De nem örökké. Mikor jön el az a pont, amikor muszáj felhasználnunk a húst, különben megromlik? Hogyan fagyasszuk le jól a csirkét, és mennyi ideig tárolhatjuk a fagyasztóban?
Fagyasztott csirke meddig jó?
  • Mi is olyankor veszünk több húst a boltban, amikor épp akciós?
  • Ha lefagyasztjuk a friss csirkét, jó tudnunk, mennyi ideig tárolhatjuk a mélyhűtőben.
  • Hogyan fagyasszuk le jól a csirkehúst?

A hús megromlik, ha nem készítjük el gyorsan. Vagy fagyasztjuk le! De ha egyszer beraktuk például a csirkehúst a mélyhűtőbe, mennyi ideig maradhat ott? Mert a végtelenségig fagyasztóban sem áll el a hús. 

Mutatjuk, hogyan fagyasszuk le jól a nyers csirkehúst, és mennyi ideig tárolhatjuk a mélyhűtőben!

Milyen sokáig fagyaszthatjuk a nyers csirkét?

Tény: a fagyasztóban sokkal tovább eltarthatjuk a nyers csirkét, mint ami a friss hús lejárati dátuma lett volna. Ha kiolvasztás után azonnal elkészítjük, minden további nélkül fogyasztható. Ugyanakkor a mélyhűtőben sem tartható el örökké a csirke anélkül, hogy ne romlana a minősége egy idő után. Az, hogy mennyi ideig marad jó a csirke a fagyasztóban, függ attól is, milyen csirkerészekről és mekkora húsdarabokról van szó:

  • Egész csirke: több mint egy évig tárolható a fagyasztóban
  • Csirkedarabok, mint például comb vagy mell: 9 hónapig tárolható a fagyasztóban
  • Darált csirkehús: 3-4 hónapig tárolható a fagyasztóban
  • Csirkevirsli: 1-2 hónapig tárolható a fagyasztóban
  • Fagyasztva vásárolt csirkevirsli: 1-2 hónapig tárolható a fagyasztóban
  • Főtt csirkehús: 2-6 hónapig fagyasztható

Hogyan fagyasszuk le a nyers csirkét?

Többféle módon is elrakhatjuk a csirkehúst a fagyasztóba. Az, hogy milyen módszert választunk, befolyásolja, mennyi ideig marad jó a mélyhűtőnkben a csirkehús.

1. Fagyaszthatjuk a csirkét az eredeti csomagolásban

Akár a bolti csomagolásban is lefagyaszthatjuk a csirkét, ha az sérülésmentes

Akár a bolti csomagolásban is lefagyaszthatjuk a csirkét, ha az sérülésmentes

Ha a csomagolás bontatlan és vákuumozott, nyugodtan lefagyaszthatjuk így is a csirkehúst. Viszont a bolti csomagoláskor használt műanyag valamelyest átengedi a levegőt, így előfordulhat, hogy fagyási sérülést szenved a hús, ami csökkenti az eltarthatóság idejét. Ezt megakadályozhatjuk, ha még egy réteg zacskót ráhúzunk a bolti csomagolásra, vagy alufóliába csavarjuk.

2. A csirkedarabokat légmentesen zárható tárolódobozban fagyasztjuk le

Természetesen a bolti csomagolásból kivehetjük a csirkét, hogy bepácoljuk például, és ezután zárhatjuk dobozba vagy vastag zacskóba. Jobban megőrzi a csirkehús a minőségét, ha le is vákuumozzuk fagyasztás előtt. Rakjuk a csirkehúst minél mélyebben a fagyasztó belsejébe, és semmiképp se az ajtóra.

Miből tudhatjuk, hogy még fogyasztható a lefagyasztott csirke?

Ha teljesen frissen raktuk a fagyasztóba a csirkét, nagy valószínűséggel ugyanolyan jó marad még akkor is, amikor kiolvasztjuk. Vannak azonban jelek, melyek arra utalnak, hogy a lefagyasztott, majd kiolvasztott csirkehús már nem fogyasztható:

  • A rózsaszín árnyalat helyett zöldes-szürkés a hús.
  • Fura, kellemetlen szaga van a csirkének.
  • Nyálkás a hús felszíne.

Ha ezeket a jeleket észleljük, a saját biztonságunk érdekében jobb nem elkészíteni és megenni a fagyasztóból elővett csirkét, inkább dobjuk ki.

Forrás: Eating Well, Fotó: Getty Images, Unsplash