Így lesz boldog az aranyerünk (és talán sosem jön elő)

2024. július 19.
Aranyere mindenkinek van. De mi pontosan az aranyér? És hogyan előzhetjük meg, hogy előjöjjön? Mutatjuk a proktológus szerint legfontosabb tudnivalókat az aranyérről!
Aranyér kezelése otthon
  • Az aranyér ellen a leghatásosabb a rostban gazdag étrend, és ha a lehető legkevesebb időt töltjük a vécén.
  • Mitől alakul ki pontosan az aranyér?
  • Az aranyérnek fontos szerepe van a végbél működésében, viszont a fájdalmas gyulladást jobb elkerülnünk.

A testünk természetes része az aranyér. Ez a párna a végbélnyílásnál futó vénán fontos funkciót lát el. Ha nem lenne itt az aranyér, nem lenne, ami megakadályozza a véletlenszerű szivárgást a végbélnél. Nem biztos, hogy belegondoltunk eddig, hogyan képes a testünk különbséget tenni a gáz, szilárd vagy folyékony végbéltermékek távozása között… A tudósok szerint az érzékeny párnázat az, ami érzékeli, milyen jelzésre van szükség. 

Mi történik, ha megnő az aranyér?

A köznyelvben aranyérnek azt nevezzük, amikor a végbélnyílás környékén található párnák megnagyobbodnak. Ilyenkor a kötőszövet, ami a helyén tartja ezeket, meggyengül, és tulajdonképpen ekkor figyelünk fel arra, hogy itt van valami: az aranyér.

Az aranyér tünetei a súlyosságtól függően sokfélék lehetnek:

  • Viszketés a végbéltájon
  • Vérzés
  • Folytonos székelési inger
  • Kényelmetlen, érzékeny csomó a végbéltájon
  • fájdalom

Mi okozza az aranyeret?

Még az utóbbi évtizedben is úgy gondolták az orvosok, hogy a tünetes aranyér kialakulásának legfőbb oka a székrekedés és a rostban szegény étrend. A legfrissebb kutatások szerint azonban ez nem teljesen így van.

A rostban gazdag étrend nem feltétlenül oldja meg az aranyérkérdést, nem csökkenti a kialakulás esélyét feltétlenül. (De kezelésként kifejezetten ajánlott továbbra is, a panaszokat csökkentheti a sok rost fogyasztása!)

A legfrissebb kutatások szerint a tünetes aranyér több tényezőre vezethető vissza, és sokkal összetettebb, mint gondolták.

  1. Sokáig ülünk és erősen nyomunk hosszú ideig a vécén – ez általában annak következménye, hogy olvasunk vagy telefonozunk kakilás közben. 
  2. Kemény a székletünk, ezért sokkal nehezebben távozik. Itt jön be a sok rost és víz fogyasztásának szerepe az aranyér kezelésében.

Hogyan gyógyítható meg leggyorsabban az aranyér?

A duzzadt aranyér általában magától is visszahúzódik néhány nap alatt. Ahogy a megfázásnál, az aranyeres problémák kezelésében is a legfontosabb a tünetek kontroll alatt tartása és a test saját gyógyító folyamatainak támogatása.

A proktológus számos jótanáccsal szolgál az aranyér minél gyorsabb gyógyulásához:

  1. Növeljük a rostfogyasztást, hogy a széklet minél puhább legyen! Ne felejtsük el, hogy ehhez a vízbevitelünket is fokoznunk kell!
  2. Használjunk bidét vagy zuhanyt kakilás után, hogy minél tisztábban tartsuk az aranyér területét.
  3. Recept nélkül vásárolható krémekkel segíthetjük az aranyér regenerációját. 
  4. Vegyünk ülőfürdőt! A meleg víz segít, hogy csökkenjen a nyomás a végbélcsatorna és a gyulladt terület körül. Naponta kétszer-háromszor is ismételhetjük a fürdőt, ahogy az aranyeres panaszaink megkívánják.
  5. Ha kemény, nem múló csomót érzünk az aranyérnél, orvosi beavatkozásra lehet szükség. Az alvadt vérrög felszívódása ugyanis nem feltétlenül történik meg, így fekély alakulhat ki az aranyérnél.

Megúszhatjuk, hogy az aranyér folyton visszajöjjön?

Ha egyszer kitágult a terület az aranyér környékén, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki újra probléma. A megfelelő székelési szokásokkal és étrenddel csökkenthetjük az esélyét annak, hogy visszatérjen az aranyér. Ha ott marad a kitágult bőr a végbélnyílásnál, a terület tisztítása is nehézkesebbé válik, így ez is hajlamosíthat arra, hogy az aranyér újra és újra visszatérjen.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images, Unsplash