Marie Kondo a digitális rendrakásban is segít – így csináld

2024. július 21.
Marie Kondónak szerencsére a digitális rendrakáshoz is van egy-két tippje: a rendszerezés királynője sokkolóan egyszerű módszerrel rukkolt elő.

Marie Kondo, a rendszerezés királynője akkor is a segítségünkre siet, ha otthonunk helyett ezúttal a digitális életterünkben szeretnénk rendet rakni. A virálissá vált KonMari módszer megálmodója – aki még saját Netflix-műsort is kapott – a japán kultúrában népszerű minimalizmus mellett teszi le a voksát, ennek érdekében pedig arra biztat minket, váljunk meg a felesleges tárgyainktól. Marie Kondo elképzelésének egyik központi gondolata, hogy kizárólag az örömöt adó tárgyakat tartsuk meg, miközben a kacatoktól és lomoktól inkább szabaduljunk meg.

Marie Kondo már rengeteg embernek segített rendezettebbé, és ezáltal élhetőbbé tenni az otthonát, de a rendrakásguru nem ragad le a fizikai térnél – a „digitális rendrakáshoz” is ad néhány tippet.

Marie Kondo sokkolóan egyszerű tippje a digitális rendszerezéshez

Mivel ma már a legtöbben időnk jelentős részét képernyők előtt ülve töltjük, teljesen érthető az igény, ha a digitális térben is szeretnénk egy kicsit „rendet rakni”. „Azt hiszem, manapság nagyon sokan szenvednek a digitális lomtól, és egyre több kérdést kapok arra vonatkozóan, hogy miként lehet rendszerezni a digitális tereket, legyen szó levelezőprogramokról vagy különböző appokról” – magyarázza Marie Kondo az Apartment Therapynek. „Azt is megfigyeltem, hogy ma már annyi időt töltünk a mobilunk nyomkodásával, hogy nagyon erősen – túlságosan is – kötődünk a készülékeinkhez.”

Marie Kondo tulajdonképpen a digitális térben is hasonlóan gondolkodik, mint a fizikai terek rendszerezésénél. Azt állítja, hogy az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb mentális működéshez minimalizmusra kell törekedni, meg kell szüntetni a zajt és ki kell iktatni a zavaró tényezőket a környezetünkből. Míg az otthonunkban ezt bizonyos tárgyak eltávolításával érhetjük el a leghatékonyabban, a „digitális rendrakás” esetében még hatékonyabb, ha magunkat vonjuk ki a digitális térből.

Hogy megvalósíthassa elképzeléseit, Marie Kondo egy belga techcéggel, a Stolppal szövetkezett, hogy közösen egy egyszerű, de hatékony megoldást találjanak a problémára. Egy olyan dobozt hoztak létre, amibe elég belehelyeznünk a telefont, majd lezárni – a doboz blokkolja a jeleket, vagyis nem kapunk értesítéseket sem.

Digitális zaj helyett jelenlét

Marie Kondo szerint a doboz nagyon hasznos lehet például családi vacsorák alatt, amikor szeretnénk teljesen megszabadulni a digitális zajtól és jelen lenni szeretteink körében. „Úgy vettem észre, hogy ha nem is látod a telefonodat, akkor sokkal könnyebb megtartani a távolságot. Szerintem a telefon elzárása képes valódi rituálévá válni, ami megadja azt a nyugalmat és belső békét, amire szüksége van a mentális terünknek és a szívünknek egyaránt” – magyarázza Kondo.

Az esztétikus telefontartó dobozok ráadásul Marie Kondo szerint jó emlékeztetőként szolgálhatnak ahhoz, hogy képesek legyünk felállítani és megtartani a megfelelő prioritásokat. Édesanyaként Marie Kondónak is rá kellett jönnie, hogy sokkal nagyobb örömöt jelent neki a családjával töltött jelenlét, mintha állandóan a képernyőket figyelné, de ma már számos tudományos kutatás is igazolja, hogy sokkal hatékonyabban pihenhetünk és regenerálódhatunk, ha egy kis digitális detoxot tartunk.

Ehhez persze nincsen feltétlenül szükségünk Marie Kondo dobozára, a tudatossággal kialakított egészséges szokások ugyanúgy segíthetnek. De természetesen ha úgy érezzük, jól jönne egy segédeszköz, a rendrakás királynőjének okos innovációja szuper megoldást jelenthet.

Forrás: ApartmentTherapy Fotó: Getty Images