Nyár van, napsütés… miért vagyunk boldogtalanok mégis?

2024. július 30.
Nyáron nem lehet depressziós senki. Mit lehet nem szeretni a napsütésben, friss gyümölcsökben, lenge ruhákban? Pedig a nyári depresszió igenis létezik! A szakember azt is elmagyarázza, miért lehet pont olyan gyakori, mint a téli.
Nyári depresszió
  • A nyári szezonális hangulatzavar pont annyi embert érint, mint a téli depresszió.
  • De mi váltja ki a nyári depressziót, ha a napfény hiányára nem lehet ilyenkor panasz?
  • Hogyan enyhíthetünk a nyári hónapokban jelentkező boldogtalanságérzeten?

Első pillantásra a nyári depressziónak nincs semmi értelme. A több napfény több D-vitamint jelent, ami javítja a kedélyünket, boldogabbá tesz. De akkor miért alakulhat ki mégis nyáron szezonális hangulati zavar (SAD, azaz Seasonal Affection Disorder), ha nem a napfény hiánya okozza, ahogy a téli depressziót?

Depresszió télen-nyáron

A szezonális hangulati zavar az évszakhoz kötődő depressziós tüneteket jelenti röviden. Általában a téli hangulati zavart értjük alatta automatikusan, melynek számos kiváltója lehet. A téli hónapokban jelentkező depresszió a hideg és sötétség következménye.

A szakemberek úgy vélik, hogy a kevés napfény hatással van a hipotalamusz nevű agyterület működésére. Ez az a rész, amely a melatonin és szerotonin hormonok termelésében is részt vesz. Előbbi az alvás közben termelődő hormon, utóbbi az egyik boldogsághormon a szervezetünkben.

Miért lehetünk boldogtalanok nyáron?

Télen még értjük is, miért alakul ki valakinél a reménytelenül hosszú sötétség és hideg miatt szezonális depresszió. Na de nyáron, amikor napsütés és jókedv árad?!

A nyári depressziót nevezik fordított szezonális hangulati zavarnak is, és minden tizedik hangulati zavar a nyári SAD körébe esik. Az adatok szerint a nyári depresszió még komolyabb következményekkel jár, mint a téli: tavasszal és nyáron sokkal jobban megnöveli az öngyilkosságok számát, mint az őszi és téli depresszió.

A nyári depresszió sokkal erősebb, mint a téli

Egyelőre még a tudósok előtt sem tisztázott, miért olyan erősek a nyári hangulati zavar hatásai. De úgy vélik, hogy a magasabb hőmérséklet hatással van az agyi ingerületátvivő hálózat működésére. 

Emellett a megemelkedett pollenkoncentrációnak is szerepe lehet a nyári depresszió kialakulásában, mivel fokozza a gyulladásra való hajlamot azoknál, akik allergiában szenvednek. 

Az életmódnak azonban még erőteljesebbek a hatásai arra, mennyire érezzük magunkat boldogtalannak nyáron. A melegebb évszakokban sokkal több egészségtelen ételt fogyasztunk (lángos, kolbász, grillezett húsok stb.), emellett a bulizás, alkoholfogyasztás is növekszik, amit csak tetéz, hogy júniustól augusztusig sokkal kevesebbet alszunk. 

A FOMO hatalma

Ami még fokozza a nyári depressziót, a kimaradástól való félelem, a FOMO (Fear of Missing Out). A sokkal intenzívebb társasági élet hatására, amikor folyamatosan emberekkel vagyunk körülvéve, óhatatlanul bekúszik, milyen buliról maradunk le, ha most nemet mondunk, mert fáradtak vagyunk? Különösen, ha szép, nyári, meleg nap van, tökéletes fesztiválidő.

A pszichológus szerint ilyenkor nagyon erős lehet bennünk az érzés, hogy elvesztegetjük ezt a tökéletes nyári napot csak azért, mert elfáradtunk. A szakember azt tanácsolja, próbáljuk ki a mindfulnesst, hogy a jelent éljük meg annak megfelelően, mit üzen a testünk.

Forrás: British Vogue, Fotó: Getty Images