- Ha diabéteszben szenvedünk, egy friss kutatás szerint a keserű dinnye segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintünket.
- Nem ismertük eddig a keserű dinnyét? Ideje többet tudnunk róla!
- Miért lehet hatásos a keserű dinnye a vércukorszint szabályozására?
Nálunk még csak most kezdik megismerni az emberek a keserű dinnyét. Ez az Ázsiában, Afrikában és a Karib-térségben őshonos trópusi gyümölcs nem véletlenül egyre népszerűbb. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis hatékonyan hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.
Mi a keserű dinnye?
Több más neve is létezik a keserű dinnyének, hívják például balzsamkörtének is. Technikailag a növény ugyanabba a családba tartozik, mint a görögdinnye, cukkini, uborka vagy sütőtök. Két jól elkülöníthető változatra osztható: a kínai és az indiai keserű dinnyére.
Mindkettő hosszúkás és kerekded, leginkább rögbilabdára hasonlít. A színük zöld, belül a húsuk világos, uborkaszerű. A kínai keserű dinnye abban különbözik leginkább az indiaitól, hogy a felszíne göcsörtös, míg az indiai keskenyebb és vastag, tüskés a bőre.
Milyen íze van a keserű dinnyének?
Ellentétben a görögdinnyével vagy sárgadinnyével, a keserű dinnye íze erős, kesernyés, és egyáltalán nem édes. Sőt, ahogy érik, egyre keserűbb lesz. Mind a zöld héja és a húsa ehető nyersen is, ám sokan inkább megfőzik, mivel ez elveszi a kesernyésségét.
Milyen tápanyagok vannak a keserű dinnyében?
Nem véletlenül fedezik fel egyre többen a keserű dinnyét. A növény rengeteg tápanyagot tartalmaz:
- Kalóriatartalom: 53
- Szénhidrát: 5,5 gramm
- Rost: 2,5 gramm
- Összes cukortartalom: 2,5 gramm
- Fehérje: 1 gramm
- Zsír: 3,5 gramm, ebből szaturált zsír: 1 gramm
- Só: 166 milligramm
Ha az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat nézzük, a keserű dinnye az egyik legjobb C-vitamin-forrás. 220 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét. Emellett tartalmaz még A-vitamint, ami szintén nagyon fontos a szervezetünk számára.
Hogyan hat a keserű dinnye a vércukorszintre?
Minden magas rost- és alacsony cukortartalmú gyümölcs és zöldség segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet. A bennük található értékes tápanyagok lassítják a glükóz felszívódását a véráramba, így nem éri lökésszerű cukorsokk a szervezetünket.
A keserű dinnye különösen hasznos a vércukorszintünk szempontjából. Ebben kulcsszerepe van a benne található úgynevezett polypeptid-P vegyületnek, ami úgy viselkedik, mint az inzulin. Ez mit jelent a gyakorlatban?
Amikor keserű dinnyét eszünk, ez az inzulinszerű vegyület segít a sejtjeinknek felvenni a glükózt és elszállítani a szerveinknek, miközben támogatja az inzulinkiválasztást. Több kutatást is végeztek a keserű dinnye vércukorszintre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és megfigyelték, hogy a növény kivonata segített egyensúlyban tartani a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.
Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash