Hogyan csökkenthetjük a vércukorszintünket keserű dinnyével?

2024. augusztus 07.
Mi az a keserű dinnye? Hol szerezhetjük be? És miért olyan hatásos ez a gyümölcs a vércukorszintünk csökkentésére?
Keserű dinnye hatása a vércukorszintre
  • Ha diabéteszben szenvedünk, egy friss kutatás szerint a keserű dinnye segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintünket.
  • Nem ismertük eddig a keserű dinnyét? Ideje többet tudnunk róla!
  • Miért lehet hatásos a keserű dinnye a vércukorszint szabályozására?

Nálunk még csak most kezdik megismerni az emberek a keserű dinnyét. Ez az Ázsiában, Afrikában és a Karib-térségben őshonos trópusi gyümölcs nem véletlenül egyre népszerűbb. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis hatékonyan hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez

Mi a keserű dinnye?

Több más neve is létezik a keserű dinnyének, hívják például balzsamkörtének is. Technikailag a növény ugyanabba a családba tartozik, mint a görögdinnye, cukkini, uborka vagy sütőtök. Két jól elkülöníthető változatra osztható: a kínai és az indiai keserű dinnyére.

Mindkettő hosszúkás és kerekded, leginkább rögbilabdára hasonlít. A színük zöld, belül a húsuk világos, uborkaszerű. A kínai keserű dinnye abban különbözik leginkább az indiaitól, hogy a felszíne göcsörtös, míg az indiai keskenyebb és vastag, tüskés a bőre.

Milyen íze van a keserű dinnyének?

Ellentétben a görögdinnyével vagy sárgadinnyével, a keserű dinnye íze erős, kesernyés, és egyáltalán nem édes. Sőt, ahogy érik, egyre keserűbb lesz. Mind a zöld héja és a húsa ehető nyersen is, ám sokan inkább megfőzik, mivel ez elveszi a kesernyésségét.

Milyen tápanyagok vannak a keserű dinnyében?

Nem véletlenül fedezik fel egyre többen a keserű dinnyét. A növény rengeteg tápanyagot tartalmaz:

  • Kalóriatartalom: 53
  • Szénhidrát: 5,5 gramm
  • Rost: 2,5 gramm
  • Összes cukortartalom: 2,5 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • Zsír: 3,5 gramm, ebből szaturált zsír: 1 gramm
  • Só: 166 milligramm

Ha az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat nézzük, a keserű dinnye az egyik legjobb C-vitamin-forrás. 220 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét. Emellett tartalmaz még A-vitamint, ami szintén nagyon fontos a szervezetünk számára. 

Hogyan hat a keserű dinnye a vércukorszintre?

Minden magas rost- és alacsony cukortartalmú gyümölcs és zöldség segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet. A bennük található értékes tápanyagok lassítják a glükóz felszívódását a véráramba, így nem éri lökésszerű cukorsokk a szervezetünket.

A keserű dinnye különösen hasznos a vércukorszintünk szempontjából. Ebben kulcsszerepe van a benne található úgynevezett polypeptid-P vegyületnek, ami úgy viselkedik, mint az inzulin. Ez mit jelent a gyakorlatban?

Amikor keserű dinnyét eszünk, ez az inzulinszerű vegyület segít a sejtjeinknek felvenni a glükózt és elszállítani a szerveinknek, miközben támogatja az inzulinkiválasztást. Több kutatást is végeztek a keserű dinnye vércukorszintre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és megfigyelték, hogy a növény kivonata segített egyensúlyban tartani a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash