Már a millenniálok klimaxolnak – 6 módszer, hogy együtt tudjunk élni a tünetekkel

2024. augusztus 07.
A millenniál generáció legidősebb tagjai közül sokan már érzik a klimax első tüneteit. És ők lehetnek az első olyan generáció, akik nyíltan beszélnek a változókorról.
Millenial generáció klimax tünetek
  • A millenniálok nem hajlandók rejtegetni a menopauzát és klimaxot úgy, mint az előző generációk.
  • Most járnak a negyvenes éveik elején a legidősebb millenniálok, ők 1981-ben születtek.
  • Végre megértettük, hogy nem csak a testi, de a lelki egészségünkhöz is muszáj nyíltan beszélnünk a menstruációról, változókorról és menopauzáról.

Végre beszélünk a menopauzáról és klimaxról. A millenniál generáció (az 1981 és 1996 között születettek) már nem hajlandó rejtegetni sem a menstruációt, sem a szülés utáni depressziót, de a klimaxszal és menopauzával kapcsolatos nehézségeket sem. 

Nagyon fontos, hogy a mai negyvenes generáció már nyíltan beszél a nők testi-lelki változásaival kapcsolatos folyamatokról, mert ez kell ahhoz, hogy a kutatások és a tudományos álláspont is változzon a klimaxszal és menopauzával kapcsolatban. 

A babyboomer és X-generáció még nem beszélhetett nyíltan a klimaxról, menopauzáról, de még a menstruációról sem. Így az ezekkel kapcsolatos tüneteket, problémákat is gyakran csendben kellett tűrniük, mondván, ez a nők sorsa. De most, hogy már egyre többen és hangosabban beszélnek arról, mit tapasztalnak a klimax során, mit tanácsolnak a szakemberek, hogyan birkózzunk meg a változókor tüneteivel?

Minden, amit fontos tudni a millenniáloknak a klimaxról

1. A változókor tünetei korábban kezdődnek, mint gondolnánk

A klimax tünetei sokkal hamarabb kezdődnek, mint gondolnánk, a millenial generáció bőven benne jár már a változókorban

A klimax tünetei sokkal hamarabb kezdődnek, mint gondolnánk, a millenniál generáció bőven benne jár már a változókorban

Sok nő – és még mindig sok orvos – is azt gondolja, hogy a klimax a menstruáció rendszertelenné válásával kezdődik. A hormonális változások azonban már sokkal korábban, akár a harmincas éveink közepén elkezdődnek, ami azt jelenti, hogy a millenniál nők bőven benne járnak a változókorban. Számos testi-lelki változás utal a klimaxra:

  • Ingerlékenység
  • Hangulati ingadozások
  • Alvási nehézségek, az alvásmintázat megváltozása
  • Ízületi fájdalmak

Ezek a tünetek mind sokkal-sokkal hamarabb jelentkeznek, minthogy a menstruációs ciklus megváltozna, szabálytalanná válna. Dr. Robin Noble szülész-nőgyógyász kiemelte, hogy számos más tünet is kapcsolódhat a klimaxhoz akkor, amikor még eszünkbe sem jutna – a harmincas éveinkben –, hogy ez már a változókor lehet:

  • Ekcéma
  • Szívdobogásérzet
  • A váll mozgási tartományának csökkenése
  • Gyakori húgyúti fertőzések

2. Érdemes menopauzaspecialista nőgyógyászt keresnünk

Ha irtózunk a hormontartalmú készítmények használatától, jó, ha tudjuk, hogy más, nem hormonális készítmények is enyhíthetik a klimaxszal járó panaszokat. Érdemes tehát olyan nőgyógyászt keresnünk a harmincas éveinkben már, akik kifejezetten a változókorra és a menopauza utáni évekre specializálódtak, és nem intézik el annyival a millenniálok változókorral kapcsolatos panaszait: „ó, ez természetes folyamat, minden nő átesik rajta, ezzel együtt kell élni”. Az életminőséget befolyásoló, romboló panaszok ugyanis nem természetesek sohasem.

3. Ne dőljünk be a félinformációknak és felkapott termékeknek

A millenniálok már számtalan információhoz juthatnak a klimaxról és menopauzáról a közösségi oldalakon is. A TikTok-on és Instagramon megszámlálhatatlan „szakértő” ad tanácsot, sőt, még menopauza coachot is találhatnak. Nem árt azonban óvatosnak lennünk ezekkel, mert nagy részük inkább félrevezető információ és számos táplálékkiegészítő inkább csak drága, mint hasznos (beleértve Gwyneth Paltrow Goopjának havi 90 dolláros (40 ezer forintos) Madame Ovary táplálékkiegészítőjét is). 

Azzal, hogy a millenniál nők már beszélnek a menopauzáról, klimaxról, azt is jelenti, hogy masszív üzletté vált a változókor. Sokan akarják ezt kihasználni. Ne hagyjuk, hogy rajtunk keresztül tegyék!

4. Akkor is hasznos a menopauzaterv, ha nincsenek tüneteink

Vannak olyan szerencsés nők, akik szinte tünetek nélkül megússzák az egész változókort. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is kell tudomást venniük arról, hogy a menopauza az életük következő szakasza. Az ő testükben is ugyanúgy megszűnik az ösztrogéntermelés, ami számos különböző hatással van a szervezetünkre.

  • A csontvesztés üteme felgyorsul.
  • Szívproblémák alakulhatnak ki.
  • Az anyagcsere megváltozik.

Érdemes ezeket megvitatnunk a nőgyógyászunkkal, háziorvosunkkal akkor is, ha egyébként nem tapasztaljuk a klimax tüneteit, és a megfelelő szűrővizsgálatokra rendszeresen szükségünk van ebben a szerencsés állapotban is.

5. Rendszeres testmozgás és egészséges étrend

A klimax tüneteire a legjobb olyan módszer, ami nem gyógyszer, az étrend és a testmozgás. Sokkal jobb lenne, ha bármiféle erőfeszítés nélkül megőrizhetnénk az egészségünket a változókorban, de sajnos ez nem lehetséges. A szívbarát ételek nagyon fontosak a millenniál generáció számára (is), ahogy a rendszeres, erősítő edzést is magában foglaló testmozgás.

6. Beszéljünk róla a barátainkkal

Tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül! Ha más nőkkel, a barátainkkal is beszélünk arról, mit élünk át, mit tapasztalunk – ahogy Drew Barrymore is úgy döntött a talk show-jában, hogy nem rejtegeti a hőhullámot, hanem nyíltan beszél róla –, nem érezzük úgy, hogy szégyellni kell, rejtegetni a klimaxot. Ám az, hogy beszélünk róla, még csak az út kezdete.

Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images, Unsplash