Ezeket a meseszép virágokat és zöldségeket érdemes augusztusban elültetni

2024. augusztus 12.
Még egyáltalán nem késő ültetni a kertben! Megmutatjuk, milyen káprázatos virágokat és zöldségeket ültethetsz el a hónapban.
Augusztusban ültethető meseszép virágok és zöldségek
  • Augusztusban még dübörög a nyár, így nyugodtan ültethetünk a kertben.
  • Van néhány gyönyörű virág, amik az őszi kertünk ékességei lehetnek, ha időben elültetjük őket.
  • Mutatunk pár zöldséget, amiket augusztusban elültetve, ősszel már a tányérunkra kerülhetnek!

Általában az első fagyok októberben szoktak érkezni, vagyis, ha augusztusban ültetsz zöldséget, akkor van két hónap növekedési idő, így még idén élvezheted a termést! Emellett a virágültetésről sem kell lemondani, mivel van néhány késő nyári fajta, aminek a virágzása kitarthat egészen az ősz közepéig.

A késő nyár kiváló időszak az évelő növények ültetésére is. Az időjárás általában nem olyan égetően forró, és az őszi esők segíthetnek a növénynek fejlődni, valamint erős gyökereket ereszteni a hideg beköszönte előtt, hogy jövő tavasszal kivirágozzanak.

Lássuk azokat a virágokat és zöldségeket, amiket érdemes augusztusban elültetni:

1. Körömvirág

Még időben vagyunk ahhoz, hogy elültessük augusztusban ezt meseszép narancssárga színű virágot. A körömvirág remekül érzi magát a nyári napon. Bónusz: Segít távol tartani a kerti kártevőket, és felgyorsítják az uborka, a tök, a bazsalikom és a paradicsom növekedését.

Körömvirág ültetése augusztusban

Körömvirág ültetése augusztusban

2. Levendula

Aki imádja a megnyugtató és jellegzetes levendulaillatot, az ki ne hagyja a lehetőséget, hogy augusztusban még elültesse. Ez az évelő növény szereti a meleg, napos és száraz időt, ezért az augusztus kiváló alkalom ahhoz, hogy virágládákba vagy kerti ágyásokba ültessük.

Levendula ültetése augusztusban

Levendula ültetése augusztusban

3. Spenót

Ha még augusztusban elültetjük a spenótot, akkor ősszel már élvezhetjük is a saját termésünket! Egyáltalán nem bánja ez az egészséges zöldség a hűvösebb időt, ráadásul egyes típusok akár jövő tavasszal újjá is éledhetnek.

Spenót ültetése augusztusban

Spenót ültetése augusztusban

4. Svájci mángold

A svájci mángold egyike azon zöldségeknek, amelyek nemcsak finomak és sokoldalúak, hanem egyszerűen gyönyörűek! A növényeknek krémfehér, sárga vagy rózsaszín száruk van, amik a mélyzöld levelekhez kapcsolódnak. A vetőmagot elszórhatjuk a kertben, virágládákban vagy magas ágyásokban.

Svájci mángold ültetése augusztusban

Svájci mángold ültetése augusztusban

5. Őszirózsa

Ez a gyönyörű évelő növény augusztus végén és szeptember végén kezd el virágozni. Lila és kék árnyalatokban kapható, és nagyszerű kontrasztot alkot az őszi dekorációval, például az élénk narancssárga sütőtökökkel vagy éppen a körömvirággal. 

Őszirózsa: érdemes ezt a gyönyörű virágot augusztusban elültetni

Őszirózsa: érdemes ezt a gyönyörű virágot augusztusban elültetni

6. Saláta

Ennek a zöldségnek az ültetése nagyszerű ötlet augusztusban, mert gyorsan nő magról, és néhány fajtája kevesebb mint 30 nap alatt kihajt. A fejet nem képező saláták már egész korán az asztalunkra kerülhetnek és ültethetjük őket akár virágládába is.

Saláta ültetése augusztusban

Saláta ültetése augusztusban

7. Varjúháj

A varjúháj nyár végétől egészen fagyásig virágzik. Vastag, húsos levelei a vizet is remekül megtartják, így kiválóan bírja a szárazságot. A varjúhájok virágai kis méretűek és csillag alakúak. Ezt a virágot rózsaszín, piros, fehér és sárga színben is lehet kapni.

Varjúháj: érdemes ezt a csodaszép virágot augusztusban elültetni

Varjúháj: érdemes ezt a csoda szép virágot augusztusban elültetni

8. Sárgarépa

Ha még augusztusban elültetünk pár sárgarépamagot, akkor 80 napon belül már be is érnek, ha elegendő napsütés éri! Nincs is jobb, mint kiszaladni egy kis friss zöldségért a saját kertünkbe!

Répa: a zöldség, amit különösen érdemes augusztusban ültetni

Répa: a zöldség, amit különösen érdemes augusztusban ültetni

Forrás: Veranda, Fotók: Getty Images