Passeggiata – Az olasz szokás, ami megnyugtat a stresszes munkanapon

2024. szeptember 02.
A la passeggiata az olaszok egyik kedvenc elfoglaltsága, ami szinte bárkit képes megnyugtatni egy igazán stresszes munkanap után.
olasz szokás stressz
  • Egy sresszes munkanap után testünknek és lelkünknek szüksége van a kikapcsolódásra.
  • Az olaszok kedvenc stresszűző szokása a passeggiata.
  • Ez a la passeggiata, az olaszok kedvenc stresszűző szokása.

Valószínűleg sokan ismerjük azt az állapotot, amikor egy hosszú munkanap végén lecsukjuk a laptopot, de a gondolataink még mindig a napközbeni teendőink körül forognak. És mi lesz a vége? Állandó stressz! Ez az örök körforgás nem éppen egészséges.

Ez a passeggiata – Az olasz szokás, ami megnyugtat egy stresszes munkanapon:

Az utóbbi időben egyre többen próbálnak egy lassabb, lazább életmódot élni – éppen olyat, amilyen például az olasz lifestyle is. Itt az ideje átgondolni a napi rutinunkat, hogy a gyakorlatban is beépíthessük az életünkbe a la dolce vitát és az olasz la passeggiatát.

De mit is jelent a La Passeggiata?

A la passeggiata az a rituálé, amelynek során az olaszok esti sétát tesznek a szeretteikkel, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat a közösségükkel és a környezetükkel. Lehetőséget ad arra, hogy az emberek megfigyeljék a környék napi történéseit. Olaszországban a helyiek a passeggiata-t használják arra, hogy találkozzanak a barátaikkal, megkóstoljanak egy fagylaltot vagy eszpresszót, megmutathassák kifogástalan stílusukat, vagy egyszerűen csak gyönyörködjenek a város műemlékeinek és tereinek szépségében.

Sarah Magnuson, az Apartment Therapy újságírója saját példáján keresztül mesélte el, hogy milyen, amikor a la passeggiata a napi rutinunk szerves része lesz. „Míg a férjem és én a legtöbb nap otthonról dolgozunk, a szokásos munkaidőben minimális az interakciónk. Nehéz lerázni a Zoom-hívásokat és a meetingeket, mielőtt lassítunk” – meséli Magnuson.

Az újságíró a párjával együtt néhány hónapja vezette be a napi rendszerességű esti sétákat, amikor az időjárás is engedi nekik. 17 óra körül indulnak a kutyájukkal, sétálnak egyet a ház körül és köszönnek a szomszédaiknak. „Mindig megkönnyebbülés, ha magam mögött hagyom a képernyőt, és újra belépek a körülöttem lévő fizikai világba” – fogalmaz.

Így alakítja át a La Passeggiata a napi rutint

Az esti családi séta könnyen kedvenc napi rituálénkká válhat. Megnyugtató lehet ugyanis, ha az embert a nyolcórás munkanap után körbeveszik a szerettei és érezhetően környezetet vált. Ilyenkor megoszthatjuk egymással a napunk történéseit és megfigyeljük a körülöttünk lévő állatokat. Legyünk aktív tagjai a közösségünknek! Ismerkedjünk és hagyjuk, hogy minket is megismerjenek. Ráadásul a mozgás is ránk fér a rengeteg ülés után.

„Azt vettem észre, hogy ennek a szokásnak az átvétele két fő módon javította a mindennapi életemet. Először is, elősegíti a munka és a magánélet határainak egészséges megtartását – ez számomra egy folyamatos küzdelem. Még akkor is, ha tartani tudom a határidőt, és később szeretnék visszatérni a feladataimhoz, a friss levegő segít abban, hogy kipihenten térjek vissza, és jobban tudjak minőségi munkát végezni. Bizonyos értelemben ez a napi rituálé segít átprogramozni az agyamat az állandó rendelkezésre állás érzésétől” – írja Magnuson.

Próbáljuk ki mi is, és rövidesen azt vehetjük észre, hogy csökkenni fog életünkben az állandó stressz, hiszen ilyenkor esélyünk sincs arra, hogy elővegyük a laptopot, így nem látjuk a rengeteg értesítést sem. Figyeljük meg az évszakok és az időjárás változását. Ha pedig az esti séta nem jön össze rajtunk kívülálló okokból, akkor próbáljunk meg rugalmasak lenni az időzítéssel.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a la passeggiata mindenkinél ugyanolyan hatékonysággal működik. Ebben az esetben érdemes másfajta kikapcsoló elfoglaltságot keresni. De ha nehezen tudunk elszakadni a feladatoktól és kapcsolódni szeretnénk a környezetünkhöz, mindenképpen érdemes kipróbálni az olaszok kedvenc stresszűző szokását.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Getty Images