Ezért fagyasszuk le a fehér kenyeret evés előtt – 6 tipp, hogy többet hozzunk ki az ételekből

2024. szeptember 14.
A tészta újramelegítése és a kenyér pirítása alapvetően felturbózza a kedvenc ételeink tápanyag-összetételét. Mit és hogyan érdemes ennünk, hogy még többet hozhassunk ki belőlük?
Hogyan együk az ételeket? Tippek!
  • Vannak olyan alapelvek az ételekkel kapcsolatban, amik jelentősen javíthatják a tápanyagtartalmukat.
  • Hogyan a legjobb ennünk például a krumpli vagy a rizst?
  • A narancslevet sem reggel kellene innunk, hanem például a sült hús mellé!

Azt már mind tudjuk, hogy egészségesebben kellene táplálkoznunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen el kellene hagynunk a kedvenc ételeinket. Érdemes viszont néhány egyszerű lépést megtennünk annak érdekében, hogy például a fehér kenyér tápanyagértékeit feltornázzuk. 

Mit és hogyan együnk a dietetikus szerint? Miért nem jó együtt enni a banánt a bogyósokkal, és mennyi ideig főzzük a brokkolit? Mutatjuk a legfontosabb lépéseket, amelyekkel felturbózhatjuk a kedvenceinket!

Ezek a lépések jelentősen javítják az ételeink tápanyag-összetételét

1. Együk újramelegítve a rizst, krumplit és tésztát

Az olyan magas keményítőtartalmú ételekben, mint a burgonya, rizs vagy tészta, glükóz molekulaláncok találhatók, amelyeket nehéz megemésztenünk. Ennek köszönhető az is, hogy a vércukorszintet ezek az ételek hirtelen megnövelik. Ha gyakran és sok olyan ételt eszünk, melyek a vércukorszintet ugrásszerűen növelik, az idővel 2-es típusú diabétesz kialakulásához és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Ám ha ahelyett, hogy frissen ennénk ezeket az ételeket, előbb lehűtjük, majd úgy melegítjük vissza, megváltozik a molekulaszerkezetük, így már könnyebb lesz az emésztésük, a vércukorszintet is sokkal egyenletesebben emelik csak meg.

2. Fagyasszuk és pirítsuk a fehér kenyeret

Nehéz lemondani a fehér kenyérről. Viszont ne essünk abba a kísértésbe, hogy frissen befaljuk. Előbb fagyasszuk le, majd pirítsuk meg. Így nem okoz olyan ugrásszerű vércukorszint-emelkedést, mint frissen, csökken a fehér kenyér glikémiás indexe. A fagyasztás, majd pirítás hatására sokkal lassabban bomlik le emésztés során.

3. Ne együk együtt a bogyós gyümölcsöket és a banánt

A banánt a piros bogyós gyümölcsökkel nem szerencsés együtt ennünk

A banánt a piros bogyós gyümölcsökkel nem szerencsés együtt ennünk

Turmixban, gyümölcssalátában vagy éppen a zabkásánk tetején gyakran találkozik a banán az eperrel, málnával vagy áfonyával. Pedig nem éppen ideális együtt ennünk ezeket a gyümölcsöket a dietetikus szerint.

A bogyós gyümölcsökben (és az almában, szilvában) található növényi hatóanyagok hasonlóak a zöld teában és étcsokoládéban található vegyületekhez. Ezek jótékony hatásúak a szív- és érrendszer, valamint a szellemi egészségünk szempontjából. Dr. Gunter Kuhnle, a Reading Egyetem táplálkozástudományi professzora is azt javasolja, fogyasszuk mindennap ezeket.

Ugyanakkor a banánban magas az oxidáz nevű polifenol mennyisége. Ez az enzim rombolja a bogyósok növényi hatóanyagait. Egy kutatás szerint egy turmixban a bogyósokban található flavonol 84 százaléka semmisült meg a banán hatóanyaga miatt. Érdemes tehát ezt a két gyümölcsöt külön időpontban fogyasztanunk.

4. Igyunk egy pohár narancslevet a sült húshoz

Érdemes a narancslevet az ebédünkhöz tartogatni, nem a reggelinél fogyasztani. A gyümölcslé magas C-vitamin-tartalma a vasban gazdag ételekkel együtt fogyasztva segíti ugyanis a vas felszívódását a szervezetünkben. Az ember egyik legnagyobb vasforrása pedig a hús.

Ugyanez az oka annak is, hogy a tejeskávét nem javasolják az ebéd után, mivel a tej és a kávé pont ellenkező hatást vált ki, gátolják az ásványi anyag beépülését a szervezetünkbe.

5. Csak 3 percig főzzük a brokkolit

Érdemes minél rövidebb ideig hőkezelni a brokkolit. A szakember legfeljebb három percet javasol, ugyanis a zöldség így megőrzi tápanyagtartalmát.

A brokkoliban úgynevezett glükoraphanin található. Ezt egy enzim rágás közben, még a szánkban lebontja. Ettől olyan hatásos a zöldség a rákmegelőzésben, a szív- és érrendszer egészsége szempontjából és a vércukorszint szabályozásában. 

Viszont ha túl sok ideig főzzük vagy sütjük a brokkolit, az enzim deaktiválódik, így már nem fejti ki jótékony hatását olyan mértékben, mintha csak legfeljebb 3 percig főztük volna.

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash