Jó, ha tudod! Ezek a tünetei az új covid-variánsnak, az XEC-nek

2024. szeptember 30.
Úgy tűnik, az idei őszi szezonra az XEC covid-variánst nyertük meg. Ez két korábbi mutáció hibridje tulajdonképpen. Ez azonban nem jelenti, hogy minden tünetet egyszerre tapasztalunk. De vajon keményebb lefolyásra kell számítanunk, mint például az omikronnál?
Új covid-variáns XEC
  • 2024 őszén az XEC covid-variáns az, ami legjobban terjed.
  • Milyen tünetekkel jár ez a mutáció? 
  • Veszélyesebb a korábbiaknál a legújabb koronavírus-variáns, vagy könnyebben átvészeljük, mint például az omikront?

Új tanév, új covid-variáns – 2024 őszén nagyon úgy tűnik, hogy Európát – és így Magyarországot is – az XEC elnevezésű koronavírus-mutáció fertőzi majd végig. Már nyáron észlelték az első eseteket az új covid-variánsból Németországban, de Amerikában ekkorra már ez a változat okozta a koronavírusos megbetegedések javát. Mostanra már legalább 15 országból jelentettek XEC koronavírus-típus által okozott fertőzéseket.

Természetesen nem az XEC az egyetlen covid-variáns, ami terjed. Ezzel egy időben még három-négy mutáció okozhat megbetegedést, de nagyon úgy tűnik, hogy a domináns variáns 2024 őszén az XEC lesz. 

Miben más az új EXC covid-variáns?

Egészen friss mutáció az XEC. Két korábbi koronavírus-típus hibridje tulajdonképpen. Ez egy teljesen természetes mutációs folyamat. Akkor történik meg, amikor egy beteget egyszerre két különböző covid-variáns fertőz meg. 

Veszélyesebb is ez az új hibrid covid-variáns?

Az egyre jobban látszik, hogy nagyon erős a fertőzőképessége ennek az új EXC covid-változatnak. Pánikra azonban semmi ok a szakemberek szerint. Már korábban is voltak hasonlóan erősen ragályos koronavírus-hibridek, ám ezeknek sem lett végül annyira nagy hatása, mint azt jósolták.

Ez azért lehetséges, mert a hibrid vírusokkal szemben sokkal nagyobb a korábbi fertőzések miatti immunitás. Például ha az omikron covid-típus már megfertőzött minket egyszer, akkor az ebből kialakult hibrid variáns már nem valószínű, hogy jelentős tüneteket okozhat akkor sem, ha mégis elkapjuk.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát az, hogy sokan elkapják majd az új hibrid covid-mutációkat, ám súlyos járványt nem okoznak. Lesznek megbetegedések, de ezekkel szemben az immunrendszerünk egyre jobban védekezik majd.

Milyen lefolyásra számíthatunk az XEC koronavírus-variáns esetén?

A legtöbb országban, ahol már terjed az XEC-variáns, csak azoknál alakul ki súlyos fertőzés, akiknek már valamilyen komolyabb alapbetegsége, immungyengesége van. A korábbi variánsok alapján a szakemberek azt mondják, hasonló tünetekre számíthatunk, mint máskor a covid-fertőzés esetén:

  • Láz
  • Ízületi fájdalmak
  • Köhögés
  • fáradtságérzet

A tünetek nagyjából hasonló ideig, egy-két hétig állnak fenn az új hibrid variáns esetén is, mint például az omikronnál.

Működik a teszt és az oltás az új koronavírus-mutáció esetén is? 

PCR teszttel az új covid-variáns is kimutatható. De a friss gyorstesztekkel is nagy eséllyel kiderülhet, hogy a tüneteinket koronavírus okozza-e. A koronavírus elleni oltások továbbra is megfelelő védelmet nyújtanak a fertőzés ellen. Ez különösen azoknál fontos, akiknek valamilyen alapbetegsége van vagy idősek. Hónapokon át tartós védelmet jelenthet mind a betegségen való átesés, mind egy friss oltás.

A legfrissebb kutatások szerint a fertőzés ellen négy hónap után 50 százalékos eséllyel véd az oltás, a súlyos lefolyástól akár 12-18 hónapig is megvédhet. Ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, nagyjából egy évig lehetünk védettek az újabb covid-fertőzéssel szemben.

Forrás: The Telegraph, NNK, fotó: Getty Images, Unsplash