Így használd a Covid-gyorsteszteket

2021. december 02.
Ha jobban és olcsóbban elérhetőek volnának a Covid–19 gyorstesztek, sokkal egyszerűbb volna tanácsot adni a használatukra az ünnepek előtt: amikor olyan emberekkel tervezünk találkozni, akikkel nem élünk egy háztartásban, aznap indítsuk a reggelt egy gyorsteszttel.

Nagy-Britanniában a gyógyszertárakban ingyen teszteket kaphatnak az emberek, amit otthon végezhetnek el. Németországban is széles körben elérhetők a Covid–19 gyorstesztek – és szinte ingyen. Nálunk csak lassan javul a helyzet, bár kétségtelen, hogy legalább most már a gyógyszertárakban vásárolhatunk – ha nem is olcsón –, amikor szükségünk van rá. Egyre többen döntenek azonban úgy az egyre súlyosabb járványhullámok nyomán, hogy tesztelik magukat vagy családtagjukat, mielőtt másokkal találkoznak. Mivel a gyorstesztek nincsenek ingyen, és nem mindig, minden patikában beszerezhetők, az embereknek választaniuk kell, mikor használják. Mivel az idősebb, sérülékenyebb immunrendszerű szeretteink megóvásában sokat segíthetnek ezek a tesztek is, érdemes megnéznünk, hogyan használhatjuk jól és hatékonyan ezeket. „A gyorstesztek segíthetnek csökkenteni az aggodalmat a szeretteinkkel való közös ünneplés előtt” – mondta Jennifer Nuzzo, a Johns Hopkins Egyetem epidemiológusa a The New York Timesnak. Nuzzo maga is úgy tervezi, hogy az egész család tesztel, mielőtt összejönnek karácsonyozni.

covid-antigen-gyorsteszt

Miért?

A koronavírus-tesztek, melyeket a tesztelőállomásokon végeznek, általában PCR-tesztek, amik azt mutatják meg, van-e a szervezetünkben a betegséget okozó vírus. Ezek a tesztek néha még akkor is pozitív eredményt adnak, ha hetekkel előtte voltunk betegek, de már rég nem vagyunk fertőzőek. 

Az antigén néven is ismert gyorsteszteket arra tervezték, hogy megmutassák, jelenleg fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Ezért lehetnének nagyon erős közegészségügyi eszközök a megelőzésben: széles körű használatukkal megakadályozhatnánk, hogy valaki átadja a vírust másoknak. „Túl sokáig hallgatták azt az emberek, hogy a tesztelés csupán extra tényező, nem az alapja a védekezésnek. Muszáj lenne, hogy megváltozzon a hozzáállásunk és gondolkodásunk ebben” – mutatott rá Mara Aspinall, az Arizonai Állami Egyetem biotechnológia professzora. 

Hogyan?

Vannak, akiknek könnyebben megy a gyorsteszt használata, másoknak kicsit nehezebb végigmenni a folyamaton. A lényeg, hogy olvassuk el a használati útmutatót és tartsuk be minden esetben. „Kritikus fontosságú az adott teszttípus instrukcióinak elolvasása és követése betűről-betűre” – figyelmeztetett dr. Karl Laskowski, a Brigham Nőgyógyászati Klinika tesztelőállomásának munkatársa. 

Az eredményt általában 15 perc alatt kapjuk meg. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy mind a fals negatív, mind a fals pozitív eredmény előfordulhat. Dr. Michael Mina, a Harvard Egyetem epidemiológusa szerint, ha követjük az útmutatót és jól végezzük a mintavételt, az antigén tesztek többségének 98 százalékos a pontossága. Ha pozitív eredményt kapunk, vegyük épp ezért komolyan, vonuljunk karanténba, míg nem tudunk meg többet. Ilyenkor ideális esetben egy PCR-teszt következik vagy egy második gyorsteszt, lehetőleg más típusú, mint az első volt. A szakemberek szerint, ha a második negatív és megkaptuk a három oltásunkat, valószínűleg megbízhatunk a negatív eredményben.

Mikor?

Mivel a legtöbb ember számára korlátozottak a teszthez jutás lehetőségei, vagy az ára, vagy a raktárkészletek miatt, célszerű súlyoznunk, mikor használjuk el a már meglévőket. A két legfontosabb időpont, amikor tesztelnünk kell, az emberekkel való találkozás előtt és után. „Azt szoktam mondani az embereknek, hogy ez csak egy napra érvényes pillanatkép – mondta az epidemiológus. – Emiatt a következő napokban újabb tesztet kell végeznünk, ha úgy gondoljuk, hogy van esély arra, hogy megfertőződtünk, vagy vonattal, repülővel utaztunk.”

Ha több összejövetelen is részt vennénk egyetlen hétvége alatt, de nincs annyi gyorstesztünk, hogy mindegyik előtt végezzünk egyet, fókuszáljunk arra, ahol sérülékenyebb emberekkel találkozunk. A legtöbb ember számára a vakcinák a Covid–19-et egy jól átvészelhető betegséggé tették, ám sok gyengébb immunrendszerű, idős ember számára, vagy éppen a gyermekeknek, akik még nem kaphattak oltást, még jelentős fenyegetést jelent.

Ki?

Ha nincs elegendő Covid-gyorstesztünk, hogy a háztartásunkban élő minden személy tesztelje magát, célszerű azoknak elvégezni az antigén tesztet, akinek nagyobb esélye volt megfertőződni. 

Nuzzo szerint két csoportnál nagyon lényeges a rendszeres és fokozott tesztelés: azoknál, akik nincsenek mindhárom oltással beoltva, mint például a gyerekek, és azoknál, akik több időt töltenek olyan környezetben, ahol jobban ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek. 

Még úgy is fontos szerepet játszanak a gyorstesztek a járvány terjedésének lassításában, hogy korlátozottak a hozzájutás lehetőségei, nem árt megfontolnunk tehát a nyugodtabb ünneplés érdekében.

Forrás: The New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!