Gyakran lenyomod a szundi gombot az ébresztőn? Az alvásszakértő elárulta, miért nem kellene

2024. október 17.
Apróságnak tűnik, mégis komoly egészségügyi következményei lehetnek annak, ha reggelente lenyomjuk a szundi gombot az ébresztőn, hogy így nyerjünk még magunknak 5-10-15 perc alvást.
Szundi gomb ébresztő
  • Nagyon sokan kezdik a reggelt az ébresztővel való harccal és a szundi gomb nyomkodásával.
  • Belegondoltunk már, hogy a szundi gomb lenyomásának komoly hatásai lehetnek az egészségünkre?
  • Hogyan keljünk a szundi gomb nélkül?

Az talán senkit sem lep meg, ha azt mondjuk, az ébresztőóra konkrétan megzavarja az alvást. Végülis ez a célunk vele, hogy ne aludjunk tovább. Viszont ha újra és újra benyomjuk a szundi gombot, így nyerve még egy hangyányi alvást, tovább rontunk a helyzeten.

Az alvásszakértő elmondta, milyen hatása van a szundi gomb lenyomásának a testünkre. Hogyan hat az alvásunkra és a kedélyállapotunkra általában. De mit tegyünk és hogyan ébredjünk a szundi funkció helyett?

Az ébresztő és az alvás

„Két fontos tényezője van az alvásnak: az időtartam és az alvásminőség. Az alvás folytonossága az egyik legfontosabb az utóbbi szempontjából – jelentette ki Dr. Mathias Basner, a Pennsylvania Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátria professzora, akinek az alvás és kronobiológia a szakterülete.

Ez annyit tesz, hogy ha folyton felébredünk – mindegy, hogy egy rossz álom vagy külső okok, például az ablakunk alatt elmenő kukásautó miatt -, az veszélyt jelez az agyunknak. Mielőtt visszaaludnánk, bekapcsol az evolúciós ösztön, és muszáj ellenőriznünk, hogy biztonságos-e a környezet az alvásra. „Ez nem tesz túl jót az alvásminőségnek – mondta Basner. – Az embernek folyamatos, megszakítás nélküli alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát.”

Ha az ébresztőnk megszólalása után a szundi gombot újra és újra benyomjuk, elvesszük magunktól a folyamatos alvás lehetőségét is.

„Amikor még fél órán át ötpercenként nyomkodjuk a szundi gombot, az az alvás egyáltalán nem értékes a testünk számára” – jelentette ki a szakember.

Ártalmas is a szundi gomb 

A kutatások szerint a szundi funkció kifejezetten árt a testünknek. Összezavarhatja ugyanis a reggeli ébresztő hormonkoktél egyensúlyát, amit a szervezetünk természetes módon termel, hogy felébresszen minket.

A vizsgálatban két csoportra osztották az önkénteseket. Az egyik felének azt mondták, reggel 5-kor keltik fel őket, a másiknak azt, hogy 7-kor. Akiket korábban ébresztettek, a szervezetük már sokkal hamarabb elkezdte a hormonok termelését, mint azoknál, akiknek csak 7-kor volt ébresztő. A testünk tehát pontosan tudja, mikor kell ébresztőt fújnia, hogy a kívánt időpontban felkelhessünk.

Ha az óránkat 30 perccel korábbra állítjuk, mint amikor kelnünk kellene, mondván legyen időnk lassan – a szundi gombot nyomkodva – ébredezni, a testünk a szükségesnél is hamarabb elkezdi a hormonok termelését. (Hiszen az agyunk tudja, hogy mikor szólal majd meg az ébresztőnk.) Aki hajlamos egyébként is a rossz alvásra, annak a szundi gomb nyomkodása az egész napját elronthatja.

„Az éjszakai alvásciklus végén még van egy REM (rapid eye movement, a gyors szemmozgással járó alvásciklus, amikor álmodunk) fázis, amiben hosszú időt töltünk – magyarázta Dr. Patrick M. Fuller, a Kalifornia Egyetem idegsebészeti részlegét vezető professzor. – Ez nagyon fontos része az alvásnak az idegrendszerünk szempontjából.”

Ha a szundi gombot nyomkodjuk, sokkal hamarabb ki kell jönnünk a REM fázisból, és két ébresztő között egy furcsa, felszínes alvásban leszünk csak. Amikor ebből ébredünk, sokkal elgyötörtebbek leszünk, cseppet sem kipihentek. 

Bizonyos betegségek esetén kifejezetten egészségkárosító hatása is lehet a szundi gomb nyomkodásának:

  • A folyamatos megébredés és felszínes alvás megemeli a vérnyomást, különösen ha alvási apnoéban szenvedünk.
  • A nyugalmi pulzus is magasabb lesz a nap folyamán, ami komoly kockázat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél.

Van jó is a szundi funkcióban?

Nem kell persze rögtön főellenségnek kikiáltanunk a szundi gombot. „Vannak, akiknek hasznos lehet ez a funkció – jelentette ki az idegtudós. – Azoknál az embereknél, akiket éjjeli baglyoknak szoktunk nevezni, még jól is jöhet.”

Az éjjeli baglyok – akik este sokáig maradnak fent – általában természetes módon mélyebben alszanak, amikor megszólal reggel az ébresztő. Így szükség lehet rá, hogy a többszörös szundi gomb lenyomással nagy nehezen felébredjenek. Ők a két ébresztés között is mélyen alszanak.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images, Unsplash