Mikor kell aggódnod az orrvérzés miatt? A fül-orr-gégész elárulta!

2024. október 26.
Ha valaha vérzett az orrunk, tudjuk, milyen rémisztő lehet, amikor a semmiből hirtelen elkezdődik. A leggyakrabban az orr nyálkahártyájának szárazsága okozza. De mikor kell aggódnunk az orrvérzés miatt a fül-orr-gégész szakorvos szerint?
Orrvérzés okai
  • Ha egyszer-egyszer vérzik az orrunk, általában nem kell aggódnunk amiatt, hogy valamilyen komolyabb betegség tünete lenne.
  • Melyik az az orrvérzés, amikor a fül-orr-gégész szerint is orvoshoz kell fordulnunk?
  • Hogyan előzzük meg és kezeljük az orrvérzést?

A fül-orr-gégészhez fordulók jelentős része orrvérzés miatt keresi fel az orvosát. A leggyakoribb oka egészen banális, az orr nyálkahártyájának kiszáradása. Ez bár az év bármely szakában kialakulhat, a leggyakoribb télen, amikor a fűtés miatt az otthonunkban még alacsonyabb lehet a páratartalom. 

A Harvard Egyetem orvosai is megnyugtatnak, az orrvérzés miatt általában nem kell aggódnunk, hogy valamilyen komolyabb egészségügyi probléma állna a hátterében. Persze ettől még valószínűleg mindannyian pánikba esünk valamennyire, ha egyszer csak vérezni kezd az orrunk. A fül-orr-gégész elmondta, mikor kell valóban komolyan vennünk az orrvérzést!

Mi az orrvérzés valójában?

Amikor az orrunk vérzik, valójában az orr belsejének nyálkahártyája az, ahonnan a vér származik. Mindkét orrlyuknál tapasztalhatjuk egyszerre is a vérzést, de sokkal gyakoribb, hogy csak az egyik oldalon vérzik. 

A Cleveland Klinika statisztikái szerint az emberek 60 százaléka tapasztalja meg az orrvérzést legalább egyszer élete során. Ennek csupán a 10 százaléka olyan súlyos vérzés, amivel orvoshoz kell fordulniuk.

Mi okozza az orrvérzést?

Bár számos dolog kiválthatja az orrvérzést, a leggyakoribb a nyálkahártya kiszáradása. „A meleg, alacsony páratartalmú helyiségben való huzamos ideig tartózkodás, a száraz levegő az orr membránjának szárazságához vezethet, ami így hajlamossá válik a repedezésre – áll a fül-orr-gégész tájékoztatójában. – Ilyenkor attól elindulhat az orrvérzés, ha megdörzsöljük az orrunkat vagy erősebben kifújjuk.”

A másik leggyakoribb ok a kiszáradás mellett, ha megpiszkáljuk az orrunkat (azaz belenyúlunk az orrunkba), vagy orrsövényferdülésünk van. „Az orr belseje igen gazdagon erezett – magyarázta Dr. Nicole Aaronson fül-orr-gégész szakorvos. – Azonban a testünk más ereivel ellentétben ezeket nem védi a bőr és a kötőszövet, hanem az orr nyálkahártyájának felszínén futnak. Emiatt sokkal érzékenyebbek és kitettebbek a sérüléseknek, melyek a száraz levegőből, az orr dörzsöléséből vagy egy náthából erednek.”

De a szakember szerint más gyakori okai is vannak az orrvérzésnek:

  • Légúti fertőzések
  • Allergia
  • Vérhígító gyógyszerek
  • Irritáló vegyszerek
  • Gyakori orrspray-használat
  • Dohányzás
  • Nyomásváltozás magas helyeken, repülőn

Mikor kell aggódnunk az orrvérzés miatt?

Egy orrvérzés általában 5-10 perc alatt elmúlik, és nem annyira erős, hogy otthon ne lehetne kezelni. Ugyanakkor a fül-orr-gégész elmondta, melyek azok az orrvérzéssel kapcsolatos tünetek, amikor aggódnunk kell:

  • Az orrvérzés több mint 20 percig tart.
  • Nagy mennyiségű vér távozik az orrvérzéssel, nagyon erős a vérzés.
  • Gyakran jelentkezik az orrvérzés és hatással van a mindennapi tevékenységeinkre, életminőségünkre.
  • Az arcunk, orrunk beverésével járó baleset ért minket az orrvérzést megelőzően, és a vérzés nem akar elállni, vagy éppen néhány nappal a baleset után jelentkezik erős vérzés.
  • Ha a családi kórtörténetünkben előfordultak érrendellenességgel járó problémák, és rendszeresen jelentkezik az orrvérzés.

Hogyan kezeljük az orrvérzést?

Az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, ha elkezd vérezni az orrunk. A fül-orr-gégész a következő lépéseket javasolja az orrvérzés kezelésére:

  1. Enyhén döntsük előre a fejünket.
  2. Szorítsuk gyengéden az orrnyerget nagyjából 10 percig, vagy amíg eláll a vérzés.
  3. Egy zsebkendővel fogjuk fel a vérzést.
  4. Hasznos lehet egy kis jég az orrnyeregnél, ez segít összehúzni az ereket, így hamarabb elállhat az orrvérzés.

Ha elállt a vérzés, ne hajoljunk le, ne emeljünk nehezet, ne dörzsöljük vagy fújjuk ki az orrunkat még néhány napig.

Megelőzhető az orrvérzés?

Senki sem szereti, ha vérzik az orra, így a probléma megelőzésére is tehetünk lépéseket. A szakember szerint az alábbi dolgok segíthetnek, hogy ritkábban jelentkezzen az orrvérzés:

  • Használjunk sóoldatos öblítést az orr nyálkahártyájának nedvesen tartására.
  • Reggel és este tápláló krémmel kenjük be az orrunkat belülről az orrsövény kezdeténél.
  • Ha száraz az otthonunk levegője, érdemes párásítanunk, főleg a téli hónapokban, fűtésszezonban.

Ha ezek után is úgy érezzük, hogy nem stimmel valami az orrvérzésünk körül, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk. A tünetek és kockázatok ismeretében javasol majd megfelelő kezelést, hogy ne nehezítse az életünket a kellemetlen probléma.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash