- A zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
- Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek az egészségünknek, ám ettől még sokan nem szeretik őket.
- Rhiannon Lambert táplálkozási szakértő elárulta, hogy ha csak egyféle zöldséget vagy hajlandó megenni, melyik legyen az!
Az lenne a legjobb, ha különféle zöldségféléket építenél be az étrendedbe annak érdekében, hogy feltöltsd a vitaminraktáraidat. De talán te is azok közé tartozol, akik nem szeretik a zöldségeket, így akár teljesen mellőzheted az étrendedből.
Pedig a zöldségek támogatják az immunrendszeredet, karbantartják a csontjaidat, az izmaidat és a szerveidet. A tudósok szerint az lenne a legideálisabb, ha heti 30 különböző növényfajtát fogyasztanánk (bár ez magába foglalja a dióféléket, a magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat, valamint a gyümölcsöket).
Viszont, ha nagyon nem szívleled a zöldségeket, akkor legalább célszerű tisztában lenni azzal, miket érdemes fogyasztani, hogy biztosan hozzájuss a szükséges vitaminokhoz. A piros, narancssárga és sárga zöldségek A- és C-vitaminban gazdagok, míg a sötétzöldek vasat és folsavat tartalmaznak. A magas víztartalmúak– például uborka és káposzta – kevesebb tápanyagot kínálnak. De melyik zöldség mellett tedd le a voksodat, ha csak egyet vagy hajlandó megenni?
Brokkoli – a legjobb zöldség, amit választhatsz
A brokkoli valóságos vitaminerőmű, tele ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fitonutriensekkel. Továbbá a brokkoli C- és K-vitaminban gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert és a csontok egészségét. Szulforafánt is tartalmaz, ami az erős antioxidáns gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, és a kutatások kimutatták, hogy csökkenti a rákos sejtek szaporodási képességét.
Ezenkívül a brokkoli rostban, folsavban és káliumban gazdag, elősegítve a szívműködést és az emésztést. Ezen tápanyagok kombinációja és az antioxidánsok a brokkolit kiváló zöldséggé teszik, amit ajánlott beépíteni az étrendedbe!
A vitamindús brokkoli fogyasztásának legegészségesebb módja
A brokkoli tápanyagainak megtartásának érdekében párold meg, vagy fogyaszd nyersen salátához adva vagy snackként. Kerüld a hosszú ideig tartó forralást és általában a túlfőzést, máskülönben a vízben oldódó vitaminok (C-vitamin és folsav) jelentős része elveszhet az antioxidánsokkal együtt.
Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images