- A só évezredek óta szerves része a civilizációnak.
- Bebizonyosodott, hogy élelmiszer-tartósítószerként felbecsülhetetlen értékű, és régen fizetőeszközként használták, valamint vallási szertartásokhoz.
- Napjainkban viszont többet árthat, mintsem használhat.
Naponta körülbelül 8,4 gramm sót fogyasztunk, többet, mint az ajánlott bevitel, ami maximum egy teáskanál (6 g), ugyanis sót adnak a készételekhez, a feldolgozott húsokhoz, a kenyérhez és a gabonapelyhekhez is.
Szinte mindenki tudja, hogy a só hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, ami minden harmadik felnőttet érint, de nemrég kiderült, hogy káros hatással lehet a bélrendszerünkre is.
A só káros hatása a gyomorra
Dr. Emily Leeming tudós és dietetikus azt mondja, hogy a legújabb kutatások kimutatták, miszerint a túl sok só fogyasztása felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát a gyomorban. Egy a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban 12 résztvevő kb. 14 g sót fogyasztott napi szinten. Székletmintát vettek tőlük a kísérlet előtt és után és kiderült, hogy a laktobacillusoknak nevezett jótékony mikrobák jóformán eltűntek.
Külön egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a magas sótartalmú étrend károsíthatja az agyat, rontja a tanulási képességet és a memóriát.
A só káros hatásai közé tartozik az étvágy fokozódása is. A kutatások azt sugallják, hogy a só gátolja a glukagonszerű peptid felszabadulását, a bélrendszer által evés után termelt hormont, amitől jóllakottnak érezzük magunkat, de a hiányában éhesebbek lehetünk.
Aztán ott van a só és a rák közötti aggasztó kapcsolat. 10 esetből körülbelül négy ember gyomorrákját a Helicobacter pylori baktériumfertőzés okozza. A só egyik káros hatása, hogy meggyengíti a gyomor nyálkahártyáját, ami így érzékenyebbé tesz bennünket a fertőzésre.

Egyik káros hatása a sónak, hogy tönkreteszi a gyomorban található jótékony bélbaktériumokat
A só pozitív hatásai
Azonban mindez nem jelenti azt, hogy teljesen száműznünk kellene a sót az étrendünkből. „A só fontos, mert segíti az izmaink megfelelő működését, támogatja az idegek működését, és fenntartja a víz, valamint az ásványi anyagok egyensúlyát szervezetünkben” – magyarázza Dr. Leeming.
A becslések szerint azonban a szervezetnek csupán negyed teáskanál (1,25 g) sóra van szüksége naponta.
Hogyan csökkentsük a sófogyasztást?
Az egyik lépés, hogy kevesebb sót használjunk főzéskor vagy az asztalnál. Vagy használhatunk alacsony nátriumtartalmú sót, ami olyan, mint a normál só, de a nátrium töredékét tartalmazza, így nem lesz káros hatással a gyomorra és az egészségünkre.
Ezenfelül érdemes odafigyelni arra vásárláskor, hogy az egyes termékek mennyi sót tartalmaznak és próbáljuk meg az alacsonyabb sótartalmú ételeket választani.
Továbbá, ha több zöldséget és gyümölcsöt adunk hozzá az étrendünkhöz, az segíthet bizonyos esetekben csökkenteni a só negatív hatásait. Például egyes gyümölcsök és zöldségek a káliumtartamuk miatt segítenek eltávolítani a sót a szervezetünkből. Ilyen a banán, gomba és avokádó is.
Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images