Ez a hozzávaló teszi ekcémássá a bőrünket

2024. június 25.
Egy friss kutatás szerint az ételeinkhez hozzáadott só jelentősen megnöveli az ekcéma kialakulásának esélyét. Hogyan és mit együnk, hogy ne jelenjenek meg a fájdalmasan viszkető piros, száraz foltok a bőrünkön?
Só ekcéma kapcsolat
  • Ha gyakran eszünk túl sós ételeket, az jelentősen növeli az ekcéma megjelenésének esélyét egy friss kutatás szerint.
  • Minden napi plusz egy gramm só 11 százalékkal növeli a súlyos ekcémás panaszok megjelenését, 16 százalékkal az ekcéma fellángolásáét és 11 százalékkal egyáltalán az ekcéma kialakulásáét.
  • Az ekcéma a leggyakoribb bőrprobléma, az emberek 10 százaléka szenved valamelyik típusában, Magyarországon közel egymillió embert érint.

Eddig leginkább a magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat kapcsoltuk össze azzal, ha valaki sok sót fogyaszt. Egy friss kutatás eredményei szerint a sóban gazdag étrend egy másik krónikus betegség, az ekcéma fellángolásához is nagyban hozzájárulhat.

Mit mond a tudomány a só és az ekcéma kapcsolatáról?

A Kalifornia Egyetem San Franciscó-i és berkeley-i intézményeinek tudósai végezték a vizsgálatot az ekcéma és a sófogyasztás összefüggéséről. Megfigyelték, hogy napi plusz egy gramm só – ami egy fél teáskanál vagy egy Big Macben található sómennyiségnek felel meg – 11 százalékkal növeli a súlyos ekcéma kialakulásának esélyét.

„A kutatás azért érdekes, mert rájöttünk, hogy a felesleges sót a bőrben tárolja a szervezet. Emiatt alakulhat ki a krónikus gyulladás, ami ekcéma formájában jelentkezik a bőrön” – magyarázta Dr. Katrina Abuabara, a kutatás vezető szerzője.

Milyen kapcsolat van a sófogyasztás és az ekcéma között pontosan? És hogyan előzhetjük meg a fájdalmas viszketéssel járó bőrtünetek megjelenését?

Ezért kockázatos a sófogyasztás, ha hajlamosak vagyunk az ekcémára

Az ekcéma egy krónikus gyulladásos bőrprobléma, ami viszkető, piros, száraz foltok kialakulásával jár. A tünetek hol erősödnek, hol megszűnnek. Már gyerekkorban kialakulhat, de az élet bármely szakaszán felbukkanhatnak az ekcémás panaszok. Nagyjából a felnőtt lakosság 10 százalékát érinti az ekcéma.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen kapcsolat van az ekcéma és a sófogyasztás között, tudnunk kell, hogyan dolgozza fel a sót a szervezetünk.

  1. Sokáig azt gondolták a tudósok és orvosok, hogy a vese tartja egyensúlyban a szervezet sószintjét. A legfrissebb kutatások szerint azonban a testünkben a só a bőrben tárolódik, és az immunrendszer, valamint a nyirokrendszer az, ami szabályozza a test elektrolit-egyensúlyát.
  2. Mivel a bőrben tárolja a szervezetünk a sót, ezért ez nagyban befolyásolhatja az autoimmun bőrbetegségek állapotát is.
  3. Minden napi plusz 1 gramm só 11 százalékkal növeli az ekcéma megjelenését, a tünetek fellángolását és súlyosbodását.

Hogyan együnk, hogy az jó legyen az ekcémának?

A friss kutatás alapján célszerű mérsékelnünk a sóbevitelünket, ezzel sokat javíthatunk az ekcémás panaszainkon is. Ez nem jelenti azt, hogy elmúlnak, viszont könnyen lehet, hogy enyhébb fellángolásokat tapasztalunk és/vagy ritkábban.

  • Együnk teljes értékű, finomítatlan ételeket: zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, olajos magvakat, hüvelyeseket, sovány húst és halat.
  • Kerüljük a chipseket, előre csomagolt élelmiszereket, péksüteményeket, felvágottakat, melyek nagyon sok sót tartalmaznak.

Forrás: Health Fotó: Unsplash, Getty Images