- A szénhidrát kihagyása az étrendünkből felborítja a bélrendszerünk baktériumflóráját.
- Miért növeli a bélrák esélyét, ha nem eszünk szénhidrátot?
- Tejtermékekkel együtt igazán hatásosak a bélrák ellen a szénhidrátok.
Tésztafélék, kenyér, sütemények – a szénhidrátban gazdag ételeket gyakran démonizálják magas kalóriatartalmuk miatt. Rengeteg diéta épül arra, hogy egyszerűen kihagyjuk az étrendből ezt a tápanyagot.
Egy friss kutatás szerint ennél nagyobb hibát nem is követhetnénk el, hiába a gyors és hatásos fogyás. A szénhidrátoknak ugyanis nagyon fontos szerepe van az étrendünkben.
Mi a baj azzal, ha nem eszünk szénhidrátot?
Egy friss kutatás eredményei szerint a szénhidrátok tulajdonképpen megvédik a testünket bizonyos betegségekkel szemben. A kanadai Torontói Egyetem tudósai azt figyelték meg, hogy ha valaki nem fogyaszt elég szénhidrátot – vagy akár teljesen kihagyja az étrendjéből –, annál jelentősen megnő a bélrendszeri rák kialakulásának esélye.
A bélrák az egyik leggyakoribb ráktípus, és az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő is. Kialakulásában a genetikai tényezőkön túl óriási szerepet játszik az étrend.
Miért vezethet bélrákhoz a szénhidrátszegény étrend?
A tudósok a vizsgálatokban a különböző összetételű étrend hatását vizsgálták. Három csoportba osztották a kísérleti alanyként használt egereket:
- Az első csoportban normál, kiegyensúlyozott étrendet tartottak.
- Szénhidrátszegény ételeket kaptak a második csoportban.
- Itt a nyugati étrendnek is tekinthető zsírban és cukorban gazdag ételeket ették.
Amelyik csoportban nem tartalmazott szénhidrátot az étrend, az alanyok nem fogyasztottak vízben oldódó rostot sem tulajdonképpen. Ez a tápanyag az olyan ételekben található meg nagy mennyiségben, mint a hüvelyesek és magvak (zab, lenmag, árpa, stb.). Ennek komoly következményei vannak a bélflóra összetételére nézve.
- Úgy alakul át a bélrendszer mikrobiomja, hogy a jó baktériumok rovására elszaporodhatnak az E. coli baktériumok. Ezek húgyúti fertőzéseket és hasmenéses betegségeket okozhatnak.
- Azért is nagyon káros az elszaporodásuk, mert az általuk termelt toxin károsítja a bélrendszer sejtjeinek DNS-ét, így növeli a rák kialakulásának esélyét.
- A szénhidráthiány miatt a bélrendszer nyálkahártyája elvékonyodhat, ami szintén sebezhetőbbé teszi a bél sejtjeit.
Tejtermékek és szénhidrát a bélrák ellen
Korábbi kutatások már számos étrendbeli tényezőről kiderítették, hogy összefüggésbe hozható a bélrák kialakulásával.
1. Alkohol és vörös húsok: ellenség
A Nature Communications című folyóiratban jelent meg 2025 januárjában az angliai Oxfordi Egyetem tudósainak tanulmánya. Ebben az étrendnek a nőknél a vastagbélrák kialakulására gyakorolt hatását vizsgálták. Ez a jelentés rámutatott az alkohol veszélyeire, rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával. A vörös húsokat és a feldolgozott húsokat szintén a vastagbélrák legnagyobb kockázati tényezőiként határozták meg.
2. Tejtermékek: barát
Ezzel szemben a tejtermékek a magas kalciumtartalom miatt kifejezetten hasznosak a nők esetében a bélrák megelőzésében. A tudósok nagyjából napi 2 pohár joghurt elfogyasztását javasolják, mert ez a kutatás szerint nagyjából 17 százalékkal csökkenti a bélrák kialakulásának esélyét a nőknél.
Forrás: Marie Claire France/Rosa-Lou Boccard-Seltzer, fotó: Getty Images