- A ketchup sokkal régebbi étel, mint gondolnánk, és csak részben amerikai eredetű.
- Valóban egészségtelen a ketchup vagy nyugodtan fogyaszthatjuk?
- Tudjuk egyáltalán, mi van a ketchupban?
Az nem kérdés, hogy a ketchup a legnépszerűbb kiegészítő a hűtőnkben, amibe mártogatjuk a sült krumplit, meglocsoljuk vele a húst és elmaradhatatlan a melegszendvicsünk mellől. Sokkal többen szeretik, mint a majonézt, mustárt vagy egyéb salátaönteteket a statisztikák szerint. Lehet baj a ketchuppal? Mennyi az, ami még nem árt az egészségünknek? A dietetikus mindent elmondott!
A ketchup történelme
Valószínűleg azért tartják úgy a legtöbben, hogy a ketchup amerikai eredetű, mert 1876-ban mutatták be a Catsup nevű szószt Amerikában a nagyközönségnek. Egy évtizeddel később már az Egyesült Királyságban is árusították. Viszont ennél sokkal régebbre nyúlik vissza a történelme, és sokkal távolabbra.
Az 1700-as években brit tengerészek hozták el Európába Kínából a fermentált halszószt, majd megpróbálták itt is előállítani a receptjét, annyira finomnak találták az emberek. Ebből lett a ketchup elődje.
Az első ketchupok gombából készültek, amit osztrigával, articsókával és dióval gazdagítottak. Majd a mai formájához leginkább hasonlító ketchup receptjét egy amerikai kertész, James Mease alkotta meg 1812-ben. (Ebből a szempontból a mai ketchup valóban tekinthető amerikai újításnak.)
Ekkoriban a paradicsomketchupot még gyógyszertárakban árulták, és emésztési problémák, hasmenés kezelésére javasolták. Majd jött Henry Heinz, és az ő ketchupjában már semmi orvosi nem volt. Került bele ecet és cukor, hogy egyensúlyba kerüljön a szószban az öt alapíz: az édes, savanyú, sós, keserű és umami (amit a paradicsom természetesen tartalmaz). Ez vált aztán a közönségkedvenc alapélelmiszerré.
Mi van egy mai ketchupban és mennyire egészséges?
Azt láttuk, hogy régebben roppant egészségesnek tartották a ketchupot. De vajon egy mai ketchupban milyen összetevők vannak? És lehetnek veszélyei az egészségünkre nézve? Két különböző márkájú ketchup között is hatalmas eltérések lehetnek, ami az összetevőket illeti, de alapvetően az alábbiak találhatók meg a szószban:
- Paradicsom
- Ecet
- Cukor, só
- Fűszerek és fűszernövény-kivonatok (a legkarakteresebb a szárzeller)
Egy evőkanálnyi ketchup tápanyagtartalma az alábbiak szerint alakul:
- Kalória: 15
- Zsír: nincs benne
- Szénhidrát: 3,5 g, amiből cukor: 3,4 g
- Fehérje: 0,2 g
- Só: 0,3 g
Mennyire egészséges a ketchup más szószokhoz képest?
„A ketchup zsírszegényebb, mint a majonéz. Utóbbinak legalább 80 százaléka zsír. Cukortartalma pedig a barbecue szósznál alacsonyabb – magyarázta Charlotte Faure Green dietetikus. – Viszont a mustárnál több cukrot tartalmaz a ketchup.
– Tápanyagszempontból azt mondhatjuk tehát, hogy a ketchup valahol középen helyezkedik el más közismert és gyakran fogyasztott szószokhoz képest. Nem nevezhetjük egészséges ételnek, de nem is a lehető legrosszabb, amit választhatunk.”
Miért lehet mégis egészségtelen a ketchup?
1. Magas cukortartalom
Ahogy már korábban is utaltunk rá, nem minden ketchup összetétele egyforma. Vannak kifejezetten magas cukortartalmú ketchupok, így azok már nem tekinthetők csupán közepesen egészségtelen ételnek. Jobb elkerülni ezeket.
Hogyan lehet egészségesebb egy ketchup ebből a szempontból?
Mikor ketchupot választunk a boltban, nézzük meg a különböző márkák cukortartalmát, és válasszuk azt, amelyik a legkevesebbet tartalmazza. Ezzel megelőzhetjük, hogy észrevétlenül és feleslegesen növeljük a napi cukorbevitelünket.
2. A legtöbb ketchup ultrafeldolgozott élelmiszer
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel az a legnagyobb baj, hogy a gyártás során jelentősen megváltozik az alapanyagok tápanyagösszetétele. Emellett kerülnek bele olyan tartósítók, állagjavítók, ízfokozók, édesítők és színezőanyagok, melyek kifejezetten egészségtelenné teszik az adott ételt. Ez nagyon sok ketchup esetében is így van.
Hogyan lehet egészségesebb egy ketchup ebből a szempontból?
Ahogy a cukorra, úgy a különböző adalékanyagokkal is hasonlóan kell eljárnunk. Válasszuk azt a ketchupot a boltban, amelyik a lehető legkevesebb ilyen összetevőt tartalmazza. Ha a cikk elején felsoroltakon kívül még egy sor mesterséges adalékanyag is van az összetevőknél, célszerű másik ketchupot levennünk a polcról.
3. Általában egészségtelen ételekkel esszük együtt

Az a legnagyobb baj a ketchuppal, hogy legtöbbször egészségtelen ételekkel esszük együtt
A ketchup egészségtelen mivoltát sokszor inkább az jelenti, hogy maguk az ételek nem tesznek jót, amikkel együtt esszük. Az olajban sült ételek, mint a hasábburgonya, rántott húsok, sültek, eleve zsírosak és alacsony tápanyagtartalmúak. Ezek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre, mint maga a ketchup.
Hogyan lehet egészségesebb egy ketchup ebből a szempontból?
Érdemes kerülni a zsírban, olajban sült ételeket a dietetikus szerint. A ketchupot tartogassuk az otthon elkészített melegszendvicshez, és mellé együnk egy kis salátát!
Van jótékony hatása az egészségünkre a ketchupnak?
Mondhatjuk, hogy a ketchup azért jobb az egészségünknek, mint más szószok, mert nagyrészt paradicsomból készül.
- A paradicsom jó rostforrás.
- Tartalmaz A- és K-vitamint, valamint folátot és káliumot.
- Antioxidánstartalma (úgynevezett likopin található benne) hatékony gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatású, de a diabétesz kockázatát is csökkenti.
Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy egy adag ketchupban ezek a tápanyagok olyan kis mennyiségben vannak jelen, hogy az minimális hatással lehet csak a szervezetünkre, ami rossz hír. Nem kell persze emiatt lemondanunk a ketchupról, viszont célszerű a lehető legkevésbé feldolgozott, minimális cukrot tartalmazó változatot vásárolnunk.
További hasznos cikkek a ketchuppal kapcsolatban:
- Zseniális trükk, amivel az utolsó csepp is kijön a ketchupos dobozból
- Így készítsünk házi hotdogot ketchuppal
- Ketchup fagyi, nem csak rajongóknak
Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash