- A túlzott sófogyasztás számos egészségügyi kockázattal járhat.
- Nem is gondolnánk: a só rengeteg alapanyagban nagy mennyiségben ott van.
- Keressük meg ezek helyett az egészséges, alacsony sótartalmú alternatívákat – viszlát, sóveszély!
Sóveszély, azaz a sóból is megárt a sok: ha a napi ajánlott maximum, vagyis 6 gramm fölé megyünk, számos betegség kockázatát növeljük. A túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezethet, így növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívelégtelenség, a stroke kialakulásának esélyét.
Az étrendünkben lévő só 75 százalékáért pedig a feldolgozott élelmiszerek felelősek. Ugyanakkor gyakran megfeledkezünk azokról az összetevőkről, amiket otthoni főzés során használunk – pedig ezek is tele lehetnek sóval. Íme néhány gyakran használt alapanyag, mely rejtett sótartalma miatt veszélyes lehet.

Sóveszély!
1. Leveskocka
Sokan menetrendszerűen dobjuk a levesbe, fel sem merül bennünk, mennyit árthatunk vele, pláne, ha még alaposan rá is sózunk. A leveskockát az ízesítés miatt használjuk, de nagyon is vannak egészséges alternatívái.
Mit fogyasszunk helyette, ha nem akarunk sóveszélybe kerülni?
Válasszunk jobb minőségű leveskockát, melynek alacsonyabb a sótartalma. A drogériákban, bioboltokban kapható organikus, bio változatok gyakran kevesebb sót tartalmaznak: marad a csodás ízélmény.
2. Gabonapehely
Sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy vitamin- és rosttartalma, alacsony zsírszázaléka miatt ez egy egészséges reggeli opció. A helyzet az, hogy kevés benne a fehérje és a rost, magas a szénhidráttartalma, és még az is előfordulhat, hogy el van sózva.
Mit fogyasszunk helyette, ha nem akarunk sóveszélybe kerülni?
Ha natúr zabpehelyből főzünk kását, készítünk granolát vagy müzlit, evidens módon nem kerül felesleges só a reggelinkbe. A granolába kerülhetnek magvak, aszalékok, mellé görög joghurt, így rögtön gondoskodunk a vitamin-, fehérje- és rostbevitelről is – természetes alapanyagokkal.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
3. Babkonzerv
A babot sok minden miatt imádjuk, reggelire is tökéletes alternatíva. Tele van rosttal, jó a mikrobiomnak, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. De a konzerv változatok közül sok van, amit érdemes kerülni: ellenőrizzük ezek sótartalmát.
Mit fogyasszunk helyette, ha nem akarunk sóveszélybe kerülni?
Keressük az üzletekben a csökkentett sótartalmú változatokat: ezekkel nem kockáztatunk semmit, és egy tükörtojással pompás gyors reggeli lehet. Vagy készítsük el házilag – így az összes összetevővel biztosra megyünk.
4. Szójaszósz
A kínai konyha alapkelléke sok magyar háztartásban is ott van már. Bízunk benne, hogy amikor összedobunk egy egészséges zöldséges wokos ételt, akkor azt a szervezetünk is meghálálja, de sajnos ha magas a hozzáadott szójaszósz sótartalma, akkor nem biztos, hogy olyan jól járunk vele.
Mit fogyasszunk helyette, ha nem akarunk sóveszélybe kerülni?
Választhatunk alacsony sótartalmú szójaszószt, de az is jó megoldás, ha nem ez az egyetlen ízesítő az ételünkben. Fűszerezzünk mással: használjunk fokhagymát, chilit, gyömbért.

Ketchup hatása az egészségre
5. Ketchup
Manapság egyre több mindenhez kínálják éttermekben, de otthon is szinte rutinszerűen vesszük elő a hűtőből. Senki nem állítja, hogy örökre le kell mondanunk kedvenc bolti szószainkról, de élvezzük őket kis mennyiségben.
Mit fogyasszunk helyette, ha nem akarunk sóveszélybe kerülni?
Hajlamosak vagyunk ketchupot adni mindenhez csak azért, mert nincs elég íz vagy textúra a tányérunkon. Pedig a házilag készült szószok is gyorsan az asztalra kerülhetnek, és sokkal változatosabb, ízesebb lesz az étrendünk. Egy kis görög joghurt, fokhagyma, fűszerek, fűszernövények csodákat tehetnek, és még olcsóbb is lesz amellett, hogy nem kerülünk semmiféle sóveszélybe.
Még egyszer: mit cseréljünk le mire?
- Leveskocka – bio leveskocka vagy alaplé
- Gabonapehely – granola, kása
- Babkonzerv – házi paradicsomos bab
- Szójaszósz – sócsökkentett szójaszósz
- Ketchup – házi szószok, kevesebb ketchup
Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images