Fekete foltok a sárgarépán: ehető ettől még?

2025. augusztus 19.
A sárgarépa mindannyiunk kedvence, hiszen tápanyagban gazdag, sokoldalúan felhasználható és hosszan eltartható. Ám a héján időnként ijesztő sötét foltok jelennek meg. Vajon ilyenkor szabad még megenni? Hogyan kerülhetjük el a foltok kialakulását?
fekete foltok a sárgarépán
  • A sárgarépa tápanyagban gazdag, sokoldalúan felhasználható és hosszan eltartható.
  • A sárgarépa héján a rothadás szürke vagy fekete, szabálytalan foltok formájában jelentkezik. Ilyenkor ehető még a zöldség?
  • Tárolási tippek, melyekkel megelőzhető a rothadás.

A sárgarépa alapélelmiszer, nem véletlenül. Rendkívül sokoldalú, fogyasztható és finom nyersen is és főzve is, ráadásul fontos tápanyagokat tartalmaz. Legismertebb közülük a béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, ez pedig létfontosságú a látás és az immunrendszer számára.

A ropogós, narancsszínű gyökérzöldségben megtalálható továbbá K-vitamin, B-vitaminok, valamint C- és E-vitamin, emellett kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

A sárgarépa előnye, hogy könnyen tárolható, és sokáig eláll. De legyünk óvatosak: helytelen tárolás esetén idővel fekete foltok jelenhetnek meg rajta, és nem biztos, hogy ilyenkor is fogyasztható még.

Ehető a sárgarépa, ha fekete foltok jelennek meg a héjon?

A répa héján a fekete foltok gombás fertőzésre utalnak, amely általában a nem megfelelő tárolás következménye. Ha például a répák műanyag csomagolásban „izzadnak”, az kedvez a penészedésnek.

Nő sárgarépát válogat

Nő sárgarépát válogat

A sárgarépát hűvös, száraz helyen kell tárolni, hogy hosszan megőrizze kiváló tulajdonságait.

Gyakran speciális tárolási rothadásról van szó a répa esetében, nem pedig arról a tipikus bolyhos penészről, amelyet kenyéren vagy sajton látunk. A rothadás szürke vagy fekete, szabálytalan foltok formájában jelentkezik a héjon.

Veszélyesek a fekete foltok a sárgarépán?

De mennyire veszélyesek ezek a foltok? A Max Rubner Intézet szakembere, Markus Schmidt-Heydt szerint ha a répa csak enyhén foltos, bőven elegendő levágni a fekete részt, és a még egészséges darabokat mielőbb el kell fogyasztani. 

Ha azonban a gombásodás régebbi, vagy a répa már kesernyés ízt kapott, az azt jelzi, hogy a fertőzés továbbterjedt. Ilyenkor jobb inkább kidobni.

Így előzhetjük meg a sárgarépa penészedését

A sárgarépák penészedése egyszerűen megelőzhető megfelelő tárolással. Íme a helyes tárolás néhány lépésben.

  • A sárgarépa megfelelő tárolása a vásárlásnál kezdődik. Legjobb a répát ömlesztve venni, nem műanyag csomagolásban.
  • Ha mégis csomagolva vásároljuk, érdemes azonnal eltávolítani a fóliát.
  • Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a gyökerek a lehető legkevésbé legyenek sérültek. A sérüléseken keresztül a gombák könnyebben bejutnak a zöldségbe.
  • A sárgarépát a hűtőszekrény zöldséges rekeszében érdemes tárolni, egészen addig, amíg elfogyasztjuk.
  • A répa zöldjét (ha van rajta) érdemes levágni, mivel az gyorsabban kiszárítja a zöldséget. A zöld részt azonban nem kell kidobni: kiválóan felhasználható például pestóhoz.

Forrás: gmx.at Fotó: Getty Images