Te sem eszel belőle eleget: ez a vitamin erősebbé teszi a csontjaidat és megelőzheti a baleseteket

2025. szeptember 10.
Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak az esések és a csonttörések, amelyek különösen veszélyesek lehetnek, sőt, bizonyos esetekben halálhoz is vezethetnek. Kutatások kimutatták, hogy ebből a vitaminból a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége, máris hatékony a csontok egészségének megőrzésében.
tál spenót egy nő kezében
  • A kor előrehaladtával nő az esések és törések kockázata. 
  • A kutatók többféle tápanyag csontokra gyakorolt hatását vizsgálták, köztük a K-vitamint is. 
  • Zöld leveles zöldségek fogyasztásával, valamint a keresztesvirágúak étrendbe iktatásával fogyaszthatunk K-vitamint, mely megóvja csontjainkat.

A kor előrehaladtával nő az esések és törések kockázata. Franciaországban például évente több mint 9300, 65 év feletti ember hal meg esés következtében, és 76 000-en kerülnek kórházba combnyaktörés miatt.

Az ilyen balesetek megelőzése alapvető fontosságú az egészség, sőt az élet megőrzése szempontjából. Bár a témában már folynak kutatások, brit és ausztrál tudósok egy vizsgálat során most olyan tápanyagra hívták fel a figyelmet, amelyet eddig alulértékeltek.

A K1-vitamin váratlan előnyei

A kutatók többféle tápanyag csontokra gyakorolt hatását vizsgálták, köztük a K-vitamint is. Megfigyelték, hogy a zöld leveles zöldségekben található K1-vitamin bőséges fogyasztása már négy hét alatt növeli a szervezet K-vitamin-szintjét, és javítja a csontok egészségét.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Watercourse Foods (@watercoursefoods) által megosztott bejegyzés

 

Nem mindegy, mennyi van belőle!

A vizsgálatok során összefüggést találtak az alacsony K-vitamin-szint és a hosszú távú fizikai gyengeség között. Ezzel szemben a megfelelő mennyiségű – napi 100 mikrogrammra becsült – K1-vitamin-bevitel elősegíti az izom- és csontrendszer fejlődését és fenntartását.

Hogyan vigyázhatunk a csontjainkra az étkezésen keresztül?

A mindennapokban az étrendünk alakítása kulcsfontosságú abban is, hogy a csontjainkat védjük, megelőzzük az eséseket és a töréseket.

A K1-vitamin könnyedén beilleszthető az étrendbe nemcsak vitaminok, de zöld leveles zöldségek fogyasztásával, valamint a keresztesvirágúak étrendbe iktatásával. Ezeket hozzáadhatjuk a megszokott ételekhez, vagy salátaként is elkészíthetjük ebédre vagy vacsorára.

Mely leveles zöldségek fogyasztása ajánlott, hogy K1-vitaminhoz jussunk?

  • kelkáposzta
  • spenót
  • brokkoli
  • kelbimbó

Ezzel párhuzamosan elengedhetetlen a megfelelő fehérje-, kalcium- és D-vitamin-bevitel is, hiszen ezek hiánya komolyan károsítja a csontok állapotát.

Forrás: Marie Claire France Fotó: Getty Images