Sokkal jobban hat, ha így veszed be a vitamint

2022. december 31.
A tél derekán már valószínűleg mindenki többféle vitamint és táplálékkiegészítőt szed, hogy támogassa az immunrendszer működését. Nemcsak az számít azonban, mennyit szedünk a fontos vitaminokból, hanem az is, melyiket mikor és mivel vesszük be.
  • A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódásához elengedhetetlen, hogy a megfelelő tápanyagokat szedjük együtt, és az sem mindegy, melyik napszakban mit veszünk be.
  • A C-vitamin például irritálhatja a gyomrot, ezért érdemes étkezés közben bevenni. De ha vaspótlásra szorul a szervezetünk, azt a C-vitaminnal kell együtt szednünk, hogy megfelelően felszívódjon és beépüljön a szervezetünkbe.
  • A zsírban oldódó vitaminokat érdemes avokádót, tojássárgáját vagy olívaolajat tartalmazó étel mellett bevenni a lehető legjobb felszívódásért. 

A magnéziumra az idegrendszerünk megfelelő működéséért, a koncentrációhoz van szükségünk, de segítheti az elalvást is, hiszen nyugtatja is az idegrendszert, így célszerű este szedni. A C-vitamint bármelyik étkezés közben bevehetjük, mivel az étel semlegesíti a gyomorirritáló hatását, és elkerülhetjük a hasmenést. „Azért szedjük a vitaminokat és táplálékkiegészítőket, hogy hassanak. Ezért nem mindegy, melyiket mikor és mivel vesszük be” – mutatott rá dr. Dimitar Marinov belgyógyász. 

A vitaminok megfelelő felszívódásához fontos, mikor és mivel vesszük be

A vitaminok megfelelő felszívódásához fontos, mikor és mivel vesszük be

Ezt a vitamint szedjük éhgyomorra

A vízben oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat vegyük be éhgyomorra, hogy könnyebben felszívódjanak és a szervezetünk a lehető legjobban hasznosíthassa. Igyunk egy nagy pohár vizet a táplálékkiegészítők mellé, így tényleg minden adott lesz a megfelelő felszívódáshoz.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a B- és C-vitamin. A probiotikumokat is evés előtt fél órával célszerű bevenni azért, hogy a lehető legjobban hassanak.

Ezeket a vitaminokat vegyük be evés közben

Általában a zsírban oldódó vitaminok azok, amiket evés közben – egészséges zsírsavakat tartalmazó ételek kíséretében, például tojássárgájával, olívaolajjal vagy avokádóval együtt – vegyünk be. Ilyenek például a D-, E-, A- és K-vitamin. De a multivitaminokat, magnéziumot és csonterősítő kalcium-karbonátot is jó, ha valamilyen étellel együtt visszük be a szervezetünkbe.

Mikor vegyük be a várandósság alatti vitamint?

Mondhatjuk, hogy a terhességi vitaminok multivitaminok, hiszen tartalmaznak vízben és zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat is. Az is kijelenthető, hogy ezeket a táplálékkiegészítőket speciális élethelyzetre alkották meg, így az adagolásnál számít az egyéni vitaminszükséglet, egészségi állapot. 

Az sem elhanyagolható tény, hogy a várandós nők gyomra sokkal gyakrabban érzékeny, ezért célszerű inkább evés közben vagy után bevenni ezeket a vitaminokat.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!