Krémes leves formájában
Jól járunk, ha hagyjuk kicsit megégni a padlizsánt, ugyanis ekkor jön ki igazán karakteres, füstös és enyhén földes, diós íze. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek. A végeredmény: gazdag íz és krémes textúra egy egészséges, laktató fogásban!
Tökéletes vendégváró
Ottolenghi több szakácskönyve is elérhető magyarul, amelyek közül a leginkább forradalmi talán a Vegetáriánus finomságok. Vegetáriánusoknak szinte kötelező könyv, annyi jó recept, ízpárosítás és elkészítési ötlet van benne. Az egyik legjobb a padlizsánról szóló fejezet, innen származik az alábbi krokett is.
Sajttal tűzdelt
Folytatódhat a leszámolás a szénhidráttal – ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet felidézni a nyúlós, sajtos-fokhagymás krémmel töltött bagett élményét egy padlizsán segítségével.
Ázsiai vegán csoda
Ázsiai fűszerezésű, puha, rizs vagy pirított tészta mellé egyszerűen tökéletes a Nemsüti pofonegyszerű receptje. A tetejéről semmiképpen ne hagyjuk le a koriandert, mert nagyon frissé és különlegessé teszi a receptet.
Lecsó – franciául
A franciák lecsója, a ratatuille abban különbözik az itthoni változattól, hogy kerül bele padlizsán és cukkini is. Az igazi karakterét a herbes de provence, azaz a provence-i fűszerkeverék adja meg, amibe kerül rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoranna, oregánó, kakukkfű, levendula is.
Fotó: Getty Images