Ezért vagyunk oda az édes ízekért

2020. október 29.
Rendszeresen elcsábulsz, ha édességről, csokiról vagy sütiről van szó? Te tudod, vajon mi lehet az oka az édesség utáni csillapíthatatlan vágyadnak? Lehet, hogy tehetsz is ellene valamit!

MAGNÉZIUMHIÁNYOD VAN

Ha eszeveszett módon kívánod az édességeket, legfőképpen a csokoládét, meglehet, hogy egész egyszerűen csak magnéziumhiányban szenved szervezeted. A lakosság döntő többsége ugyanis kevesebb magnéziumot visz be, mint amennyire szüksége lenne. Pedig sok fontos jótékony hatása van: erősíti a csontokat, gyulladás- és stresszcsökkentő hatása is van. Egy-két kocka jó minőségű étcsoki jó szolgálatot tehet, de a spenótban, kelkáposztában és olajos magvakban is sok magnézium található.

KRÓMHIÁNYOD VAN

króm segít a szervezet inzulinszintjét egyensúlyban tartani. A cukoréhséget úgy tudod kontrollálni, ha krómban gazdag ételeket eszel: a belsőségekben (májban, vesében), húsokban, sárgarépában, brokkoliban, spárgában, tojásban rengeteg található meg ebből a fontos ásványi anyagból. Ha többet eszel ezekből az ételekből, az édesség utáni vágyódásod is csökkenni fog.

LEESETT A VÉRCUKORSZINTED

Ha mindennapi étrended szerves részét képezik a finomított szénhidrátból készült ételek, egészen biztosan tapasztaltad már, hogy a gyors jóllakottság-érzetet nem sokkal később egy stagnáló szakasz követi. Ilyenkor elálmosodsz, az energiád elhagy, és legszívesebben aludnál. Ez a finomított lisztből készült ételek hatása: először megdobja a vércukrodat, majd az hirtelen zuhanásba kezd. Ilyenkor kívánja a szervezet az édességet, hogy valamivel kompenzáljon. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha kerülöd ezeket az ételeket, és odafigyelsz az egészséges, rendszeres, tápanyagban gazdag étkezésre.

Fotó: Getty Images

A cukor iránti vágy lelki okai is érdekelnek? Kattints a Well&Fit oldalára!