Az év utolsó két hónapja az édességekről szól. Halloweentól karácsonyig csak úgy özönlik a sok csoki, cukorka, gumicukor a családokhoz, egy idő után pedig már a legmegátalkodottabb édesszájú gyerek vagy felnőtt sem bír rájuk nézni. Mihez kezdjünk ilyenkor ennyi édességgel? Természetesen süssünk belőlük süteményt!
Tejkaramellás keksz
Akár csokibevonatú, akár sós, akár csak sima tejkaramella, tökéletes kiegészítője lehet az amerikai típusú cookie-nak. Csak egy jó alaprecept kell hozzá, amit például a Serious Eats oldalán megtalálunk. Ezt kedvünkre turbózhatjuk az édességekkel, így remek halloweeni sütiket készíthetünk. Arra ügyeljünk azért, hogy a sós és édes ízek harmóniája kiegyenlített legyen, a receptben található sómennyiség nem tévedés!
Hozzávalók 12 kekszhez:
150 gramm bármilyen tejkaramella és csoki vegyesen, felkockázva
175 gramm liszt
110 gramm puha, de hideg vaj
100 gramm fehér cukor
100 gramm barna nádcukor
10 gramm vaníliás cukor
4 gramm só
fél teáskanál szódabikarbóna
egy kanálhegynyi sütőpor
egy csipet szerecsendió
1 nagy tojás a hűtőből
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük össze a vajat, a cukrokat, a szódabikarbónát, sütőport és szercsendiót egy tálban, körülbelül öt percig, míg könnyű és habos nem lesz. Ezután keverés közben adjuk hozzá a tojást. Ha homogén állagú lett, lassabb keverés mellett egyszerre adjuk hozzá a karamellát/csokit és a lisztet. Keverjük tovább lassan, míg tésztaállagú nem lesz.
- Fagylaltos kanál vagy két evőkanál segítségével tegyük a tésztát gombóc formában sütőpapírral borított tepsire. A tetejére nyomkodjunk még karamelldarabokat, és szórjuk meg nagyszemű sóval.
- Süssük 15 percig. Ekkor még puhának tűnhet, ám ha kihűlt, pont tökéletes, belül puha, kívül roppanós állagú lesz a kekszünk. Légmentesen lezárt dobozban napokig eláll.
Brownie édességekkel
Tudjuk, hogy a brownie önmagában is csokoládébomba, ám ha lúd, miért ne legyen kövér?! Aprítsuk fel a felesleges csokoládét, keverjük össze színes cukorkákkal, és ezekkel hintsük meg a kedvenc brownie alapreceptünk alapján elkészített tészta tetejét sütés után, amikor még puha a sütemény, hogy ne olvadjanak szét a cukorkák és csokoládék a sütőben. Így máris isteni halloweeni sütit kapunk.
Maradék csokis sajttorta
A halloweeni vagy Mikulás édességek remek elnyelője ez a sajttorta. Egyvalamit azonban mindenképp félre kell tennünk, ha ilyet sütünk: a lelkifurdalásunkat, amiért újabb és újabb szeletet eszünk belőle.
Az alaphoz:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy aprítógépben őröljünk le 36 Oreo kekszet, míg finom morzsaállagú nem lesz. Ezután tegyünk hozzá 57 gramm olvasztott vajat. Keverjük tovább pulzálva, míg nagyjából össze nem áll, majd nyomkodjuk egy 22 centis serpenyő vagy tortaforma kivajazott aljába. Süssük tíz percig, majd helyezzük rácsra hűlni.
A töltelékhez:
Egy tálban verjünk fel elektromos habverővel vagy mixerrel 900 gramm krémsajtot, adjunk hozzá 150 gramm cukrot, 1 teáskanál vaníliás cukrot, 115 ml tejszínt, és verjük tovább, míg homogén állagú nem lesz. Ekkor adjunk hozzá 5 szobahőmérsékletű tojást egyesével, habverővel nagy fokozaton verjük addig, míg krémes állagú nem lesz, ám legyünk óvatosak, és ne verjük túl a habot. Ekkor keverjünk bele 1 és fél csésze felaprított csokit (a Twix, Kit Kat, Milky Way, Snickers, stb. típusú csokoládék a legjobbak a recepthez).
Töltsük a kihűlt alapra a formába, süssük egy órán át a sajttortát, vagy amíg kész nem lesz, és a teteje enyhén száraznak nem tűnik. Ha a közepe kicsit még krémes, nem baj. A széleken ellenőrizzük, nem sült-e túl a sütemény. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk még tíz percig a sütőben hűlni. Ezután távolítsuk el a formából a sajttortát, és rácson hűtsük ki teljesen. Ezután legalább hat órára tegyük hűtőbe.
A mázhoz:
Tálalás előtt készítsük el a mázat. Melegítsünk fel 115 ml tejszínt, öntsük a hőálló edénybe tett 170 gramm csokira, hagyjuk állni három percig, mielőtt megkevernénk. Ezután elegyítsük a csokit és a tejszínt, szórjuk meg maradék csokival a sajttortánkat, és locsoljuk meg a csokiöntettel.
Felturbózott cupcake
Minden süteményt lehet tovább fokozni, így a cupcake-et is egy szinttel feljebb léptetheti, ha felturbózzuk némi csokival vagy cukorkával. A kedvenc cupcake-tésztánkat gazdagítsuk a kedvenc halloweeni cukorkánkkal, és díszítésként is alkalmazzuk ugyanezt a krém tetejére.
Olvass tovább!
Fotó: Unsplash, Instagram