Ne rombolja le a gyömbérhiány a karácsonyt! – Így pótolhatjuk a karácsony alapfűszerét

2020. december 17.
Ha nem lenne elég a koronavírus-járvány az idei karácsonyra, a nemzetközi piacokon hiány jelentkezett gyömbérből is. Hogyan készíthetjük el mégis a kedvenc mézeskalácsunkat vagy más ételünket, amely nem szól olyan szépen nélküle, ha nem jutunk hozzá a gyömbérhez, vagy egyszerűen elfelejtettünk venni? A topséfek remek tanácsokat adtak arra, mivel helyettesíthetjük a gyömbért.

Alapvetően Kínából származik a világ gyömbérellátásának fele. Idén azonban a koronavírus-járvány miatti ellátási problémák és a rossz termés ahhoz vezethet, hogy kifogynak a nagy élelmiszerláncok az őrölt és friss gyömbérből. Egyet se féljünk! Akár úgy jártunk, hogy nem sikerült vennünk, akár egyszerűen elfelejtettük pótolni a kifogyott készleteinket, és a sütés-főzés közepén döbbentünk rá, nincs itthon gyömbér, megvannak a fűszer helyettesítésének trükkjei, amit az Egyesült Királyság legkiválóbb séfjei el is árultak.

gyomber-hiany-alternativa

Gondoljuk újra a receptet

Rachel Morgan, egy edingurgh-i pékség alapítója nem akar hiú ábrándokba ringatni senki: „nem létezik olyan fűszer vagy bármi, ami egy az egyben helyettesítené a gyömbért”. Ehelyett inkább az ételhez szükséges összes összetevőt kell átgondolnunk összefüggésében. „Ha valami olyat sütünk, amelyhez őrölt gyömbért kér a recept, ám nekünk épp elfogyott otthon, arra fókuszáljunk, milyen más ízek jelennek meg a kész ételben. Például ha citromos-gyömbéres süteményt sütünk, őrölt kardamomot tennék bele gyömbér helyett, ami remekül működik a citrommal. Ha friss gyömbéres és fehércsokis kekszet szeretnénk sütni, aszalt meggyet tennék helyette – mondta Morgan. – Ahogy ebből is kitűnik, ne helyettesíteni akarjuk a gyömbért, hanem a recept egyensúlyát fenntartani, újraalkotni.”

Válasszunk egy alternatívát

Minden séfnek megvan a maga kedvence. Kátia Hickman londoni cukrász a kurkumát javasolja gyömbér helyett. Chantelle Nicholson séf a savanyú ételekhez feketeborsot használ, mivel hasonlóan fűt, illetve citromfűvel egészíti ki a gyömbér virágos aromájának felidézésére. Ha rendkívül ínyencek vagyunk, másolhatjuk Oli Martin lonsdale-i séf módszerét is: „Magnólialeveleket használunk a gyömbér helyettesítésére. Amikor szezonja van, leszüreteljük és megszárítjuk. Az íze nagyon hasonló, ráadásul a savanyított magnóliaszirmok állaga és textúrája is majdnem megegyezik a savanyított gyömbérével.”

Olvastad már?

Van stir-fry gyömbér nélkül?

Nico Fitzgerald londoni főszakács is egyetért azzal, hogy szinte lehetetlen tökéletesen helyettesíteni a gyömbért, annyira egyedülálló az ízhatása. „A galangal nagyon közeli rokona a gyömbérnek, valamelyest képes pótolni a gyömbér aromáit.” Fitzgerald stir-fry szószához 150 gramm szójaszószra, 150 gramm csirkealaplére, 10 gramm kukoricakeményítőre, 25 gramm mézre, 10 gramm szezámolajra, 10 gramm rizsecetre, három gerezd fokhagymára, egy meghámozott citromfűre és egy 7,5 centiméteres galangalgyökérre (reszelve) van szükség. Keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk forrni néhány percig, szűrjük le, és tálaljuk. 

Több fűszer egy helyett

Számos karácsonyi süteményhez szükséges a gyömbér, így ilyenkor lehet a legfájóbb a hiánya. A fűszer keltette meleg érzeteket fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval pótolhatjuk, ha a gyömbérből kifogyott a kamránk. A koriander és a kardamom pedig a citrusos vonalat hozhatja vissza a süteményünkbe.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash