A rekkenő hőségben a legszorgosabb konyhatündérek sem bánják, ha nem kell bekapcsolniuk a sütőt ahhoz, hogy olyan desszert kerüljön az asztalra, amiért mindenki lelkesedik majd. Az itt szereplő receptek mellett érdemes kipróbálni az akár fagyigép nélkül készíthető fagylaltokat és jégkrémeket, a klasszikustól eltérő tiramisu variációkat, vagy ha extra gyors édességre éhezünk, a minimális tűzhely-használatot igénylő panna cottát.
Habkönnyű csokimousse
Hozzávalók:
- 350 ml magas zsírtartalmú, jól behűtött habtejszín
- 200 g jó minőségű étcsokoládé
- 80 ml tej
- 2 evőkanál porcukor
Így készül:
- A csokit apró darabokra tördeljük és egy tálba tesszük.
- A tejet és a cukrot elkeverjük, majd alacsony lángon melegíteni kezdjük. Nem kell megvárni, hogy felforrjon, amikor a forráspont közelébe ér, levesszük a tűzről.
- Ráöntjük a csokidarabokra – fontos, hogy az egészet ellepje! – és 2-3 percig letakarva hagyjuk állni.
- Ha ez az idő letlet, kanállal átkeverjük és félretesszük hűlni. Nem szabad türelmetlennek lenni, mert ha melegen találkozik az olvasztott csoki a tejszínnel, minden korábbi munkánk kárbavész!
- Amikor az olvasztott csoki kellően lehűlt, kemény habbá verjük a tejszínt és több részletben óvatosan a csokihoz keverjük. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze: mindig lentről felfelé keverjük össze az alapanyagokat!
- Ha sikerült kellően összedolgozni, pohárkákba kanalazzuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnával, áfonyával vagy más gyümölccsel díszítjük, de menta- vagy citromfű levéllel, reszelt csokival és tejszínhab pöttyökkel is dekorálhatjuk.
Krémsajtos-sűrített tejes gyümölcstorta
Hozzávalók az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 600 g krémsajt
- 400 g sűrített tej
- 1 db kezeletlen héjú citrom vagy lime
- 12 g lapzselatin
Hozzávalók a tetejére:
- Kb. 200 g eper, málna vagy őszibarack lekvár
Így készül:
- Egy mozsárban vagy aprítóban összetörjük a kekszet, a vajat felolvasztjuk és egy kisebb, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába simítjuk a kettő keverékét. Ha ez megvan, 30 percre hűtőbe tesszük.
- Amíg a torta alapja a fridzsiderben hűsöl, elkészítjük a krémet: a lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk, a krémsajtot és a sűrített tejet pedig alaposan összekeverjük. A megmosott citrom vagy lime héját lereszeljük, és a kifacsart levével együtt a krémhez adjuk.
- A megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk és kevés meleg vízben feloldjuk. Hozzáteszünk pár kanállal a krémsajtos masszából és csomómentesre keverjük (ha ez mégsem sikerülne, botmixerrel orvosolhatjuk a problémát!). Ha ez megvan, összedolgozzuk a krémmel és a kekszes alapra simítjuk (nem baj, ha nem lesz túl magas a torta!).
- 3 órára hűtőbe tesszük, majd annyi eper-, málna- vagy őszibarack lekvárt oszlatunk el egyenletesen a tetején, amennyi mindenhol befedi a tortát. (Akár gyümölcspürét is főzhetünk helyette, ahogy ennél a sajttortánál, ehhez azonban rövidebb időre be kell izzítani a tűzhelyet.)
Jogomisu
Hozzávalók a joghurtos krémhez:
- 300 g görög joghurt
- 100 ml jól behűtött habtejszín
- 25 g barna cukor
Hozzávalók a gyümölcspüréhez:
- 200 g friss gyümölcs
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál víz
További hozzávalók:
- 5-6 db babapiskóta
- 1 marék friss bogyós gyümölcs
Így készül:
- Az alaposan megmosott gyümölcsöt egy kis edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Kis lángon melegíteni kezdjük és folyamatosan kevergetjük. Ha kellően besűrűsödött, félrehúzzuk a tűzről és ha kihűlt, áttörjük egy szűrőn, hogy megszabadítsuk a magoktól.
- A görög joghurtban jól elkeverjük a cukrot, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Ezzel a munka oroszlánrészét el is végeztük!
- 4 kisebb pohár vagy csatos üveg aljába kanalazunk keveset a joghurtos krémből, erre pár darab kisebbre tördelt babapiskóta kerül, majd egy kis gyümölcspürét csorgatunk rá.
- Ezután ismét joghurtos krém, keksz és zárásképp gyümölcspüré következik. A tetejét a félretett gyümölcsökkel és apróra morzsolt babapiskótával tesszük még mutatósabbá.
Fotó: Getty Images