3 szuper hőségdesszert sütés nélkül

2021. augusztus 06.
Azért mert meleg van, nem kell lemondani a desszertről, sőt! Mutatjuk, mivel rukkolj elő, ha többre vágytok a bolti fagyinál!

A rekkenő hőségben a legszorgosabb konyhatündérek sem bánják, ha nem kell bekapcsolniuk a sütőt ahhoz, hogy olyan desszert kerüljön az asztalra, amiért mindenki lelkesedik majd. Az itt szereplő receptek mellett érdemes kipróbálni az akár fagyigép nélkül készíthető fagylaltokat és jégkrémeket, a klasszikustól eltérő tiramisu variációkat, vagy ha extra gyors édességre éhezünk, a minimális tűzhely-használatot igénylő panna cottát.

3 szuper nyári hőségdesszert sütés nélkül

Habkönnyű csokimousse

Hozzávalók:

  • 350 ml magas zsírtartalmú, jól behűtött habtejszín
  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 80 ml tej
  • 2 evőkanál porcukor

Így készül:

  1. A csokit apró darabokra tördeljük és egy tálba tesszük.
  2. A tejet és a cukrot elkeverjük, majd alacsony lángon melegíteni kezdjük. Nem kell megvárni, hogy felforrjon, amikor a forráspont közelébe ér, levesszük a tűzről.
  3. Ráöntjük a csokidarabokra – fontos, hogy az egészet ellepje! – és 2-3 percig letakarva hagyjuk állni.
  4. Ha ez az idő letlet, kanállal átkeverjük és félretesszük hűlni. Nem szabad türelmetlennek lenni, mert ha melegen találkozik az olvasztott csoki a tejszínnel, minden korábbi munkánk kárbavész!
  5. Amikor az olvasztott csoki kellően lehűlt, kemény habbá verjük a tejszínt és több részletben óvatosan a csokihoz keverjük. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze: mindig lentről felfelé keverjük össze az alapanyagokat!
  6. Ha sikerült kellően összedolgozni, pohárkákba kanalazzuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnával, áfonyával vagy más gyümölccsel díszítjük, de menta- vagy citromfű levéllel, reszelt csokival és tejszínhab pöttyökkel is dekorálhatjuk.

3 szuper nyári hőségdesszert sütés nélkül

Krémsajtos-sűrített tejes gyümölcstorta

Hozzávalók az alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 100 g vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 600 g krémsajt
  • 400 g sűrített tej
  • 1 db kezeletlen héjú citrom vagy lime
  • 12 g lapzselatin

Hozzávalók a tetejére:

  • Kb. 200 g eper, málna vagy őszibarack lekvár

Így készül:

  1. Egy mozsárban vagy aprítóban összetörjük a kekszet, a vajat felolvasztjuk és egy kisebb, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába simítjuk a kettő keverékét. Ha ez megvan, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a torta alapja a fridzsiderben hűsöl, elkészítjük a krémet: a lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk, a krémsajtot és a sűrített tejet pedig alaposan összekeverjük. A megmosott citrom vagy lime héját lereszeljük, és a kifacsart levével együtt a krémhez adjuk.
  3. A megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk és kevés meleg vízben feloldjuk. Hozzáteszünk pár kanállal a krémsajtos masszából és csomómentesre keverjük (ha ez mégsem sikerülne, botmixerrel orvosolhatjuk a problémát!). Ha ez megvan, összedolgozzuk a krémmel és a kekszes alapra simítjuk (nem baj, ha nem lesz túl magas a torta!). 
  4. 3 órára hűtőbe tesszük, majd annyi eper-, málna- vagy őszibarack lekvárt oszlatunk el egyenletesen a tetején, amennyi mindenhol befedi a tortát. (Akár gyümölcspürét is főzhetünk helyette, ahogy ennél a sajttortánál, ehhez azonban rövidebb időre be kell izzítani a tűzhelyet.)

3 szuper nyári hőségdesszert sütés nélkül

Jogomisu

Hozzávalók a joghurtos krémhez:

  • 300 g görög joghurt
  • 100 ml jól behűtött habtejszín
  • 25 g barna cukor

Hozzávalók a gyümölcspüréhez:

  • 200 g friss gyümölcs
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál víz

További hozzávalók:

  • 5-6 db babapiskóta
  • 1 marék friss bogyós gyümölcs

Így készül:

  1. Az alaposan megmosott gyümölcsöt egy kis edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Kis lángon melegíteni kezdjük és folyamatosan kevergetjük. Ha kellően besűrűsödött, félrehúzzuk a tűzről és ha kihűlt, áttörjük egy szűrőn, hogy megszabadítsuk a magoktól. 
  2. A görög joghurtban jól elkeverjük a cukrot, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Ezzel a munka oroszlánrészét el is végeztük!
  3. 4 kisebb pohár vagy csatos üveg aljába kanalazunk keveset a joghurtos krémből, erre pár darab kisebbre tördelt babapiskóta kerül, majd egy kis gyümölcspürét csorgatunk rá.
  4. Ezután ismét joghurtos krém, keksz és zárásképp gyümölcspüré következik. A tetejét a félretett gyümölcsökkel és apróra morzsolt babapiskótával tesszük még mutatósabbá.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?