Összehozza végre a teásokat és kávésokat az a friss kutatás, mely szerint mindkét italnak hasonló jótékony hatásai vannak, ami az agy hosszú távú egészségét illeti. Sőt, a PLOS Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint nem is kell leragadunk egyik vagy másik italnál, az a legjobb ugyanis, ha mindkettőt fogyasztjuk. Ez napi 4-6 adagba bőven bele is fér. Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a kávé és tea valóban csökkentse a demencia vagy stroke kialakulásának kockázatát.
A tudósok több mint 360 ezer ember adatait vetették össze a brit Biobankon keresztül, mely az egész társadalom egészségügyi adatait tárolja. Ezeket az információkat aztán megvizsgálták ugyanazoknál az embereknél 10 és 14 évvel később is. A kutatók az 50 és 74 év közötti felnőttekre koncentráltak elsősorban, és azt nézték meg, kinél alakult ki stroke vagy demencia az életük során.
Akik 2-3 csésze kávét vagy 3-5 csésze teát ittak, illetve ezek kombinációját, 32 százalékkal csökkent stroke és 28 százalékkal a demencia kockázata azokhoz képest, akik nem ittak sem teát, sem kávét. Emellett azt is megfigyelték, hogy a kávéivóknál alacsonyabb volt a demencia kialakulásának esélye stroke után, ám azoknál, akik csak teáztak, nem volt ilyen hatás.
Mind a kávé és tea tartalmaz koffeint. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy ez a stimuláló hatású vegyület agyvédő hatással is bír, bár a Biobank adatai között olyanok is voltak, akik koffeinmentes kávét ittak.
Közös a kávéban és teában, hogy mindkettőben hasonló polifenolok, növényi mikrotápanyagok találhatók. Elképzelhető a tudósok szerint, hogy ez a polifenoltartalom, vagy a hasonló antioxidánsok védhetik meg az agyat a kor előrehaladtával bekövetkező szellemi hanyatlástól és más egészségügyi problémáktól.
A tanulmány készítői ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a kávé, tea és az agy közötti kapcsolat nem egyenes következménye egymásnak. Más szóval, hiába iszunk rengeteg kávét és teát, önmagában ez nem fog megvédeni minket a demenciától vagy a stroke-tól.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash