Ismered ezt a 6 olasz tésztát? És azt tudod, melyikből, mit érdemes főzni?

2022. március 19.
Bár leginkább az olaszok híresek arról, hogy sok tésztát esznek és millió változatban készítik, mára az egész világot meghódította ez a végtelenül egyszerűen készülő, ezerarcú étel.

Akár hiszed, akár nem, a tészta lelkét mindössze két hozzávaló teszi ki, a liszt és a tojás. Ennek tökéletes elegyéből nyújtják megfelelő vastagságúra a híres olasz pasztát, amit a bennfentesek szerint legjobb frissen fogyasztani, de akkor sem okoz csalódást, ha szárítás után használjuk fel. Nem túlzás azt állítani, hogy a tésztafélék tárháza végtelen, ugyanis megszámlálhatatlanul sok formában készülnek, és a hozzávalók variálásával tényleg a csillagos ég szab határt a változatosságnak! 

Olasz tésztafajták és elkészítésük

A klasszikus tészta színe sárga, aminek intenzitása a benne lévő tojás mennyiségétől és minőségétől függ, de színes tésztával is találkozhatunk: spenóttal, céklával, édesburgonyával különleges árnyalatúra színezik sok helyen a tésztát, de fekete tésztát is kaphatunk, ez a tintahal sötét színű tintájától lesz olyan mutatós. Ha kedvet kaptál az otthoni tésztagyártáshoz, itt mindent megtudsz hozzá!

Formabontó tésztafélék: hányat ismersz közülük?

Lasagne

Ez a téglalap alakú tésztatípus, ami többnyire 12-18 cm hosszú, Nápolyból ered, az első recept, amiben említésre került, a XIV. századból származik. Erről kapta nevét a paradicsomos-húsos vagy zöldséges raguval, besamelmártással és sajttal rétegezett tésztaétel. Különlegessége, hogy nem kell előfőzni: száraz tésztaként kell a rétegek közé tenni, és hagyni, hogy a sütőben minimum 20-25 perc alatt megpuhuljon. Itt is van hozzá egy szuper lasagne-recept!

Frissen készült lasagne

Frissen készült lasagne

Farfalle

A farfalle, azaz a masnitészta 6-15 mm nagyságú, fodros szélű tészta, amit lobogó sós vízben főznek készre, körülbelül 12 perc alatt. Nemcsak szószokkal fogyasztják előszeretettel, hanem tésztasalátákba is teszik, hiszen igazán mutatós. Észak-Olaszországban készítették először a XVI. század küszöbén.

Farfalle, olasz masnitészta

Farfalle, az olasz masnitészta

Orecchiette

Ez a hangzatos név lefordítva igazán vicces, annyit tesz: fülecske, ami miatt magyarra általában fültésztaként fordítják. Ha jobban megnézzük, tényleg olyan, mintha kicsi fülek várnának a sorukra a zacskóban, hogy forrásban lévő sós vízbe pottyanhassanak, és ott kb. 12 perc alatt tökéletesre főjenek. Puglia meseszép régiójából ered, ahol a tradíciók szerint ma is kézzel készítik ezt a tésztafajtát, amit általában húsos mártással fogyasztanak, például nyúlhússal és fehérborral.

Orecchiette olasz tészta

Orecchiette, azaz fültészta

Cannelloni

Legegyszerűbben csőtésztának nevezhetjük, hiszen 12-15 cm hosszú, 3-6 cm átmérőjű hengereket formáznak, amikor készítik. Eredete nem ismert, azt azonban tudják róla, hogy eredetileg téglalap alakúra nyújtották, megtöltötték, majd feltekerték. Ennek az eljárásnak lett a továbbfejlesztett változata a cannelloni, ami már eleve hengeres formájú, így készen áll arra, hogy valamilyen testesebb szósszal megtöltsék, sütőbe tegyék, és hagyják, hogy ott megpuhuljon (a lasagne-hoz hasonlóan).

Canelloni olasz tészta

Canelloni, azaz csőtészta

Penne

penne, azaz a tolltészta 3-5 cm hosszúságú, emiatt a rövidebb tészták közé sorolható. Készül bordázott verzióban és teljesen sima felülettel, ez utóbbit penne liscie néven találjuk az olasz boltok polcain. Dél-Olaszországban készítették először, majd akkora népszerűségre tett szert, hogy Itáliában ez számít az egyik leggyakrabban használt tésztatípusnak. Több régióban sajátos nevet fundáltak ki neki, ezek közül az egyik igen hangzatos a maltagliati, azaz rosszul vágott tészta. Próbáld ki a vodkás-paradicsomos pennét!

Olasz tésztafajták és elkészítésük

Cavatappi

Ez a 3-6 cm hosszú, spirál alakú tészta az átlagosnál valamivel rövidebb idő alatt megfő, 9-10 perc is elegendő ahhoz, hogy kellően megpuhuljon a forrásban lévő vízben. A magyar nyelvben csavartcsőnek hívott tésztához jól passzol a zöldséges, a húsos, a halas és a sajtos-tejszínes mártás is. Nevét a formájáról kapta, hiszen meglehetősen hasonlít egy dugóhúzóra, ezt jelenti a cavatappi. 

Cavatappi, olasz tészta

Cavatappi, azaz dugóhúzó tészta

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?