Enni – de legfőképp inni! – a rekkenő hőségben is kell, bár kétségtelen, hogy az étvágya ilyenkor szinte mindenkinek csökken. Ahhoz, hogy valami klassz és a monotóniát megtörő fogást varázsolj az asztalra, nem kell feltétlenül órákat álldogálni a tűzhely mellett. Ezekkel a szuper szendvicskrémekkel a reggelit, az ebédet, de még a vacsorát is kimaxolhatod!
Házi csirkepástétom curryvel
Hozzávalók:
- 300 g csirkemellfilé vagy megmaradt sült csirke
- 1/2 citrom leve
- 20-30 g vaj
- 1 kiskanál paradicsomszósz
- 1 csapott kiskanál curry
- Friss petrezselyem apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
- víz
Így készül:
- Ha nyers csirkéből készítjük, kisebb darabokra vágjuk a húst, és vajon gyakran kevergetve átsütjük.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, ha úgy tűnne, hogy sütés közben nagyon kiszárad a csirkemell, felöntjük egy kevés vízzel.
- Ha a hús megpuhult és egy kis színt is kapott, félrehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, míg langyosra hűl.
- A petrezselyem kivételével turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, és krémesre keverjük. Ha az állaga nem lenne kellően krémes, adunk még hozzá egy kis vizet, vagy ami még jobb, a sütésből megmaradt zsiradékkal lazítjuk.
- A kész pástétomba beleforgatjuk az aprított friss petrezselymet.
Fűszeres sárgarépakrém
Hozzávalók:
- 250 g sárgarépa
- 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 evőkanál jó minőségű olívaolaj
- 1 kiskanál pirított szezám- vagy napraforgómag
- Só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Az alaposan megmosott és meghámozott, számos pozitív hatással megáldott répát lereszeljük, és egy kis vízzel és 1 evőkanál olívaolajjal elkeverve 5 percig puhítjuk egy serpenyőben.
- Turmixgépbe tesszük (főzővíz nélkül!), hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért, a sót, a borsot és a curryt, majd pépesítjük.
- Száraz serpenyőben (vagyis olaj hozzáadása nélkül) aranyszínűre pirítjuk a magokat, és beleforgatjuk a fűszeres répakrémbe.
Citromos tonhalkrém
Hozzávalók:
- 240 g tonhalkonzerv lecsepegtetve
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 200 g krémsajt
- ½ citrom leve
- Pár csipet őrölt bors
Így készül:
- Egy tálba tesszük, és villával összetörjük a tonhalat.
- Hozzáadjuk a krémsajtot, és homogén állagú krémmé dolgozzuk.
- Belekeverjük az apróra vágott lilahagymát és 2-3 részletben a citromlevet. (Érdemes közben kóstolgatni, nehogy túl sok citromlé kerüljön bele!)
- Kevés borssal ízesítjük, alaposan elkeverjük, és kész is a tonhalkrém, ami kaporral is isteni!
- Egy kis időre hűtőbe tesszük (lefóliázva), hogy az ízek összeérjenek.
- Pirítóssal, friss paradicsommal, uborkával az igazi!
Fotó: Getty Images