- A tésztaszószba persze kell a jó paradicsom és a zöldfűszerek, de igazán finom egy kanálnyi vajtól lesz.
- Nem véletlenül teszi olyan mennyeivé a tésztaszószt már egy kanálnyi vaj is!
- Mutatjuk, mi a titka a világ legfinomabb paradicsomszószának!
Jó, ha van a konyhai repertoárunkban egy bombabiztos paradicsomszósz-recept. Lehet ez egy egyszerű marinara vagy egy lassan rotyogó ragu, a lényeg, hogy ezzel a módszerrel mindegyiket új szintre emelhetjük. Nem kell hozzá más, csak egy kanál vaj!
Miért tegyünk a végén vajat a paradicsomszószba?
Többféle módon is gazdagíthatjuk a paradicsomszószt a vaj aromájával.
- Szinte minden tésztaszósz receptje azzal kezdődik, hogy egy evőkanálnyi olívaolajat tegyünk a főzőedény aljára. Ebben pároljuk a zöldfűszereket, hogy kihozzuk az ízeket. Akár már itt is használhatnánk vajat, ám mivel ennek alacsonyabb az égéspontja, szerencsésebb választás az olíva.
- A másik módszer az úgynevezett Marcella Hazan-út, amikor a vajat egyenesen a szószba rakjuk. Így tulajdonképpen belefő a vaj íze a paradicsomszószba, összeolvad vele. Ez azt is jelenti, hogy a háttérben marad, nem bontva meg a kész szósz harmóniáját.
Ha viszont szeretnénk kissé hangsúlyosabban érezni a vajat a végeredményen, érdemes a főzés legvégén hozzáadni a paradicsomszószhoz a néhány evőkanálnyi vajat. A vajnak van egy gazdag és krémes, igazán egyedi íze. Ha csak belekeverjük a szószba a főzés végén, nem veszíti el ezt a karakterét, ám nem is nyomja el a paradicsomszósz aromáit.
Azért is nagyon jó a végén vajjal gazdagítani a tésztaszószt, mert ettől krémesebb, teltebb lesz a végeredmény. Életünk legjobb tésztaszószát főzzük!
Ezeket a paradicsomszószokat bátran gazdagíthatjuk vajjal a végén
- Paradicsomos mini húsgombócok tésztával
- Halloumi paradicsomos mártogatóssal
- Vodkás-paradicsomos penne
- Garnélás-paradicsomos tészta
- Olasz paradicsomos fasírt marinara szósszal
Forrás: The Kitchn, fotó: Unsplash