Egy evőkanál ebből a hozzávalóból a spagettiszószból, és olyan finom lesz, mint még soha

2024. november 04.
Minden konyhában megtalálható ez a hozzávaló, mégsem szoktuk a paradicsomszószt ezzel dúsítani. Pedig elegendő egy kanálnyi a főzés végén, és feltesszük az i-re a pontot vele! Mutatjuk, hogyan főzhetjük életünk paradicsomszószát!
Paradicsomszósz
  • A tésztaszószba persze kell a jó paradicsom és a zöldfűszerek, de igazán finom egy kanálnyi vajtól lesz.
  • Nem véletlenül teszi olyan mennyeivé a tésztaszószt már egy kanálnyi vaj is!
  • Mutatjuk, mi a titka a világ legfinomabb paradicsomszószának!

Jó, ha van a konyhai repertoárunkban egy bombabiztos paradicsomszósz-recept. Lehet ez egy egyszerű marinara vagy egy lassan rotyogó ragu, a lényeg, hogy ezzel a módszerrel mindegyiket új szintre emelhetjük. Nem kell hozzá más, csak egy kanál vaj!

Miért tegyünk a végén vajat a paradicsomszószba?

Többféle módon is gazdagíthatjuk a paradicsomszószt a vaj aromájával. 

  1. Szinte minden tésztaszósz receptje azzal kezdődik, hogy egy evőkanálnyi olívaolajat tegyünk a főzőedény aljára. Ebben pároljuk a zöldfűszereket, hogy kihozzuk az ízeket. Akár már itt is használhatnánk vajat, ám mivel ennek alacsonyabb az égéspontja, szerencsésebb választás az olíva. 
  2. A másik módszer az úgynevezett Marcella Hazan-út, amikor a vajat egyenesen a szószba rakjuk. Így tulajdonképpen belefő a vaj íze a paradicsomszószba, összeolvad vele. Ez azt is jelenti, hogy a háttérben marad, nem bontva meg a kész szósz harmóniáját. 

Ha viszont szeretnénk kissé hangsúlyosabban érezni a vajat a végeredményen, érdemes a főzés legvégén hozzáadni a paradicsomszószhoz a néhány evőkanálnyi vajat. A vajnak van egy gazdag és krémes, igazán egyedi íze. Ha csak belekeverjük a szószba a főzés végén, nem veszíti el ezt a karakterét, ám nem is nyomja el a paradicsomszósz aromáit. 

Azért is nagyon jó a végén vajjal gazdagítani a tésztaszószt, mert ettől krémesebb, teltebb lesz a végeredmény. Életünk legjobb tésztaszószát főzzük!

Egy kanál vaj a főzés végén gazdagabbá teszi a paradicsomszószt

Egy kanál vaj a főzés végén gazdagabbá teszi a paradicsomszószt

Ezeket a paradicsomszószokat bátran gazdagíthatjuk vajjal a végén

Forrás: The Kitchn, fotó: Unsplash