Itt az új diétás kedvenced: egészséges cukkini enchiladas

2025. május 16.
Az enchilada ízletes mexikói klasszikus, most azonban diétás verzióban készül el – tortilla helyett cukkinivel. Mutatjuk, hogyan!
  • A mexikói street foodok nálunk is egyre népszerűbbek és egyre többen készítik őket otthon is.
  • Ez a zöldségekben gazdag enchilada könnyen elkészíthető diétás étel, amiben a tortilla lap helyett cukkinibe kerül a töltelék.
  • Mutatjuk, hogyan készítheted el ezt az egészséges, ráadásul a fogyókúrába is könnyen beilleszthető fogást.

A mexikói konyha már nálunk is egyre népszerűbb, olyannyira, hogy egyre többen kísérleteznek ilyen fogásokkal otthon is. A burritók mellett a szaftos enchiladas az egyik legismertebb fogás, mely eredetileg paradicsomos, fűszeres szószban „lerakott” töltött tortilla tekercseket jelent.

Ez a gazdag mexikói fogás nemcsak nagyon laktató, de szuper tápanyagforrás is, hiszen a hús mellett fehérjében gazdag bab és jó adag zöldség is kerül bele. Ebben a verzióban megmaradt grillcsirkéből készül a töltelék, de természetesen elkészíthetjük húsmentesen vagy darált marhahússal is, vagy akár friss csirkét is süthetünk hozzá.

Az igazi csavar azonban, hogy ezúttal tortilla helyett kivájt cukkinikbe kerül a töltelék, amitől jóval szénhidrátszegényebb lesz az enchiladas, így a fogyókúrás étrendbe is simán beilleszthető. Ráadásul még finomabb is, mint az eredeti verzióban…

A recept egyik fontos alapeleme a spéci enchilada szósz, amit megvásárolhatunk készen, de akár házilag is kikeverhetjük. Ha magunk készítenénk el a mártást, főzzünk össze alaplevet fűszerekkel (fahéjjal, őrölt köménnyel, őrölt chilivel, egy kevés szárított oregánóval, fokhagymaporral, sóval és borssal), egy kevés paradicsompasztával és egy csepp almaecettel, és sűrítsük néhány evőkanál liszttel.

Diétás cukkini enchilada

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1 ek. növényi olaj
  • 90 g újhagyma vékony szeletekre vágva
  • 90 poblano paprika kimagozva, felkockázva
  • 190 gramm főtt fekete bab
  • 170 gramm csemegekukorica (lé nélkül)
  • 1 grillcsirke lefejtett húsa
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. fokhagymapor
  • só és bors
  • 130 gramm (fél csésze) enchilada szósz
  • csípős szósz ízlés szerint

Az összeállításhoz:

  • 8 közepes cukkini félbevágva
  • 3 ek. só
  • 650 gramm enchilada szósz
  • 110 gramm reszelt cheddar sajt
  • tejföl és friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Készítsük el a cukkinit: a sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy kanál segítségével távolítsuk el cukkini belsejét és a magokat – próbáljunk elegendő helyet csinálni anélkül, hogy átszakítanánk a zöldség héját. A cukkinit sózzuk be, és hagyjuk lecsöpögni 20-25 percig!
 
2. A lecsepegtetett cukkinit helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük, míg enyhén megpuhul, nagyjából 10-15 percig!
 
3. A töltelékhez egy közepes serpenyőben hevítsünk olajat közepes láng felett! Dobjuk rá az újhagymát, a paprikát és pirítsuk őket nagyjából 5 percig!
 
4. Adjuk hozzá a babot, amit egy kanál hátsó felével kicsit törjünk össze! Keverjük bele a kukoricát és a csirkehúst, alaposan forgassuk őket össze!
 
5. Ízesítsük a töltelékünket köménnyel, fokhagymaporral, sóval és borssal! Adjunk hozzá 1 csészényi enchilada szószt, ízlés szerint csípős szószt és főzzük össze 2-3 perc alatt ! Tegyük félre!
 
6. Az enchiladas összeállításához öntsünk 1/2 csészényi enchilada szószt egy magas falú tepsi aljába. Helyezzük el rakta a kivájt, elősütött cukkinihajókat, majd töltsük meg őket a töltelékkel! Öntsük a töltött cukkinikre a maradék 2 csésze enchilada szószt, majd szórjuk meg alaposan reszelt sajttal! Süssük aranybarnára nagyjából 25-30 perc alatt! Tálaljuk tejföllel és friss korianderrel!
 
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images