Ezek a legjobb filmek szentestére (akár az egész családnak)

2022. december 23.
Egyelőre még nagy kérdés, hogy lesz-e idén fehér karácsonyunk, és valószínűleg szentestéig ezt nem is fogjuk biztosan megtudni. A jókedv és a meghitt hangulat azonban hozzád is bármikor beköszönthet az év legszebb időszakában – pláne, ha még karácsonyi filmekkel is rásegítesz. Ha idén a filmnézés is szerves részét képezi az ünneplésnek, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit nézzen a család a karácsonyi vacsora után. Mutatjuk, hogy szerintünk melyek a legjobb filmek szentestére!

Az élet csodaszép

Kevés olyan hatalmas film határozza meg a karácsonyt, mint Frank Capra 1946-os fantasyje. A Jimmy Stewart főszereplésével készült Az élet csodaszépben George Bailey-t az öngyilkosság határán meglátogatja egy angyal, aki megmutatja, hogy igenis van értelme az életének.

Karácsonyi történet

A rendező, Bob Clark egy igazi ünnepi klasszikust alkotott, amikor elindította a kilencéves Ralphie Parker (Peter Billingsley) máig szeretett sorozatát, aki nem akar semmi mást karácsonyra, csak egy légpuskát.

Fehér karácsony

Az 1954-es Fehér karácsony című musicalben a tehetséges komikusok, Bob Wallace és Phil Davis a háború után elhatározzák, hogy ők lesznek a szórakoztatóipar sztárjai. Egy téli napon összetalálkoznak két fiatal hölggyel, akikkel együtt szeretnék tölteni a karácsonyt. Nemsokára azonban belép a képbe az egykori tábornokuk is, akin szeretnének segíteni.

Reszkessetek, betörők!

Sajnáljuk, de egy ilyen lista sem lehet teljes Kevin nélkül, akit a családja otthon felejt. A fiút azonban cseppet sem kell félteni, nemhogy magát, még a házat is megvédi a betörőktől.

Szellemes karácsony

Az arrogáns Frank Cross egy televízió elnöke, aki gyűlöli a karácsonyt, és még a szeretet ünnepén is csak a nézettség érdekli. Még egy fiatal kollégáját is kirúgja, mert nem egyezik a véleményük egy katasztrófákat bemutató reklámmal kapcsolatban. Ám amikor valaki meghal a hirdetés miatt, a másvilágon megharagszanak rá, ezért meglátogatja őt volt főnöke, aki már egy pár éve halott.

Csoda a 34. utcában

Egy áruház Télapója „kicsit” felönt a garatra, így nincs mese, sürgősen kell helyette valaki, aki képes teljesíteni a feladatát. Találnak is egy bácsit, aki jelmez nélkül is kiköpött Mikulás – és még az is lehet, hogy nem csak ránézésre.

Muppeték karácsonyi éneke

A Muppet show főszereplői ezúttal Charles Dickens karácsonyi klasszikusát elevenítik meg. A zsugori Scrooge-hoz ellátogat a jelen, a múlt és a jövő karácsonyának szelleme, és megmutatják a mogorva vénembernek, hogy milyen is az igazi ünnep.

Karácsonyi lidércnyomás

Örök vita, hogy a Karácsonyi lidércnyomás vajon halloweeni vagy karácsonyi film? Miért ne lehetne mindkettő! Tim Burton mesteri alkotása egy kicsit hátborzongató, de annál kedvesebb, hiszen megnézve újra és újra rájöhetünk, hogy a Mikulást bizony senki nem helyettesítheti.

Legénylakás

Az egyedülálló Baxter megengedi munkatársainak, hogy a lakását használják alkalmi ügyeik rendezésére, csakhogy beleszeret főnöke szeretőjébe. Billy Wilder 1960-as vígjátéka jó okkal nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat: ez az amerikai mozik egyik legnagyobb filmje, ami nem mellesleg éppen karácsony környékén játszódik.

Találkozunk St. Louisban

Vincente Minnelli 1944-es musicalje egy tipikus amerikai család kalandjait meséli el, akik St. Louisban élnek az 1904-es világkiállítás idején. A família gondtalan élete azonban hamar múlni látszik, amikor a családfő bejelenti, hogy munkája miatt az egész család New Yorkba költözik.

Forrás: Esquire Fotó: Getty Images

Olvass tovább!