5+1 film, ami nagyon csúnyán megbukott 2022-ben

2022. december 28.
Sajnos van, amikor a nagy színészek és a kiváló rendezők sem képesek megmenteni egy alkotást. Ez történt ezekkel a filmekkel is.

Morbius

Egy Marvel-alkotás ritkán lesz népszerűtlen, de Jared Leto emberfeletti képességekkel rendelkező vámpírja, Morbius nem tudta felvenni a versenyt a franchise többi részével. Persze papíron minden tökéletesnek tűnik: 39 millió dolláros nyitással került a megjelenés hétvégéjén az amerikai jegypénztárak élére, globálisan pedig több mint 160 millió dollár bevételt hozott, ami több mint kétszerese a gyártási költségvetésének. A második héten viszont már 74 százalékos visszaesést szenvedett el, ami a legrosszabb volt az eddigi szuperhősös filmek közül. Ami pedig a 160 millió dolláros pluszt illeti, a mozik általában a belépődíjak 40 százalékát veszik fel, ráadásul a forgalmazás sem ingyenes. A filmkritikusok szerint a Morbius az eddigi legrosszabb film a Sony Pókuniverzumában, és alacsony, 16%-os pontszámot ért el a Rotten Tomatoes kritikai portálon.

Jurassic World: Világuralom

A Jurassic Park-sorozat hatodik filmjében, a Jurassic World: Bukott birodalom eseményei után négy évvel játszódó történetben a dinoszauruszok már a világban járnak-kelnek, vadásznak az élőlényekre, és a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el. A Rotten Tomatoeson siralmas 30%-os értékelést kapott, sokan megkérdőjelezték egy újabb Jurassic World-film létezésének okát.

Pinokkió

A Disney klasszikusának feldolgozását élettelen CGI-vel és a modern vígjátékok gyenge fogásaival tűzdelték tele. Sajnos Tom Hanks sem teszi jóvá a film hibáit Geppetto szerepében, sőt inkább emlékezteti a közönséget arra, hogy sokkal bölcsebben is tölthette volna idejét a forgatás helyett.

Blonde

Andrew Dominik szereti megfejteni az amerikai legendákat, Marilyn Monroe életének feldolgozása azonban több szempontból is kellemetlenül sikerült, ahogy ezt mi is megírtuk. Egyrészt nem kínál érdekes betekintést Monroe fejébe, másrészt azokat a tényezőket is nagyon minimálisan fejti ki, amelyek pokollá tették az életét – és ezen még Ana de Armas hihetetlenül jó játéka sem segít.

Amsterdam

David O. Russell 20. század első évtizedeiben játszódó sötét vígjátékát az élettelenség érzése járja át, ami különösen az operatőri munkában és a viccek félszeg közvetítésében mutatkozik meg. Az is kiderült, hogy ennyi híres színészt összehozni nem is olyan lenyűgöző, ha nem érdekes a történetük. Az Amszterdam hibái végtelenek, a legrosszabb azonban a futásideje, amely nagyjából 135 percig nyújtja a film kevés cselekményét. A nagy színészek (például Christian Bale, Margot Robbie, Taylor Swift és Robert De Niro) nevei jól néztek ki a plakáton, de egyikük sem tudta megmenteni a mozit a katasztrófától. A 80 millió dolláros film mindössze valamivel több mint 18 millió dollárt keresett a pénztáraknál.

Az Északi

Szerették a kritikusok Robert Eggers nagy költségvetésű debütálását, de a 90 millió dolláros produkcióért kiadott pénz nem igazán akart visszaáramlani a készítők pénztárcájába. A rendezés kifogástalan volt, a szereplők (Nicole Kidman, Claes Bang, Willem Defoe, Anya Taylor-Joy és mások) felső kategóriásak, a forgatókönyv hibátlan, de az alkotás csupán a költségvetés kétharmadát hozta vissza a készítőknek.

Forrás: Looper, The National News Fotó: Netflix

Olvass tovább!