Programajánló: itt láthatod idén a Diótörőt

2023. december 02.
Nincs karácsony Diótörő nélkül. Csajkovszkij klasszikusa mára egybeforrt az ünneppel. Mutatjuk, 2023-ban hol nézhetjük vagy éppen hallgathatjuk meg a Diótörőt az ünnepek alatt!
Diótörő előadás 2023 programajánló
  • A Diótörő balett E.T.A Hoffmann A diótörő és az Egérkirály című történetén alapul, de Csajkovszkij balettjének bemutatója után forrt össze a karácsonnyal végérvényesen.
  • Mutatjuk, 2023-ban hol nézhetjük vagy hallgathatjuk meg a Diótörőt!
  • Egészen újszerű feldolgozásokat is láthatunk idén a Diótörőből.

Ha karácsony, akkor Diótörő – de tudjuk, hogyan és mikor forrt össze a kettő? Ha elolvastuk Csajkovszkij Diótörőjének és a karácsonynak a közös történetét, mutatjuk, hol nézhetjük meg 2023-ban a balettet, vagy hallgathatjuk meg a zeneművet.

A diótörő és a karácsony közös története

E.T.A Hoffmann A diótörő és az Egérkirály című meséje, melyet Alexander Dumas dolgozott át Csajkovszkij zeneművéhez, egy lányról szól, aki összebarátkozik egy diótörővel. Karácsony este aztán a diótörő életre kel, és harcot vív az egérkirállyal.

Csajkovszkij Diótörőjét nem is tudnánk elképzelni az évnek más időszakában, ahogy a karácsonyt sem a Diótörő nélkül. Talán véletlenül, talán szándékosan, de a diótörő eszközök atyja, Wilhelm Fuchtner épp abban az évben kezdte árulni a figurákat, amikor 1892-ben bemutatták Csajkovszkij balettjét. Mivel a mű szervesen kapcsolódik a karácsonyhoz, így a diótörők is a karácsonyi dekoráció részévé váltak az évtizedek során. 

Szerencsére 2023-ban sem kell Diótörő nélkül maradnunk. Rengeteg helyen megcsodálhatjuk a klasszikus Csajkovszkij-balettet.

Diótörő a Budapest Táncszínház előadásában – 2023. december 17.

A DEPO stúdiószínházban mutatja be a Budapest Táncszínház a Diótörőt. Az egyfelvonásos, kifejezetten gyerekeknek szánt előadásban megelevenedik a klasszikus történet, egy kislány beteljesületlen álma Diótörő hercegről. Arról, hogyan fénylik fel a karácsonyi csillag, hogyan küzd meg a herceg szerelméért az Egérkirállyal. Valamint arról, hogy a barátság mindenen átsegít.

További információ és jegyek: ITT

Diótörő a jégen a Vasas Jégcentrumban – 2023. december 28-29-30.

A Diótörő a jégen produkció több mint egy évtized után ismét visszatér Magyarországra, mint a karácsonyi szezon egyik fő kulturális és szórakoztató látványossága. A Diótörő több mint egy évszázada az egyetemes kultúra része, és olyan klasszikus mű, amely bárhol a világon sikert arat.

A jégszínház és a Diótörő találkozása, a Diótörő a jégen produkció, pedig magába foglalja mindazt, amitől annyira szeretjük a karácsonyi időszakot: várakozást, mesét, fényeket, izgalmat, családi együttlétet, és magát a karácsonyi csodát is. 

További információ és jegyek: ITT

Diótörő az Operettszínházban – 2023. december 23.

Csajkovszkij csodálatos karácsonyi meséjével az Operettszínház művészeinek előadásában hangolódhatunk az ünnepekre.

A történet szerint Klára egy diótörő bábut kap karácsonyra ajándékba a nagybátyjától. A bábu a kislány álmában hercegként kel életre, és magával viszi őt egy varázslatos utazásra. Megküzdenek a gonosz Egérkirállyal és hadseregével, hogy továbbmehessenek az álmok útján, a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

További információ és jegyek: ITT

A diótörő a Zeneakadémia Nagytermében – 2023. december 15.

A Diótörőt nem kell bemutatni, ezt a változatot azonban először hallhatjuk színpadon. A zene a megszokott, a történetet azonban az egyik legolvasottabb magyar író, Cserna-Szabó András öntötte egészen új formába. A zeneszámok között nagy magyar színészek előadásában élvezhetjük az eredeti történet mai parafrázisát, amely felnőttekhez legalább annyira szól, mint a szokásos gyerekközönséghez.

További információ és jegyek: ITT

Diótörő az egri Gárdonyi Géza Színházban – 2023. december 15.

Egészen újszerű Diótörő előadásokat láthatunk 2023-ban

Egészen újszerű Diótörő-előadásokat láthatunk 2023-ban

Ki ne ismerné Csajkovszkij csodálatos muzsikáját, melyben álom és valóság kapcsolódik össze egymással, hogy időtlen utazást teremtve, egyfajta határtalan térben lebegtesse a zeneköltemény hallgatói? Ehhez raktak egy csipetnyi cirkuszi szemfényvesztést, bámulatos táncot és máris készen áll a Gárodonyi Géza Színház Diótörője. A történet ismert, a zene régi. Az előadás köntöse alatt viszont sok új dologgal találkozhatunk. Koreográfus: Topolánszky Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művész.

További információ és jegyek: ITT

Diótörő dióhéjban Sopronban – 2023. december 29.

A BoDoBo Művészetért Egyesület Diótörő előadása nem a klasszikus darab. Az eredeti balett számos életre kelt jelenete mellett a párbeszédre törekszik. Ismeretterjesztő és interaktív is, ami azt jelenti, hogy a közönségben helyet foglaló gyermekek és felnőttek szerves részeivé válnak a színpadi történéseknek. 

További információ és jegyek: ITT

Fotó: Port.hu